Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2014 - Anul XIX, nr. 294 (5803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de sculptură

„Inter-lumi”, la „Uzina de Apă” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc sâmbătă vernisajul expoziţiei de sculptură cu genericul „Inter-lumi”, realizată de artistul plastic Sorin Purcaru.

 

Universul unui artist care se defineşte prin „pendularea între figurativ şi abstract”

Organizată de Association Parisienne des Artistes Roumains (APAR), în colaborare cu Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj „Uzina de Apă” Suceava, expoziţia, care etalează zece lucrări din metal, aduce în premieră în atenţia publicului sucevean universul unui artist care se defineşte prin „pendularea între figurativ şi abstract”.

Lucrările lui Sorin Purcaru („Maşina de forfecat vise”, „Maşina de zburătăcit”, „Vreau să zbor”, „Paznicul uşii II”, „Chipul paznicului uşii”, „Omul oglindă”, „Zburător cu clopot II”, „Clopotăreasă”, „Distribuitorul de oameni”, „Zeiţa Apă-Canal”) se circumscriu mai multor teme/cicluri pe care artistul le-a prezentat în expoziţii personale sau colective organizate în ţară şi în străinătate.

 

Un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivităţi

Doctor în arte plastice şi decorative, asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, George Sorin Purcaru este un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivităţi.

Materialele preferate sunt oţelul inoxidabil şi bronzul - care acceptă, ca patină, multiple intervenţii cromatice realizate cu acizi.

Lucrările lui Sorin Purcaru stau sub semnul metaforei, iar personajele sale hibride şi maşinăriile lui ingenioase aparţin unei lumi fabuloase, în care imaginaţia creativă şi „hazardul bine temperat” plăsmuiesc cele mai bizare alcătuiri sculpturale, lucrări care l-au pus pe gânduri pe sculptorul sucevean Toader Ignătescu, cioplitorul de măşti şi lighioane ciudate inspirate din lumea basmului şi a snoavei.

 

O expoziţie „mai mult decât potrivită” în spaţiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava

O expoziţie „mai mult decât potrivită” în spaţiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava, „un fel de rai al instalaţiilor”, aşa cum a remarcat, în calitate de coorganizator şi de gazdă, arhitectul Constantin Gorcea, care a subliniat faptul că aceasta este „prima expoziţie de sculptură din acest spaţiu”.

O manifestare expoziţională care s-a realizat la propunerea artistului plastic Şerban Budăcean, revenit acum la Suceava în calitate de reprezentat al APAR, dar care, cu numai câteva luni în urmă, în interiorul aceluiaşi obiectiv, se prezenta ca expozant cu 120 de lucrări de pictură (creaţii nonfigurative de mici dimensiuni, executate pe suporturi care rezistă tratamentului chimic şi acţiunii corozive a solvenţilor culorilor utilizate), reunite sub titlul „Spectrul durerii”.

 

„Uzina de Apă” Suceava, „un spaţiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”

Apreciind „Uzina de Apă” Suceava ca fiind „un spaţiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”, Sorin Purcaru a fost entuziasmat de „patina pereţilor” şi de faptul că a găsit în interior „metal agresat de apă”, realităţi care, pentru lucrările din metal, creează „o relaţie armonioasă între obiect şi spaţiu”.

El a mărturisit că unele din lucrările sale au caracter autobiografic şi a spus că ideile lui au ca punct de plecare atât schiţele pe care le face, cât şi anumite obiecte metalice pe care le încorporează în piesele realizate iniţial prin sudură electrică (prototipuri din oţel), pe care - după crearea mulajelor în tehnica „cerii pierdute” - le transpune prin turnare în bronz.

Expoziţia lui Sorin Purcaru poate fi vizionată la „Uzina de Apă” Suceava până la sfârşitul lunii ianuarie 2015.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Inter-lumi”, la „Uzina de Apă” Suceava.
 Vizualizări articol: 1284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Inter-lumi”, la „Uzina de Apă” Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei