Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 nov 2014 - Anul XIX, nr. 271 (5780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Turneu

Tradițiile românești, prezentate în America de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei prezintă timp de trei săptămâni, în Statele Unite ale Americii, cele mai frumoase cântece şi jocuri populare din principalele zone etnografice din România. Artiştii dorneni au plecat în America în dimineaţa zilei de vineri, 14 noiembrie, urmând a reveni în ţară pe 4 decembrie. Grupul care a făcut deplasarea în State este format din cinci perechi de dansatori, majoritatea fiind şi solişti vocali, şi doi instrumentişti, fiind însoţit de profesorii Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, şi de prof. Dorin Pardău, cei doi având şi rol de instrumentişti.

Ansamblul dornean a fost selectat să facă deplasarea peste ocean de un grup de americani, specialişti în folclor, care a făcut anul trecut o vizită în România pentru a vedea evoluţia celor mai bune formaţii folclorice chiar la ele acasă.

“Sunt membri ai unei organizaţii foarte mari din statul Massachusetts, Folk Arts Center of  New England, care are peste 500 de membri şi promovează folclorul din toată lumea în Statele Unite ale Americii. Au ajuns şi la Vatra Dornei, unde noi le-am oferit un spectacol folcloric în care am prezentat cântece şi dansuri populare din zona noastră. Ei au fost foarte încântaţi de ceea ce au văzut la copiii noştri şi ne-au propus să facem un turneu în Statele Unite, care, spre bucuria noastră, s-a materializat”, ne-a spus prof. Vasile Moroşan.

 

Spectacole la Harvard şi Cambridge, dar şi în comunităţile româneşti, pe 1 Decembrie

Folk Arts Center of  New England a organizat pentru dorneni un program variat pe tot parcursul şederii de 18 zile în America. Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” va avea spectacole şi ateliere de lucru în diferite şcoli şi colegii, cele mai importante fiind cele susţinute la Universitatea Harvard şi MIT Institute – University of  Cambridge.

„Este o onoare pentru noi să prezentăm cântecele şi dansurile populare româneşti în două dintre cele mai mari universităţi din lume. Asta înseamnă că şi organizatorii au încredere în noi. Profitând de faptul că vom fi acolo de Ziua Naţională a României, vom participa şi la spectacolele organizate pentru diaspora din acest stat. Pentru comunitatea românească am pregătit spectacole cu folclor din Ţara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia şi Banat, tradiţiile populare unice în Bucovina la sărbătorile de iarnă, colinde, jocuri cu măşti, pluguşorul. Încercăm să aducem un strop de bucurie înainte de sărbători în casele celor care locuiesc în America”, a precizat Vasile Moroşan.

 

Ziua Recunoştinţei, sărbătorită împreună cu tineri americani

Pe lângă workshopuri şi întâlniri cu comunitatea românească din Boston, tinerii din Dorna vor avea şansa să viziteze foarte mult. Organizatorii le-au pregătit un program foarte variat. Pe lângă vizitele la universităţi şi colegii, unde vor susţine şi spectacole pentru elevii şi studenţii americani, ei sunt invitaţi la un meci de fotbal american, vor participa la o emisiune în direct la postul de radio World Music Radio Durhan, vor face mai multe tururi, împreună cu ghizi profesionişti, ale unuia dintre cele mai vechi oraşe americane, Boston, vor sărbători Ziua Recunoştinţei împreună cu tineri din America. Pe lângă ce le-au oferit americanii, profitând de faptul că vor avea şi trei zile libere şi de faptul că New York-ul este relativ aproape de Boston, membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor” vor ajunge între 24 şi 26 noiembrie şi la New York.

 

Atuurile pentru a ajunge în America

Elena Petrescu, elevă în clasa a XII-a şi membră a Ansamblului “Plaiurile Dornelor” de 12 ani, ne-a spus înainte de plecare că nu a crezut până acum că va merge în America. „A fost un vis în care am început să cred abia după ce am obţinut vizele de la Ambasada Americii. Profesionalismul şi felul nostru de a fi într-un spectacol prezentat unor oaspeţi din America au fost atuurile noastre pentru a ajunge peste ocean. Acolo vom organiza workshopuri, iar pe 1 Decembrie vom sărbători Ziua Naţională a României printr-un spectacol amplu împreună cu românii de acolo”, ne-a spus Elena Petrescu.

Deplasarea în Statele Unite pentru a sărbători Ziua Naţională a României împreună cu comunitatea românească nu ar fi fost posibilă fără sprijinul substanţial oferit de Ministerul Educaţiei.

„Suntem  încântaţi să vedem că munca noastră este recunoscută, este apreciată de Ministrul Educaţiei, care ne-a oferit încrederea de a reprezenta România în Statele Unite de Ziua Naţională. Este un proiect susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, şi de Primăria Municipiului Vatra Dornei”, a precizat directorul Vasile Moroşan.

 

Mesageri ai obiceiurilor şi tradițiilor noastre în comunitățile unde trăiesc români

Membrii Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor” consideră că deplasarea în America este o oportunitate apărută în urma unor activităţi extrașcolare, care oferă şansa ca cei mai buni să meargă peste hotare. Câștigători ai mai multor concursuri din România, tinerii dorneni au fost invitaţi să participe la festivaluri folclorice internaţionale în Franţa, Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova şi să participe la programele de radio şi la emisiunile televiziunilor regionale şi naţionale.

În 2011 şi 2012, cu ocazia Zilei Naţionale a Românei, ansamblul dornean a fost în Italia, spectacolele susţinute de ei, timp de două săptămâni, în comunităţile de români din această ţară, dar şi în câteva şcoli frecventate numai de copiii italieni bucurându-se de un succes foarte mare.

„Finalităţile acestor activităţi extraşcolare pe care noi le desfăşurăm în cluburile şi palatele copiilor sunt  foarte benefice pentru copii. Pe lângă activităţile non-formale pe care le desfăşoară în aceste instituţii, sunt foarte multe turnee, concursuri în ţară şi străinătate şi alte competiţii. Anul acesta am fost cu copiii în Slovacia, la un festival de folclor, unde grupul nostru a fost foarte apreciat, dar cel mai mult ne bucură onoarea de a susţine spectacole de folclor pentru românii care trăiesc în afara graniţelor”,  a mai spus Vasile Moroşan.

Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor” a fost fondat în anul 1977, la Clubul Copiilor Vatra Dornei, având ca membri elevi cu vârstele cuprinse între 7 şi 18 ani care iubesc arta tradiţională românească, muzica, dansul popular şi meșteșugurile tradiţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradițiile românești, prezentate în America de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor”.
 Vizualizări articol: 1690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Tradițiile românești, prezentate în America de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei