Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iun 2014 - Anul XIX, nr. 142 (5651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cultură sub cerul liber

Mii de suceveni s-au bucurat de sunetul muzicii, la concertul simfonic din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul municipiului Suceava a fost însufleţit sâmbătă seara de ritmuri vesele şi triste,   de acorduri înălţătoare, de fragmente ce ilustrează visuri destrămate, sacrificiu şi iubire, într-un concert în aer liber care a captat atenţia a mii de suceveni.

O porţiune a străzii Ştefan cel Mare, din faţa Palatului Administrativ, a devenit, pentru o seară, „sala” de spectacol a unui concert de gală, susţinut de aproximativ 80 de artişti ai corului Deo Gloria, dirijaţi de Ovidiu Niculaş.

Timp de aproximativ două ore, aceştia au adus bucuria muzicii în sufletul mulţimii de oameni care s-a adunat în Centru, interpretând vocal şi instrumental coloanele sonore ale unor filme celebre, lucrări ale unor mari compozitori de muzică clasică, dar şi contemporană.

Evenimentul, organizat de Fundaţia Deo Gloria Oradea, în colaborare cu Primăria Suceava, a avut loc în deschiderea Zilelor Sucevei.

 

De la „Tom şi Jerry” la „Pannis Angelicus” şi „Finlandia”

Concertul a constat într-un număr de 13 orchestraţii simfonice şi vocale, reunite sub titulatura „Coming home” (Întoarcerea acasă).

Dacă prima piesă, „The legend of Zelda”, era cunoscută mai ales fanilor jocurilor Nintendo, colecţia de coloane sonore ale unor desene animate celebre, precum cele din „Familia Flintstone”, „Tom şi Jerry” sau „Inspector Gadget”, a animat centrul municipiului cu melodii vesele, ritmate, care au stârnit imaginaţia spectatorilor, care aproape că îl şi puteau vedea pe simpaticul şoricel Jerry strecurându-se prin casă cu paşi repezi, urmat de vicleanul dar ghinionistul motan Tom, orchestraţia muzicală a celebrelor desene animate realizate de William Hanna şi Joseph Barbera, începând cu 1940, dovedindu-se a fi îndrăgită de spectatorii de toate vârstele.

Basmul fraţilor Grimm „Hansel şi Gretel” a fost ilustrat muzical cu ajutorul soliştilor Teodora Codoban şi Cristina Bede, în vreme ce emoţionanta poveste despre miracolul vieţii, inocenţa copilăriei şi greutăţile maturizării, din filmul „Cinema Paradiso”, a avut în prim plan acordurile pianului.

Coloana sonoră a filmului de Oscar „The Mission”, despre experienţele unui misionar iezuit în America de Sud a secolului al XVIII-lea, la care s-a făcut remarcat oboiul manevrat de Gati Sandor, a fermecat publicul, în vreme ce compoziţia muzicală „Appalachian Spring”, care face referire la unul dintre cele mai lungi trasee turistice din lume, care traversează Munţii Apalaşi, te făcea să visezi cu ochii deschişi asupra frumuseţilor naturii, a venirii primăverii, bucuriilor vieţii simple trăite în mijlocul naturii.

„Se pare că mai avem un interpret neanunţat”, a spus dirijorul Ovidiu Niculaş, stârnind hohote de râs în public, atunci când orologiul Palatului Administrativ a început să cânte ora exactă, impunând o scurtă pauză.

Coloana sonoră a filmului „Mizerabilii” a fost interpretată şi cu ajutorul soliştilor Cristina Bede şi Sergiu Chirilă, în vreme ce muzica sclavilor de pe plantaţii, „Negro spirituals”, care a evocat vremurile crunte în care muzica era singura lor modalitate de eliberare, de împărtăşire a durerilor, de exprimare a speranţelor ce le animau viaţa, a fost ilustrată atât cu solişti, cât şi cu un cor, care întărea afirmaţiile solistului, prin repetarea unor fraze muzicale.

Piese celebre precum „Pannis Angelicus”, „Alzo Lief” şi „Finlandia” au fost aduse în atenţia publicului sucevean, în vreme ce unicul număr oratorial din creaţia beethoviană a surprins plăcut prin intermediul corului „Halleluia”, care redă finalul glorios al vieţii şi suferinţei pământeşti ale lui Hristos, acordurile compoziţiei şi vocile coriştilor ilustrând măreţia şi frumuseţea care triumfă şi definesc esenţa divină.

Concertul simfonic în aer liber din centrul Sucevei s-a dovedit a fi o experienţă plăcută, interesantă pentru o mulţime de suceveni, care merită să devină o constantă a vieţii culturale a municipiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni s-au bucurat de sunetul muzicii, la concertul simfonic din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mii de suceveni s-au bucurat de sunetul muzicii, la concertul simfonic din centrul Sucevei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine monitorul de suceava trimis de
(23 iun 2014, 12:45:20
De ce ati dezactivat comentariile la articolul cu judecatorii spagari?!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei