Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 dec 2014 - Anul XIX, nr. 292 (5801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În premieră

Grafică de Eugen Drăguţescu, pe simeze rădăuţene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria de artă din Rădăuţi etalează, în premieră, 20 de lucrări de grafică semnate de artistul plastic Eugen Drăguţescu (1914-1993).

Expoziţia, organizată sub egida Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), care marchează centenarul naşterii artistului, aduce în atenţia publicului un nume care, din păcate, a fost multă vreme exclus din lucrările de specialitate editate în România, întrucât Eugen Drăguţescu şi-a construit cariera artistică şi s-a afirmat pe deplin în afara graniţelor ţării.

 

Un demers recuperator de memorie culturală

La Suceava, într-un demers recuperator de memorie culturală, la propunerea scriitorului Ion Drăguşanul, Centrul Cultural Bucovina a deschis seria de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei” (care au debutat în luna ianuarie a.c.) sub semnul „Centenarului Eugen Drăguţescu”, iar Premiile „Anului 82 al Artelor Plastice Bucovinene” (Premiul „Opera Omnia”, care a fost acordat artistului plastic bucovinean Ion Grigore, şi Premiul „Aristocrat al Frumosului”, conferit pictorilor Dumitru Rusu şi Viorica Moruz) au purtat marca acestui centenar.

În Capitală, la începutul celei de-a doua decade a lunii noiembrie, au fost celebraţi printr-o expoziţie de pictură şi grafică organizată la Galeria „Dialog” trei artişti români din aceeaşi generaţie: Aurel Cojan, Eugen Drăguţescu şi Alexandru Ţipoia.

Iată că şi la Rădăuţi, prin contribuţia ing. Dimitrie Ţopa (care deţine cca. 60 de lucrări semnate de Eugen Drăguţescu, precum şi o serie de documente păstrate de sora artistului), s-a putut marca centenarul Eugen Drăguţescu printr-o expoziţie.

 

„O revărsare a sufletului unui maestru al penelului”

Deschiderea expoziţiei a avut loc în prezenţa ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a binecuvântat acest demers cultural, pe care l-a apreciat ca fiind „o revărsare a sufletului unui maestru al penelului”.

Subliniind faptul că „desenul, pictura şi muzica sunt discipline care ne sensibilizează mai mult” şi accentuând că „desenul conturează şi sugerează starea sufletească a omului”, ÎPS Pimen a reliefat faptul că „ceea ce vedem aici trimite către tot ceea ce înseamnă valoare morală”.

Prof. Victor Iosif a prezentat biografia şi activitatea artistică a lui Eugen Drăguţescu, iar prof. Ioana Ducra a trecut în revistă lucrările expuse cu aprecieri punctuale referitoare la „linia expresivă” a acestora.

Trei eleve de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” au conturat apoi personalitatea artistică a lui Eugen Drăguţescu într-un grupaj de aprecieri critice aparţinând unor reputaţi exegeţi.

 

Crochiuri, laviuri, desene cu discrete urme de acuarelă sau guaşă

Celor 20 de lucrări (crochiuri, laviuri, desene cu discrete urme de acuarelă sau guaşă), cu titluri ca „Odihnă”, „Copil”, „Christ”, „Peisaj roman”, „Durere”, „Ţăran”, „Bătrână”, „Îngemănare”..., li s-au alăturat o serie de documente menite să contureze biografia artistului (fotografii, copii după scrisori către sora sa, câteva poezii dactilografiate, pliante de expoziţii, extrase din presă, ilustraţii de carte...).

A putut fi văzută şi cartea apărută în acest an la Editura Tracus Arte din Bucureşti, ilustrată cu lucrări de Eugen Drăguţescu, dar şi un pliant de la expoziţia lui Tudor Drăguţescu, fiul artistului, din anul 1974, de la Galeria Longobarda, din Spoleto (Italia).

Expoziţia a fost completată de Dimitrie Ţopa cu un panou cu fotografii şi informaţii biografice, precum şi câteva exponate (publicaţii, două mulaje din gips - un tors şi un portret sculptural) referitoare la mătuşa sa, sculptoriţa Elisabeta Almăjeanu.

Evenimentul de la Rădăuţi (cu prilejul căruia SCLRB a realizat, prin grija prof. Gheorghe Dolinski, un plic special imprimat cu autoportretul artistului) este, cu siguranţă, cel cu care se încheie anul care a marcat Centenarul Eugen Drăguţescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grafică de Eugen Drăguţescu, pe simeze rădăuţene.
 Vizualizări articol: 1257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grafică de Eugen Drăguţescu, pe simeze rădăuţene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei