Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2014 - Anul XIX, nr. 206 (5715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Foto festival birlic 2014

Şapte zile de teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de şapte zile, în perioada 1-7 septembrie, la Fălticeni se desfășoară a patra ediţie a Festivalului Internațional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”, eveniment organizat de Asociaţia “Fălticeni Cultural”, cu sprijinul partenerilor şi ajutorul financiar al sponsorilor.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc luni, 1 septembrie, cu vernisajul expoziţiei “Birlic” a pictorului Radu Bercea. Sunt expuse lucrări în care marele actor Grigore Vasiliu Birlic este surprins în diferite ipostaze. Opt dintre tablouri vor rămâne în custodia Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, unde vor putea fi admirate de cei care vor păşi pragul acestei instituţii.

 

Ateliere de teatru pentru concurenţi

Începând de luni, timp de patru zile, concurenţii au participat la ateliere de teatru, organizate în Sala de sport a Colegiului “Vasile Lovinescu”. Îndrumaţi de actori, lector univ. dr.Lorette Enache din cadrul U.N.A.T.C "I.L.Caragiale" din Bucureşti, regizorul Radu Ghilaş şi studenţi de la UNATC, participanţii au învățat diverse tehnici de respiraţie, dicţie, tehnici specifice de gestică şi mişcare scenică şi s-au iniţiat în arta expresiei verbo-vocale, cânt, vorbire scenică, iniţiere muzicală interpretativă, arta expresiei corporale, coregrafie, dans şi mişcare scenică.

“Faceţi teatru, nu lăsaţi sufletul să vi se înnegrească de vremurile astea urâte. Doamne ajută! La treabă, copii!”, acesta a fost îndemnul cu care regizorul Gheorghe Balint, preşedintele juriului, a dat startul concursului de teatru la care participă nouă trupe.

Marţi, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” au urcat primele trei trupe: “Clubul de teatru pentru tineret” – Iaşi, cu piesa “Aproape” (coordonator: Emil Gnatenco), Trupa “Gong” – Roman, cu piesa “Satul electronic” (coordonator: Cătălina Bostan”) şi Trupa “Adolescen Teen” – Lehliu Gară, cu piesa “Funhouse” (coordonator: Mihaela Spina).

Miercuri au urcat pe scenă alte trei trupe, dintre cele nouă înscrise în concurs. Ziua de concurs a fost deschisă de Trupa “Ghioceii” din Hânceşti, Republica Moldova, cu piesa “Legenda Mănăstirii Argeş” (coordonator: Mihail Sârbu). A urmat apoi prestaţia de excepţie a membrilor trupei “Pi” din Suceava, care au pus în scenă piesa “Ai paria pe utopie?” (coordonator: Alexandru Stan). Ştacheta festivalului a fost ridicată de tinerii actori ai trupei “Domino” din Râmnicu – Vîlcea, cu spectacolul “5 nuanţe de negru” (coordonator – Alex Popescu).

Primii care au intrat în concurs joi au fost membrii Trupei “Contrasens”  din Lugoj, cu piesa “România...unde eşti?” (Coordonatori: Irina Rusu şi Ileana Căprariu), după care Trupa “D&D” din Oniceni a prezentat spectacolul “Un pedagog de şcoală nouă” (Coordonator: Petrică Munteanu). Ultimul spectacol din concurs a fost  cel al Trupei “Protha” din Panciu: “Mecanica inimii” (Coordonator: Cătălin Sfîrloagă).
Ziua de astăzi este dedicată Concursului individual de recitare poezie sau monolog. 

Juriul ambelor secţiuni ale festivalului (Trupe de teatru şi Concurs individual de recitare poezie sau monolog) este format din regizorul Gheorghe Balint – preşedinte, Lorette Enache (prof. UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş şi Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română).

 

Spectacole susţinute de teatre de renume   

Pe lângă concurs, teatre de renume din ţară au prezentat spectacole în fiecare seară începând cu ora 19.00.

Prima seară de teatru a propus spectatorilor o întâlnire cu Trupa de Teatru “Birlic” din Fălticeni, care a prezentat “Spectacolul Coupe – Despre Suflet”, în regia lui Gheorghe Balint. Marţi, fălticenenii şi invitaţii la festival au asistat la reprezentaţia piesei „Cerere în căsătorie”, vodevil într-un act, de A. P. Cehov, pus în scenă de Ateneul Tătăraşi din Iaşi, în regia lui Radu Ghilaş, cu participarea coregrafului Lorette Enache, profesor în cadrul UNATC Bucureşti. În distribuţie au fost actorii Emil Coşeru, Codrin Dănilă, Cezara Fantu, Daniel Bîrlescu şi Mirela Iluchianu.

Miercuri iubitorii de teatru au apaludat-o pe actriţa Eliza Noemi Judeu de la Teatrul Municipal “George Bacovia” din Bacău pentru piesa “Femei Singure”- one woman show, de Dario Fo&Franca Rame, regia Gheorghe Balint (spectacol invitat la Highfest International Arts Performing Yerevan-Armenia).

Joi, Teatrul Naţional Bucureşti a fost prezent la Fălticeni cu piesa “Amor în farmacie”, cu Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor).

 

Echipe de animatori FunnyArt din Iaşi, prezente pe străzi ca statui vii

Pe parcursul săptămânii, festivalul de teatru este promovat în municipiu cu sprijinul echipei de animatori FunnyArt din Iaşi, care sunt prezenţi pe străzi ca statui vii, personaje pe picioroange, etc.. Festivalul continuă până duminică, 7 septembrie.

“Sunt nume mari ale culturii din România care se apropie de noi. Anul acesta, pe lângă prezenţa doamnei Draga Olteanu Matei, avem două propuneri pentru titlul de cetăţean de onoare al oraşului Fălticeni. Este vorba despre regizorul Gheorghe Balint, cel care se ocupă de trupa de teatru Birlic, şi celebrul tenor Teodor Ilincăi”, a declarat părintele Liviu Mihăilă.

Astăzi, de la ora 19,00, este programată Gala decernării premiilor festivalului, lansarea albumului “Fălticeni folk” şi spectacolul extraordinar de operă în care vor evoula tenorul Teodor Ilincăi, soprana Silvana Coltor şi pianistul Lucian Duşa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte zile de teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şapte zile de teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei