Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2014 - Anul XIX, nr. 206 (5715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

La Muzeul de Ştiinţele Naturii s-au deschis ieri Zilele Culturii Polone, ediţia a 16-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii s-au deschis ieri Zilele Culturii Polone, ediţia a 16-a, manifestare cu tradiţie la Suceava, ce se derulează în perioada 4 – 6 septembrie. Manifestarea a debutat cu vernisajul expoziţiei „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939-1947)”, urmat de simpozionul internaţional intitulat „Polonia şi România. Împreună – alături - aproape”. Expoziţia, realizată cu câţiva ani în urmă de Institutul Cultural Român din Varşovia împreună cu Fundaţia Ośrodek KARTA (care se ocupă cu documentarea şi propagarea istoriei mai noi a Poloniei şi Europei Central-Răsăritene), pentru a marca împlinirea a 70 ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial şi refugiul polonez în România, precum şi împlinirea a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Polonia şi România, s-a circumscris campaniei „Geografia generozităţii”.

 

„Lupta polonezilor şi viaţa de refugiat de fiecare zi”

Elżbieta Wieruszewska-Calistru (Dom Poslki) a vorbit despre expoziţie, amintind că aceasta este alcătuită din 20 de planşe cu fotografii care provin din colecţiile Fundaţiei Ośrodek KARTA, însoţite de comentarii, cu mărturii ale participanţilor la acele evenimente (militari şi civili polonezi şi români), care a fost prezentată stradal la Varşovia şi alte oraşe poloneze. „Expoziţia, care prezintă lupta polonezilor şi viaţa de refugiat de fiecare zi, ilustrează ocupaţiile zilnice, munca, viaţa religioasă, socială, învăţământul în locurile de internare a soldaţilor şi de şedere a civililor, este dovada uriaşei generozităţi şi ospitalităţi a românilor. La împlinirea a 75 de ani de la acel memorabil septembrie 1939, când mii de militari şi civili polonezi au trecut graniţa în România, unde au găsit adăpost temporar în faţa atrocităţilor războiului, locuitorii Sucevei sunt invitaţi să viziteze, până pe 15 septembrie, această expoziţie în care fotografiile de arhivă şi mărturiile personale oferă o excelentă lecţie de istorie comună polono-română”, a completat Elżbieta Wieruszewska-Calistru.

 

„Polonezii trăiesc foarte bine în mijlocul majorităţii formate din români”

Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România,

le-a spus bun venit oaspeţilor din Polonia, dar şi oficialităţilor locale şi judeţene, la  cea de-a 16-a ediţie a Zilelor Culturii Polone. „Mulţumim partenerilor şi sponsorilor acestui eveniment, mulţumim oficialităţilor prezente. Zilele Culturii Polone sunt o punte de legătură între Polonia şi România, de aceea şi motto-ul nostru este <mai aproape unii de alţii>”, a completat deputatul Ghervazen Longher. Pentru a V-a oară în Bucovina, senatorul Marek Konopka din Polonia a declarat că a revenit cu mare plăcere la Zilele Culturii Polone, la invitaţia prietenului său, deputatul Ghervazen Longher. „Vă transmit şi salutul preşedintelui Senatului Poloniei şi al preşedintelui comisiei din care fac parte. Mă bucur că sunt prezente la acest eveniment oficialităţi locale, judeţene, pentru că, astfel, putem deduce că polonezii trăiesc foarte bine în mijlocul majorităţii formate din români, adică există o legătură vizibilă între polonezi  şi români. I-am adus în dar câteva cărţi pentru bibliotecă şi un afiş care simbolizează 25 de ani de libertate în Polonia, 25 de ani de la primele alegeri libere în Polonia”, a completat senatorul Marek Konopka.

 

Mesaje de la oficialităţi

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a spus că „Uniunea Polonezilor din România a dovedit că este un liant între români şi polonezi. „Cultura şi sportul sunt vectori între minoritate şi majoritate, între polonezi şi români, şi este important că aceste evenimente au loc la Suceava. Felicitări pentru organizare”, a explicat Florin Sinescu. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că „Zilele Culturii Polone fac parte din viaţa noastră şi vă felicit că duceţi mai departe aceste evenimente şi le îmbunătăţiţi an de an”. Cătălin Nechifor a făcut referire la şi la Expoziţia „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939 – 1947)”, precizând că la fel ca şi atunci, „ne aflăm într-o perioadă cu schimbări, dar cred că înţelepciunea României şi a Poloniei va face ca lucrurile să meargă pe drumul cel bun. Împreună putem face lucruri importante”. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că este onorat „pentru că Suceava găzduieşte Zilele Culturii Polone. Polonia a scris o pagină de istorie importantă şi ar trebui să le fim recunoscători polonezilor, pentru că, acum 25 de ani, şi-au recâştigat libertatea şi ne-au dat un imbold şi nouă. Mereu au existat relaţii bune între municipalitate şi Uniunea Polonezilor din România”.

 

„Am fost cu inima alături de acest eveniment, încă de la început”

Un moment emoționant al evenimentului a fost atunci când deputatul Ghervazen Longher i-a spus bun venit şi i-a mulţumit profesoarei Stanislava Iachimovschi pentru toată contribuţia adusă de-a lungul anilor la Zilele Culturii Polone. Toată lumea a aplaudat-o. Profund emoţionată, aceasta a spus: „Am fost cu inima alături de acest eveniment, încă de la început, aşa cum am fost cu inima alături de tot ce am realizat în viaţă, fie că este vorba de cei 36 de ani cât am fost profesoară la catedră, fie că este vorba de cărţile pe care le-am scos sau de Zilele Culturii Polone. Din inimă am făcut totul şi rămân cu inima alături de toţi cei care sunt implicaţi în aceste evenimente, mulţumindu-i, în mod deosebit, deputatului Ghervazen Longher, pentru înţelegere”.

 

„Sărbătoarea Roadelor”, sâmbătă, la Soloneţ

Simpozionul internaţional intitulat „Polonia şi România. Împreună – alături - aproape” se va derula şi astăzi, la  Muzeul de Ştiinţele Naturii. Ziua de sâmbătă, 6 septembrie, este dedicată manifestării intitulate „Sărbătoarea Roadelor” (Dozynki), la care şi-au anunţat prezenţa oameni politici din Polonia, reprezentanţi ai Ambasadei Poloniei la Bucureşti, dar şi o delegaţie din Zakopane. „Sărbătoarea Roadelor” se va derula la Soloneţu Nou şi va începe la ora 11.00 cu Sfânta Liturghie solemnă cu sfinţirea pâinilor şi cununilor, precum şi cu depunerea de daruri în biserica din localitate. Ulterior vor fi vizitate standurile cu roadele caracteristice nu doar comunităţii poloneze din România, ci şi altor naţionalităţi, cum ar fi români, ucraineni sau germani, dar şi ale unor regiuni din Polonia invitate la această manifestare, respectiv Malopolska, Podkarpacie şi Zakopane. „Sărbătoarea Roadelor” se va încheia cu un picnic şi un program folcloric.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Muzeul de Ştiinţele Naturii s-au deschis ieri Zilele Culturii Polone, ediţia a 16-a.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Muzeul de Ştiinţele Naturii s-au deschis ieri Zilele Culturii Polone, ediţia a 16-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei