Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2014 - Anul XIX, nr. 164 (5673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tabără de creaţie

Vernisajul expoziţiei „Micii iconari”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc miercuri după-amiază vernisajul expoziţiei Taberei de creaţie „Micii iconari”, ediţia a IV-a, tabără care s-a desfăşurat, în perioada 30 iunie – 12 iulie, în comuna Adâncata.

Preotul profesor Mitu Pascal, de la Parohia Adâncata 2, organizatorul taberei de creaţie, ne-a spus că şi în acest an tematica aleasă a fost diversă. „Cei 60 de copii, jumătate din Parohia Adâncata 2 şi jumătate din municipiul Suceava, au pictat pe sticlă, pe lemn, pe pânză, iar ca noutate, în acest an am introdus pictura pe ceramică şi confecţionarea de brăţări cu mărgele. Unii copii au fost atraşi şi de tehnica origami. Programul a fost unul divers, în care am introdus jocuri creative, jocuri de comunicare, de socializare, încercând să-i apropiem pe copii. Ziua de lucru începea cu o rugăciune şi se sfârşea tot cu o rugăciune. A fost o reuşită”, ne-a spus părintele Mitu Pascal. Pentru anul viitor, părintele Mitu Pascal şi-a propus să aducă în tabără câteva războaie de ţesut, pentru ca cei mici să înveţe şi acest meşteşug foarte vechi. El a completat şi faptul că a colaborat cu aceeaşi echipă, cu profesorii îndrumători Raluca Schipor, Florentina Anastasiu, Iulia Buraciuc şi Beniamin Opriş. Tabăra s-a desfăşurat la Casa de Prăznuire a Parohiei Adâncata 2, unde participanţilor, copii cu vârste cuprinse între 4 şi 16 ani, li s-au pus la dispoziţie toate materialele necesare creaţiei.

 

Şlefuitori de talente

Raluca Schipor, profesoară de arte vizuale la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, ne-a spus că a participat la toate cele patru ediţii ale taberei „Micii iconari”. „Sunt onorată pentru că am fost cooptată în această tabără, să îi coordonez pe copii, să descopere tainele picturii”, ne-a spus profesoara. Sub îndrumarea ei, copiii au învăţat ce înseamnă pictura iconografică, interpretare după imagini iconografice, au învăţat despre simbolurile bizantine, despre tot ceea ce înseamnă arta bizantină sau pictura iconografică pe sticlă.

„Copiii au putut să-şi dezvolte capacităţile artistice, abilităţile artistice şi, bineînţeles, să se exprime liber în pictură. De la an la an, personal consider că s-a înregistrat o evoluţie. Avem copii din ce în ce mai buni, din ce în ce mai interesaţi, mai talentaţi, probabil şi pentru că unii dintre ei au ales să participe la aceste cursuri încă de acum patru ani. Pe noi, pe profesori, ne interesează, în primul rând, să evidenţiem talentul lor. Rolul meu a fost acela de a şlefui, să spunem, metalul preţios, pentru că talentul se află deja în ei, în copii”, a precizat Raluca Schipor.

Prezent la vernisajul expoziţiei, primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, ne-a spus că Primăria Adâncata colaborează foarte bine cu Parohia Adâncata 2. „Oricând părintele paroh ne-a cerut sprijinul, am fost alături de el. Ne-am dăruit cu tot ce a fost necesar, pentru ca şi a IV-a ediţie a taberei de creaţie să se poată desfăşura în condiţii cât mai bune. Pentru noi, prioritate este şcoala, de aceea, când apare o activitate educativă pentru copii, ne implicăm mereu, atât din punct de vedere material, cât şi sufleteşte”, a completat  Viorel Cucu.

 

Micii artişti şi pasiunea lor pentru pictură

Printre mici artişti am întâlnit-o pe Sara, în vârstă de 7 ani, care a pictat în tabără un ursuleţ, „pentru că doamna profesoară de pictură îmi spune ursuleţ”. Ea ne-a spus că i-a plăcut totul în tabără, copiii, atmosfera, dar, în primul rând, i-a plăcut să picteze. La 7 anişori, Emilia a prezentat în expoziţie două tablouri, dar şi un vas de ceramică pictat, spunându-ne că s-a simţit foarte bine şi că i-a plăcut mult să picteze.

Cristian Constandache, elev la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, ne-a spus că a participat pentru al doilea an consecutiv la Tabăra de creaţie „Micii iconari” de la Adâncata şi i-au plăcut mult activităţile organizate în tabără, dar şi profesorii cu care a lucrat. Sub îndrumarea profesoarei Raluca Schipor, Cristian a pictat două icoane pe lemn, folosind tehnica bizantină şi culori acrilice, una cu Mântuitorul Iisus Hristos şi o altă icoană cu chipul Evanghelistului Matei.

La finalul vernisajului, toţi copiii, dar şi profesorii îndrumători, au primit „Diplome de merit” din partea preotului profesor Mitu Pascal. Tabăra de creaţie „Micii iconari” a fost susţinută de părinţii copiilor, de autorităţile locale, de Parohia Adâncata 2, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Expoziţia va fi vernisată şi duminică, 20 iulie, la ora 12:00, la Casa de Prăznuire a Parohiei Adâncata 2.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vernisajul expoziţiei „Micii iconari”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 2033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vernisajul expoziţiei „Micii iconari”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei