Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2014 - Anul XIX, nr. 295 (5804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe timp de iarnă

Eforturi pentru salvarea de la îngheţ şi degradare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care va fi amplasat la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sculptorul sucevean Mircea Dăneasă, care lucrează, în atelierul său de pe strada Cernăuţi, la realizarea monumentului ce va fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, face eforturi pentru salvarea lucrării de la îngheţ şi degradare.

 

Realizarea lucrării la scara 1/1 are ca termen de finalizare luna iunie 2015

Este vorba de o statuie cu înălţimea de cca. 4,5-5 metri, care-l înfăţişează pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, lucrare care va constitui elementul focalizant al piaţetei din preajma lăcaşului de cult humorean.

Beneficiarul final al monumentului este Primăria oraşului Gura Humorului, care, printr-o comisie de specialitate, a efectuat deja recepţia lucrării în variantele executate în lut, la scările 1/4 şi 1/2.

Urmează realizarea lucrării la scara 1/1 (cea după care se vor face matriţele din ghips pentru turnarea statuii în materialul definitiv) care are ca termen de finalizare luna iunie 2015.

 

Voievodul ţine în mâna dreaptă paloşul, iar braţul stâng susţine macheta unei biserici

În viziunea artistică a autorului lucrării, Ştefan cel Mare este prezentat în ţinută rituală, cu coroana pe creştet şi îmbrăcat cu o mantie care subliniază ideea verticalităţii, sugerând o coloană sau un viguros trunchi de arbore.

Voievodul ţine în mâna dreaptă paloşul de lamă, ca pe o cruce, iar braţul stâng susţine macheta unei biserici, ca în tablourile votive.

Expresia chipului subliniază majestatea personalităţii voievodului şi în acelaşi timp dimensiunea spiritului creştin.

 

Mircea Dăneasă ridică, în jurul statuii modelate în lut, o construcţie protectoare

Pentru conservarea modelajului pe timp de iarnă (cu riscul de îngheţ şi degradare a lucrării), în şopronul din faţa atelierului (în care s-a lucrat în perioada de vară-toamnă) Mircea Dăneasă ridică în aceste zile, în jurul statuii modelate în lut, o construcţie protectoare.

Construcţia cu schelet metalic, acoperită cu scândură şi dublă înfăşurare din folie de polietilenă (care păstrează între folii un strat de aer) va putea fi încălzită cu o sobă.

În cazul în care monumentul va fi salvat de la îngheţ şi degradare pe perioada de iarnă, la primăvară se va putea continua lucrul prin transpunerea statuii în lut la scara 1/1 şi turnarea lucrării în materialul definitiv.

 

Realizarea unui monument al lui Ştefan cel Mare este o dorinţă mai veche a artistului sucevean

Realizarea unui monument al lui Ştefan cel Mare este o dorinţă mai veche a artistului sucevean, care a venit cu o astfel de propunere către administraţia judeţeană când se contura programul comemorării semimilenare a voievodului moldav, din vara anului 2004.

Dacă atât la Suceava cât şi la Cernăuţi numeroasele discuţii purtate pe această temă au rămas nefinalizate, iar intenţia ridicării unui astfel de monument la Ciocăneşti s-a soldat cu acelaşi rezultat, speranţele lui Mircea Dăneasă au început să devină realitate odată cu proiectul de la Gura Humorului.

Cu câţiva ani în urmă, sculptorul Mircea Dăneasă propunea un proiect de monument care putea fi îmbrăţişat de toată lumea creştină.

Este vorba de monumentul „Athleta Christi” („Atletul lui Hristos”), aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea pe voievodul Ştefan cel Mare, monument prin care artistul relua proiectul neîmplinit de la Ciocăneşti.

 

Monumentul va sublinia dubla dimensiune, istorică şi spiritual-creştină, a voievodului

Mircea Dăneasă şi-a propus să facă o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului. Sanctificarea lui Ştefan cel Mare impunea o nouă viziune asupra voievodului care fusese reprezentat până atunci ca un viteaz apărător al Moldovei.

„Athleta Christi” presupune o viziune care-i conferă voievodului o altă dimensiune, cea de principe european, apărător al creştinătăţii.

Fiind vorba de o personalitate care nu este reprezentativă doar pentru Suceava şi pentru întreg spaţiul Moldovei, ci pentru întreaga ţară (Ştefan cel Mare a fost desemnat în urma unei campanii ca fiind Cel Mai Mare Român al tuturor timpurilor), dar şi pentru tot spaţiul european, monumentul care va fi amplasat la Gura Humorului va sublinia dubla dimensiune, istorică şi spiritual-creştină, a voievodului.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eforturi pentru salvarea de la îngheţ şi degradare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care va fi amplasat la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Eforturi pentru salvarea de la îngheţ şi degradare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care va fi amplasat la Gura Humorului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei