Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2014 - Anul XIX, nr. 170 (5679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a X-a

Tabăra internaţională a meşterilor populari de la Păltinoasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de pe malul pârâului Bucovăţ a meşterului cioplitor Toader Ignătescu a fost, pentru a zecea oară, locul de desfăşurare a Taberei internaţionale a meşterilor populari de la Păltinoasa.

Ediţia jubiliară din acest an, organizată, în intervalul 14-20 iulie, de Casa Toader Ignătescu, Asociaţia de Iniţiativă Democratică şi Ecologică „Eudemos” şi Asociaţia „Art - Meşteşugurile Prutului”, a reunit un număr record de participanţi, 27 de meşteri populari, artişti plastici şi ucenici (copii) din Bucureşti şi din judeţele Botoşani, Constanţa, Iaşi, Neamţ, Vaslui, dar şi invitaţi din Republica Moldova şi Danemarca. Acestora li s-au alăturat periodic reprezentanţi ai sponsorilor, prieteni şi vizitatori, care au participat la diverse momente ale taberei (activităţi lucrative, seri distractive, festivitate de premiere).

 

Producţia artistică a taberei s-a remarcat prin originalitatea, calitatea şi diversitatea lucrărilor

Producţia artistică a acestei ediţii a fost impresionantă, iar expoziţia de la final s-a remarcat prin originalitatea, calitatea şi diversitatea lucrărilor realizate de meşterii şi artiştii participanţi. Alături de meşterul cioplitor Toader Ignătescu, iniţiatorul acestei tabere care s-a desfăşurat şi s-a dezvoltat de la prima ediţie cu fonduri exclusiv private, fără implicarea şi susţinerea unor instituţii culturale bugetare, s-au aflat Amar Raljevic (Danemarca), Natalia Cangea, Grigore Posternac, Vitalie şi Galina Grumeza, Ştefan şi Ana Ciumaşu (Republica Moldova), Ion Mihai (Bucureşti), Liviu Şoptelea, Florin Grosu, Dănuţ Stan (Botoşani), Maria Monica Goşoiu (Constanţa), Maria Lupu, Silvia şi Smaranda Cozmîncă (Iaşi), Vasile Neamţu, Flora Alucăi (Neamţ), Dan şi Ivona Horgan (Bârlad, judeţul Vaslui) şi sucevenii Ruxandra Ionce, Iulia Ciobanu, Bianca şi Felicia Drob, Carla Olaru, Oana Teodora Ştefan şi Liliana Diana Ilişoi.

 

Sculptori, împletitori din fibre vegetale, confecţioneri de măşti tradiţionale, pictori naivi şi artişti plastici

Meşterii populari (sculptori şi cioplitori, iconari, împletitori din pănuşi şi fibre vegetale, confecţioneri de măşti tradiţionale şi de obiecte din piele) au lucrat alături de pictori naivi şi artişti plastici, consolidând astfel puntea creată anul trecut când Casa Toader Ignătescu a găzduit două tabere de creaţie, cea tradiţională, a meşterilor populari, şi ediţia pilot a primei tabere de artă naivă din arealul bucovinean.

Silvia Cozmîncă, preşedinta Asociaţiei „Art - Meşteşugurile Prutului” Iaşi, coorganizator al acestei manifestări, este - alături de Toader Ignătescu - participantă la toate cele zece ediţii ale taberei de la Păltinoasa. Deşi o parte din timp a fost sacrificată cu probleme organizatorice, Silvia Cozmîncă a realizat, ca şi în anii precedeţi, împreună cu ucenicii săi (Felicia Drob şi Francesca Rotundu), o serie de obiecte decorative şi utilitare împletite din fibre vegetale.

 

Noutate, fidelitate şi continuitate în programul taberei

Nepoata Silviei Cozmîncă, Smaranda, care şi-a făcut ucenicia alături de bunica ei la câteva ediţii anterioare ale taberei, s-a dedicat acum pielăriei, introducând astfel un nou meşteşug în programul taberei. Mai mult decât atât, Smaranda a avut acum şi un ucenic, un... profesor de limba franceză, Cristi Olaru, care a venit să-şi însoţească fetiţa, Carla, înscrisă în programul taberei.

Dacă basarabeanca Natalia Cangea şi-a continuat meşteşugul confecţionării/împletirii din pănuşi de porumb a păpuşilor şi panourilor decorative, iar bârlădeanul Dan Horgan a rămas fidel icoanelor de vatră pe care le-a realizat, de data aceasta, din lemn de paltin, meşterii cioplitori, în frunte cu Toader Ignătescu, şi-au unit eforturile pentru confecţionarea unor obiecte utilitare, între care o masă cu un profil aparte, asamblată şi încheiată cu dibluri din lemn.

 

Bustul voievodului Ştefan cel Mare şi gogoşile meşterului ghiduş de la Zăiceşti

O lucrare deosebită a făcut sculptorul basarabean Ştefan Ciumaşu, care, în doar câteva zile, a cioplit dintr-un butuc de stejar bustul voievodului Ştefan cel Mare, o lucrare foarte reuşită pe care o va continua cu detalii şi ornamente la coroană şi la haina voievodală.

Soţia sa, Ana, destoinica bucătăreasă a taberei, a avut misiunea dificilă de a se îngriji de prepararea hranei zilnice pentru circa 30 de oameni.

O prezenţă aparte a avut botoşăneanul Dănuţă Stan, cu măştile sale tradiţionale realizate din blană de oaie şi cu opinci făcute din piele de porc. Meşterul ghiduş, crescător de porumbei, mare vânător, dar şi iscusit bucătar (a făcut nişte gogoşi care au dispărut de pe masă în clipa în care au fost aduse), a venit cu o uriaşă căciulă brumărie sub care se putea ascunde oricare dintre ucenicii taberei.

 

Artă naivă, icoane, pictură şi grafică de şevalet

Pictura naivă practicată de Maria Lupu, din Osoi (Iaşi), a făcut trecerea dinspre artă populară şi meşteşug către creaţia artiştilor plastici Maria Monica Goşoiu, Liviu Şoptelea şi Florin Grosu. Dacă Maria Lupu este, prin istorisirile sale, aşa cum a spus Toader Ignătescu, „un Ion Creangă feminin”, dar şi o recitatoare şi o interpretă talentată de cântece populare şi de petrecere, Maria Monica Goşoiu, care pictează într-o manieră originală şi optimistă, a conturat programul unei tabere de pictură, care va avea loc în aceeaşi locaţie, în intervalul 4-10 august. Liviu Şoptela, preşedintele Societăţii Culturale „Expo Art” Botoşani (a cărui activitate artistică este consemnată în numărul din această vară al revistei de spiritualitate şi cultură românească „Lumină Lină”, care apare la New York sub egida Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă), a făcut deopotrivă icoană şi pictură de şevalet.

Dintre aceştia doar Florin Grosu s-a aflat acum pentru prima oară în tabăra de la Păltinoasa, unde, între altele, a executat grafic portretele participanţilor.

După o tabără la Târgu Mureş şi alta la Seini (Baia Mare) a poposit o săptămână la Păltinoasa pentru a-şi continua drumul mai departe, spre a onora o altă invitaţie, într-o tabără la Sovata.

 

„A fost o ediţie foarte reuşită în care am conlucrat şi am empatizat cu toţii, ca într-o familie”

La festivitatea de premiere, care s-a desfăşurat sâmbătă, participanţii au primit diplome şi CD-uri cu imagini de la ediţiile anterioare, au mulţumit gazdelor şi sponsorilor (SC Superstar Com Rădăuţi, SC Egger România SRL Rădăuţi şi SC Carpathian Springs SRL Vatra Dornei) şi şi-au scris/desenat impresiile în „Jurnalul taberei”.

Seara s-a aprins câte o lumânare în memoria a doi confraţi, care au fost la Păltinoasa cu ani în urmă. Este vorba de pictorul Petrache Bicer şi de meşterul sculptor Gheorghe Durac, care au trecut în veşnicie.

„A fost - aşa cum a concluzionat Silvia Cozmîncă - o ediţie foarte reuşită în care am conlucrat şi am empatizat cu toţii, ca într-o familie”.

„Tabăra de la Păltinoasa, care s-a dezvoltat de la un an la altul - a spus Toader Ignătescu - este un eveniment care şi-a dovedit rezistenţa în timp. Nu doresc decât să fim sănătoşi pentru a ne putea reîntâlni la ediţiile următoare!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra internaţională a meşterilor populari de la Păltinoasa.
 Vizualizări articol: 1922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tabăra internaţională a meşterilor populari de la Păltinoasa5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei