Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2014 - Anul XIX, nr. 162 (5671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Simpozion

„Sub semnul Lovineştilor” la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala “Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului „Ion Irimescu” a găzduit duminică, 13 iulie, simpozionul „Sub semnul Lovineştilor” şi lansarea cărţii „Fălticenii - mic lexicon cultural-turistic” a profesorului preot Vasile Gh. Popa, apărută la Fundaţia Culturală Antares din Galaţi.

Aşa cum ne-a obişnuit de câţiva ani buni, doctor Roxana Cristian, discipolul gânditorului fălticenean Vasile Lovinescu, s-a întors la tradiţionala întâlnire din miezul verii de la Fălticeni în care este evocată dinastia Lovineştilor. Reprezentanta Cenaclului bucureştean ,,Hyperion” a vorbit despre o „Compoziţie geometrică pentru o comemorare”, având în vedere că vara aceasta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în eternitate a filosofului esoteric care prin scris a fixat adevărurile tradiţionale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau să se piardă.

Trecerea la celălalt maestru al filosofiei, profesorul şi preotul Vasile Gh. Popa, a fost făcută de profesorul Nicolae Sturzu, care a remarcat cu emoţie şi uimire hărnicia şi devoţiunea cu care urmaşii, în special fiul său, scot la iveală tot ce a scris tatăl lor, mărturisind că şi Vasile Gh. Popa era un iniţiat. Tot prof. Nicolae Sturzu a prezentat asemănările dintre cei doi profesori. „Amândoi vorbeau mai multe limbi străine, erau erudiţi, întemeietori de cenacluri, amândoi îndreptându-şi preocupările spre zone mai puţin expuse, resimţind nevoia de a fixa adevărurile tradiţionale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau chiar să se piardă”, a precizat profesorul Nicolae Sturzu.

Prezentarea cărţii document „Fălticenii - mic lexicon cultural-turistic” a fost făcută de profesoara Eleonora Bulboacă, care a făcut şi “ceremoniile casei”, iar scriitoarea Doina Cernica a împărtăşit auditoriului câteva gânduri despre profesorul Vasile Gh. Popa tatăl şi despre doctorul Vasile V. Popa fiul, remarcând la amândoi darul şi plăcerea povestitului.

Intervenţii au mai avut preotul Gheorghe Brădăţanu, care a vorbit despre misticism şi marii mistici, şi inginerul Ovidiu Mustaţă, care a evocat perioada anilor de liceu, când a fost coleg cu Vasile V. Popa, dar şi perioada petrecută în temniţele comuniste de o parte din colegi.

Vasile V. Popa, autorul cărţii „Fălticenii - mic lexicon cultural-turistic”, a povestit despre dragostea tatălui său pentru Fălticeni, despre cartea pe care a scris-o cu câteva luni înainte de a muri, dar şi despre calvarul şi umilirile îndurate în anii de detenţie în închisorile comuniste.

Nicolae Maxim, de la Filarmonica Bucureşti, a încheiat seara cu un recital la flaut, iar Vasile V. Popa a oferit autografe pe cărţile ce au fost dăruite celor prezenţi la eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sub semnul Lovineştilor” la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Sub semnul Lovineştilor” la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei