Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iun 2014 - Anul XIX, nr. 148 (5657)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Adunarea Generală a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina

În 21 iunie a.c., în sala Bibliotecii Municipale ,,Tudor Flondor” din Rădăuţi a avut loc Adunarea Generală a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina (SCLRB). La eveniment au participat delegaţii ale filialelor din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Vatra Dornei, Horodnic, Vicov, Straja, Dorneşti, Todireşti şi din alte localităţi din ţară. De la Cernăuţi au fost prezenţi dl Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească ,,Mihai Eminescu”, precum şi publicistul şi scriitorul Nicolae Şapcă. Lucrările au debutat cu un serviciu religios de mulţumire al părintelui paroh Nicolae Vârtea.

În cuprinsul Raportului, dna preşedinte Carmen Andronachi (director al Colegiului ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi) a pus accent pe cele mai semnificative manifestări ale filialelor, vizând aspecte istorice şi culturale ale românităţii, cum ar fi evocarea lui Eminescu şi editarea unui album aniversar la Rădăuţi (prof. Sextilia Crăciun, ,,Zilele Matei Vişniec”, editarea revistei Septentrion în format de carte). Sunt notabile şi rezultatele Univ. de vară ,,Ion Nistor” la Rădăuţi, Suceava şi Siret (Corvin şi Petru Bejenariu).

O preocupare stăruitoare a secretarului SCLRB Gheorghe Dolinski, pasionat filatelist şi devotat animator cultural, a fost înfiinţarea de noi filiale (cum s-a întâmplat recent şi la Todireşti). Acţiuni complexe cu expoziţii, simpozioane, conferinţe, momente aniversare şi artistice se remarcă la filiala de la Bacău, ilustrate şi într-o revistă autohtonă cu titlul simbolic - ,,Bucovina” (Elena Bostan). Este de dorit, după cum observă D. Balan de la Bucureşti, mai mult interes din partea televiziunilor pentru evenimentele culturale, precum şi a celor ce reprezintă instituţional cultura în centrele judeţene.

O problemă mereu actuală rămâne încurajarea participării tinerilor (elevi, studenţi, masteranzi şi doctoranzi) în activităţile Societăţii. Acest deziderat al asigurării schimbului de mâine este reiterat de dl Ioan Abutnăriţei de la Vatra Dornei, care transmite totodată salutul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava – Cătălin Nechifor.

Oportunitatea unor întâlniri ale bucovinenilor din nordul şi sudul Bucovinei reclamă un dialog mai coerent pentru afirmarea ideilor naţionale şi susţinerea acestora în spaţiul românesc cernăuţean (Mihai Semenov). După cum reiese din alocuţiunea dlui Vasile Bâcu, starea de război din ţară a restricţionat buna desfăşurare a activităţilor Societăţii ,,Mihai Eminescu”, situaţia menţinându-se dramatică în Ucraina – numai în Cernăuţi fiind 15 morţi şi un român grav rănit. Deşi nu au avut nici un sprijin financiar din partea guvernamentală, au reuşit să iniţieze legături trainice cu instituţii de cultură din România (cum au fost şi spectacolele Teatrului din Botoşani la Cernăuţi) şi a fost reinstalat bustul lui Eminescu la Hliboca. Este, de asemeni, important ca biblioteca actuală a SCLRB să devină funcţională şi pentru cei de la Cernăuţi, prin internet.

În contextul politic dat, Adunarea Generală a adoptat o Rezoluţie a SCLRB, prezentată de dl inginer Mircea Irimescu, în atenţia Departamentelor diplomatice de la Bucureşti şi Cernăuţi. Este semnalat faptul că pericolul asimilării elementelor româneşti se menţine şi îşi păstrează, din păcate, actualitatea. Astfel, problema statutului românilor din Ucraina este o chestiune stringentă cu sensibile conotaţii pentru cei din nordul Bucovinei. Avem în vedere unele aspecte intenţionate din partea administraţiei, cum ar fi confuzia etnică generată de înscrierea românilor ca moldoveni, precum şi măsurile restrictive în zona educaţiei în limba maternă. Aceste politici conduc la consecinţe grave, iar SCLRB ia atitudine fermă, cerând autorităţilor Ucrainei să asigure drepturile cuvenite românilor.

Deşi sub raport financiar Societatea are o situaţie modestă, este de apreciat faptul că s-au colectat prin filialele din ţară peste 13.000 de lei ca donaţie pentru Muzeul ,,Mihai Eminescu” de la Cernăuţi (Ion Burciu). Un sprijin concret îl constituie şi înzestrarea bibliotecilor româneşti din Cernăuţi (Nicolae Chifan), după cum nu trebuie neglijate nici relaţiile cu organizaţiile ucrainene (M. Spânu). În acest sens, dl Nicolae Şapcă atestă o bună colaborare a Cernăuţiului românesc cu filiala de la Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România.

După înmânarea unor diplome de excelenţă, la momentele artistice au contribuit Raisa Strugaru, Dumitru Farcaş şi Ioan Bodnar de la Cernăuţi; elevele Tironeac Emilia şi Cărare Ioana, de la Colegiul National „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, şi dl Adrian Şindilaru.

După momentul alegerilor, în structura noii conduceri a SCLRB se regăsesc reprezentanţi ai filialelor din ţară, cu preşedinte – Carmen Andronachi şi secretar – Gheorghe Dolinski: Elena Bostan (Bacău), Ion Popescu (Braşov), Ioan Abutnăriţei (Vatra Dornei), Doina Bighei (Gura Humorului), Silviu Ciulei (Câmpulung), Dumitru Curcă (Bucureşti), Victor Iosif (Vicovu de Jos), Gabriel Cărăbuş (Suceava), Lucia Olaru Nenati (Botoşani), Ion Burciu, Petru Bejenariu, Corvin Bejenariu, Veronica Moscaliuc, Mircea Irimescu, Sextilia Crăciun, Vasile Bâcu (Cernăuţi), Lăcrimioara Cocârlă (Todireşti), Mircea Aanei (Putna), Ştefan Rotaru, Liviu Papuc (Iaşi), Gheorghe Aga (Dorneşti), Mihai Reman, Ovidiu Foca, Luca Bejenaru, Silviu Irimescu.

În final, excursia la Putna a fost un fericit prilej de comuniune spirituală în solemnitatea sfintelor lăcaşe mănăstireşti cu Muzeul depozitar al istoriei sacre, sub umbra tutelară a lui Ştefan cel Mare.   

Reuşita activităţilor a fost posibilă şi datorită generozităţii unor sponsori: avocat, consilier Traian Andronachi, Tarsin-Trans, Orient Nicoară, Cabinet notarial – Ana Sehlanec, Flora - Vasile Galan.

 

Comitetul de organizare al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adunarea Generală a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Adunarea Generală a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei