Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2014 - Anul XIX, nr. 162 (5671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Festival

„Din stejar, stejar răsare”, la Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediţia a III-a a Festivalului folcloric „Din stejar, stejar răsare”, manifestare care s-a înscris în programul „Zilele oraşului Cajvana”, a adunat duminică, în centrul oraşului, sute de spectatori. Chiar în deschiderea manifestării, directorul adjunct al  Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Iulian Ciotu, a declarat că festivalul folcloric îşi propune „promovarea artei interpretative tradiţionale. Evenimentul s-a dovedit a capta interesul tinerilor care iubesc folclorul românesc şi-l duc mai departe prin strădania lor artistică”. Startul petrecerii a fost dat de Fanfara „Crai Bucovinean” din Todireşti, urmată de Ansamblul “Muguri de stejar” (instructor învăţător Rahila Mârza), care a încântat publicul prezent cu mai multe dansuri. Eleva Iustina Rezuş, solista Ansamblului “Muguri de stejar”, a interpretat câteva melodii populare pe placul spectatorilor. Formaţie foarte tânără, atât ca vârstă a membrilor acesteia, cât şi ca existenţă, mica orchestră a Şcolii din Botoşana a prezentat „Ciobănaşul”, „Hora mare”, „Bătrâneasca”, „Bălăceana”. Coordonatorul artistic al orchestrei este profesorul Adrian Şerban, iar managerul orchestrei este profesoara Floarea Leşan. „Dansul ţiganilor” a fost pus în scenă de profesoara pentru învăţământ primar Domnica Boca, de la Grădiniţa cu Program Normal Cajvana. Surorile Diana Anastasia şi Teodora Camelia Seserman au interpretat piesa „Amintire Cerne”, mesajul acesteia sensibilizând publicul. Înfiinţat în acest an, Ansamblul „Simion Florea Marian” (instructor Costel Lazurcă) al Căminului Cultural din Ilişeşti a prezentat o suită de dansuri din Bucovina. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabila cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că evenimentul de la Cajvana s-a bucurat de succes şi a fost apreciat de public, „pentru că arta populară, strigăturile, datinile, muzica şi dansul popular, toate îşi dau mâna în cartea cea fără de margini a vieţii şi a sufletului românesc, păstrând şi transmiţând din generaţie în generaţie firul neîntrerupt al istoriei”.

 

“Am venit cu drag la voi”

Au mai urcat pe scena festivalului de folclor Ansamblul „Ţânţăroiul” din Iaslovăţ, „Bilcuţa” din Bilca, „Speranţa Cetăţii” din Siret, „Rapsodia Leşului” din Bistriţa, „Tudoreanca” din localitatea Tudora, judeţul Botoşani, Formaţia de dansuri tradiţionale din localitatea Mirosloveşti din judeţul Iaşi, Ansamblul din Poieni Solca şi Ansamblul „Plaiurile Soloneţului” din Soloneţ. Un program muzical-coregrafic intitulat “Am venit cu drag la voi” a fost susţinut de Ansamblul „Bucovina” al Şcolii Populare de Arte “Ion Irimescu” Suceava. Membrii ansamblului au prezentat o suită de dansuri din Oaş şi dansuri din Bucovina. S-au remarcat soliştii vocali Andrei Iftimie, Diana Alexa, Alexandru Sahlean, Dănuţ Onoiu. De aplauze susţinute a avut parte interpreta de muzică populară Laura Haidău, care este şi instructor al Ansamblului “Bucovina”. La manifestarea de la Cajvana a fost prezent şi directorul coordonator al Şcolii Populare de Arte “Ion Irimescu”, maestrul coregraf Ion Băiţan. Înfiinţat în anul 1968, participant la diferite turnee naţionale şi internaţionale, Ansamblul „Stânjenelul” din Stroieşti a fost prezent în festivalul de la Cajvana, împreună cu solista vocală Nicoleta Cojocaru Sarafim,  acompaniată instrumental de Radu Sarafim.

 

„Stejărelul”, “Kozaciok” şi „Arcanul USV”

Pe scena amenajată în aer liber, în apropierea Căminului Cultural din Cajvana, au mai evoluat soliştii de muzică populară Andreea Chisăliţă, Alexandru Brădăţan, Alexandru Sahlean, Doina şi Ciprian Pietroaie, precum şi alţi invitaţi speciali. Duminică seară, publicul a apreciat programul oferit de Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, instructor profesor Iulian Ciotu, de Ansamblului “Kozaciok” din Bălcăuţi, instructor profesor Petrică Şoiman, şi de Ansamblul “Arcanul USV” (director coordonator Sorin Pohoaţă). Alături de membrii Ansamblului “Arcanul USV”, pe scenă au evoluat şi îndrăgiţii interpreţi Călin Brăteanu, care este şi directorul artistic al ansamblului, şi Manuela Pohoaţă, care a îndemnat publicul la o horă pe ritmul „Horei Plopanarilor”. La sfârșitul programului din cadrul Festivalului folcloric „Din stejar, stejar răsare”, fiecare participant a primit o diplomă, flori și un trofeu semnificativ cu “Stejarul Multisecular”, simbolul Cajvanei, realizat cu măiestrie de Traian Seserman, învăţător la Şcoala cu clasele I-IV din cătunulCodru, care aparţine de oraşul Cajvana.

 

„Tradiţia trebuie păstrată”

După ora 22:30, pe scenă a urcat Lora, care a susţinut un concert spectaculos, apreciat mai ales de tinerii din public, care i-au cântat melodiile. După concertul Lorei, a urmat un foc de artificii, care a încheiat Zilele oraşului Cajvana. Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a apreciat că, în ciuda crizei, „tradiţia trebuie păstrată. Ajutaţi şi de câţiva sponsori, am reuşit să marcăm şi în acest an această mare sărbătoare. Sper din inimă că această tradiţie se va păstra şi tinerii vor putea să preţuiască locurile acestea încărcate de istorie şi frumos”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Din stejar, stejar răsare”, la Cajvana.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Din stejar, stejar răsare”, la Cajvana5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei