Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 apr 2014 - Anul XIX, nr. 97 (5606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Merit şi recunoştinţă

„Diplomă de onoare”, din partea Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, pentru scriitorul Ion Drăguşanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul şi coordonatorul „Sărbătorilor Memoriei”, care vizează „Arderea cărţilor Bucovinei”, manifestare comemorativă itinerantă care s-a desfăşurat, în intervalul 23-28 aprilie a.c., pe traseul Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Corlata, Suceava, a primit luni, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, „Diploma de onoare” a Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel.

 

Diploma i-a fost înmânată lui Ion Drăguşanul de poetul israelian Menachem M. Falek

„Diploma de onoare”, care i-a fost înmânată lui Ion Drăguşanul de poetul israelian Menachem M. Falek, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel şi preşedintele Filialei din Ierusalim, i-a fost conferită „ca merit pentru perpetuarea şi memorizarea scriitorilor evrei născuţi în Bucovina”, cu precizarea că printre aceştia se află poetul Dan Pagis (16 octombrie 1930, Rădăuţi - 29 iunie 1986, Ierusalim).

Acest gest de recunoştinţă, care a avut loc în cadrul manifestării organizate la biblioteca publică suceveană, manifestare la care s-au lansat şi două cărţi ale unor autori evrei originari din România (este vorba de Dan Pagis şi Menachem M. Falek), l-a luat prin surprindere pe Ion Drăguşanul, care era moderatorul evenimentului.

Cartea lui Dan Pagis, „Poetul cu cerneala secretă”, volum prin care autorul s-a întors postum în Panteonul Spiritualităţii Bucovinene, poartă eticheta Editurii „Muşatinii” Suceava şi apare pentru prima dată în ediţie bilingvă (ebraică-română), în traducerea lui Menachem M. Falek, cu corectura şi postfaţa lui Ion Drăguşanul şi grafica de copertă realizată de pictorul şi graficianul bucovinean Radu Bercea.

 

„Literatura ebraică din Bucovina înseamnă un spaţiu spiritual exemplar, pe care avem obligaţia să-l cunoaştem şi să ni-l asumăm”

Aşa cum scrie Ion Drăguşanul în postfaţa intitulată „Dan Pagis, ascultând <sunetul paginii goale>”, „literatura ebraică din Bucovina înseamnă un spaţiu spiritual exemplar, pe care avem obligaţia să-l cunoaştem şi să ni-l asumăm”, cu sublinierea că „reperele acestei literaturi le-am marcat, împreună cu artistul plastic Radu Bercea, într-o insolită galerie a celor <vrednici de Bucovina>”.

Numele autorilor evrei din această galerie, cu datele biografice şi cele referitoare la operă, sunt menţionate în postfaţa cărţii: Alfred Margul-Sperber, Rose Auslander, Iţic Manger, Iona Gruber, Kubi Wohl, Alfred Gong, Paul Celan, Selma Meerbaum-Eisinger, Aharon Appelfeld şi, desigur, Dan Pagis.

În cadrul aceleiaşi manifestări a fost lansată şi cartea „Galeria personalităţilor bucovinene”, care cuprinde portretele celor „vrednici de Bucovina”, între care se află şi autorii evrei menţionaţi.

 

„Gestul Comitetului organizaţiei profesionale a scriitorilor evrei m-a lăsat fără replică”

Acordarea „Diplomei de onoare” (semnată de preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel şi de preşedintele Comitetului de Relaţii Internaţionale al asociaţiei) l-a lăsat fără replică pe Ion Drăguşanul care, mai târziu, după depăşirea momentului de emoţie şi după încheierea manifestării, a scris câteva rânduri pe blogul său: „Călit în bătăliile vremelniciei pământeşti, eu nu mă pierd, cu una, cu două, în nici o situaţie. Cel puţin aşa mi s-a întâmplat mereu şi mereu, dar gestul Comitetului organizaţiei profesionale a scriitorilor evrei m-a lăsat fără replică şi sugrumat de o ciudată duioşie”.

Ion Drăguşanul, care face precizarea că această diplomă nu-i aparţine lui ci celor reprezentaţi instituţional de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi de Centrul Cultural Bucovina, spune că nu va participa la lansarea cărţii lui Dan Pagis în Israel (acţiune programată pentru această vară), întrucât, deşi a primit invitaţia, a insistat ca la eveniment să participe preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, „nicidecum eu, care nu-s decât o biată frunză pe apă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Diplomă de onoare”, din partea Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, pentru scriitorul Ion Drăguşanul.
 Vizualizări articol: 1468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
„Diplomă de onoare”, din partea Asociaţiei Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, pentru scriitorul Ion Drăguşanul2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei