Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iun 2014 - Anul XIX, nr. 142 (5651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Emisiuni aniversare

„150 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României”, în filatelie şi numismatică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României este marcată de Romfilatelia, printr-o emisiune de mărci poştale, şi de Banca Naţională a României, printr-o emisiune numismatică.

Emisiunea filatelică dedicată acestei aniversări este alcătuită din trei valori, două mărci poştale şi o coliţă dantelată, cărora li se adaugă un plic „prima zi” (FDC), echipat cu timbrele emisiunii, numerotat şi obliterat cu ştampila „prima zi”.

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 leieste ilustrată cu sigla Curții de Conturi a României, în timp ce timbrul coliței emisiunii, cu valoarea nominală de 14,50 lei, și cel cu valoarea nominală de 4,50 lei,prezintă imaginea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Manșeta coliței prezintă Palatul Înaltei Curţi de Conturi, clădire inaugurată în luna mai a anului 1899, un reper istoric de referinţă care completează grafica emisiunii şi simbolistica evenimentului. Tirajul total al emisiunii este de 126.350 de mărci poştale, din care 5.056 paginate în coli de 32 de timbre, 56.924 în coli de 28 de timbre şi 58.720 în minicoli de opt timbre plus o vinietă.

Plicul „prima zi” a fost realizat în 500 de exemplare. Începând de vineri, 6 iunie a.c., emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate acestei aniversări. Cu excepţia valorii nominale (care este diferită), toate monedele prezintă pe avers portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un citat din legea de înființare a Curții de Conturi, stema României și inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „ALEXANDRU IOAN CUZA”.

Reversul, comun tuturor monedelor, prezintă o compoziție care sugerează aniversarea a 150 de ani de la înființarea Curții de Conturi, inscripția „150 ANI”, suprapusă peste un fragment din Monitorul Oficial din 24 ianuarie 1864 în care a fost publicată legea de înființare a Curții de Conturi, sigla instituției și anii 1864 și 2014.

Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Setul de monede şi moneda din argint sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul este de 150 de seturi monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 de monede din argint. Preţurile de vânzare sunt 1.780 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede şi 300 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint. Monedele dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României au putere circulatorie pe teritoriul României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „150 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României”, în filatelie şi numismatică.
 Vizualizări articol: 1228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„150 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României”, în filatelie şi numismatică5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine monitorul de suceava trimis de
(23 iun 2014, 12:47:14
De ce ati dezactivat comentariile la articolul cu judecatorii spagari?!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei