Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 dec 2014 - Anul XIX, nr. 280 (5789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Bucovinei

„Dulce de Suceava - Amar de Cernăuţi”, „o carte cu valoare de document”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Bucovinei a fost marcată la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava prin lansarea unui volum care i-a unit prin cuvânt pe românii din Bucovina detrunchiată.

O carte care este rodul comun a două autoare prietene, două bucovinence pe care le desparte o frontieră, dar care slujesc, ca ziariste şi scriitoare, în numele unei unităţi culturale, aceeaşi limbă pe care o cinstesc prin cuvântul scris.

 

O carte scrisă „din suflet şi din inimă”, care cuprinde „texte ce trebuie citite şi printre rânduri”

Lucrarea, cu titlul îmbrăţişat de Doina Cernica şi Maria Toacă, „Dulce de Suceava - Amar de Cernăuţi”, este, aşa cum a spus la evenimentul de lansare de la biblioteca publică suceveană dr. Alis Niculică, „o carte cu valoare de document”.

„Este - aşa cum a subliniat ea - o carte mărturie despre oamenii care fac cinste locului în care se află”, un volum despre care prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a spus că este „copilul a două mame”, o carte care circumscrie „universul complex al celor două comunităţi româneşti din Bucovina, din partea de sud şi din partea de nord a acesteia”.

Cartea, semnată de două autoare „care vibrează în ton cu comunitatea din care fac parte”, este scrisă, aşa cum a accentuat universitarul sucevean, „din suflet şi din inimă” şi cuprinde „texte ce trebuie citite şi printre rânduri”, care te fac „să meditezi la trecut, la prezent şi la viitor”.

 

„Supravieţuirea noastră, a românilor, va fi supravieţuirea cuvântului românesc”

„Este o carte emblematică”, aşa cum a calificat-o prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, „o carte curată ca lacrima”, care „se citeşte cu sufletul la gură”, o carte al cărei mesaj este că „trăim în măsura în care-i iubim pe ceilalţi”.

Cu cartea în mână, citită şi împănată de semne, monahia Elena Simionovici, care a făcut o pledoarie pentru cuvânt („Cuvântul rămâne cel care ne leagă!”), a reliefat faptul că „supravieţuirea noastră, a românilor, va fi supravieţuirea cuvântului românesc”.

„Dulce de Suceava - Amar de Cernăuţi” este, aşa cum a remarcat criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, „o carte care ne răzbună”, o carte „care ne arată cum se face publicistică”, o întreprindere care „te face să crezi că dacă unirea a fost posibilă într-o carte, este posibilă şi în realitate”.

 

Cartea a apărut cu finanţarea Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina

Şi dacă pentru suceveanca Doina Cernica această carte este şi un omagiu adus surorii sale, artista plastică Dany Madlen Zărnescu, plecată de curând dintre noi (coperta I este ilustrată cu lucrarea intitulată „Cruce”, pentru care artistei i s-au conferit Menţiunea de Onoare a Centrului de Artă şi Literatură Cordoba, Spania, şi Premiul Primăriei din Chişinău, Republica Moldova), pentru cernăuţeanca Maria Toacă este crezul său de româncă trăitoare într-un teritoriu sacrificat de istorie, teritoriu în care, aşa cum a spus ea la final, „ne străduim să fim acolo acasă, să fim români!”.

Cartea, care a apărut cu finanţarea Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, a fost oferită în dar tuturor participanţilor la manifestare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dulce de Suceava - Amar de Cernăuţi”, „o carte cu valoare de document”.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dulce de Suceava - Amar de Cernăuţi”, „o carte cu valoare de document”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei