Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2014 - Anul XIX, nr. 88 (5597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

„Florilegii pascale”

40 de tablouri, icoane pe scoarţă de copac şi pe sticlă, semnate de artista plastică Cristina Hreamătă Macoveiciuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La galeria de artă din incinta Iulius Mall Suceava a avut loc luni, 14 aprilie, vernisajul expoziţiei „Florilegii pascale”, a artistei plastice Cristina Hreamătă Macoveiciuc, expoziţie închinată primăverii spirituale - sărbătorii creştine a Paştelui. Artista suceveană a expus, în cea de-a X-a expoziţie, 40 de lucrări (icoane, naturi statice, peisaje, flori), care vor putea fi admirate până pe 8 mai.

„Florilegii pascale” este o expoziţie cu semnificaţii deosebite pentru artistă. Ea a fost realizată pentru a marca cei 50 de ani ai Cristinei Hreamătă Macoveiciuc, pe care i-a împlinit pe 10 aprilie, dar şi 25 de ani de când a început să picteze.

„Pentru mine este o expoziţie de suflet, pentru că marchează nişte evenimente importante din viaţa mea. Eu niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să pictez. Pentru mine erau importante matematica, fizica. În familie, multă lume avea mână bună la desen, aşa că nimeni nu se mira că eu făceam desene frumoase şi luam nota 10”, a povestit artista.

 

„Un sfert de veac de când am început să pictez, datorită părinţilor mei şi datorită unui trandafir”

Un trandafir i-a schimbat total viaţa Cristinei Hreamătă Macoveiciuc. „Prin anul III de facultate, bineînţeles Politehnică, într-o vacanţă, mama a cules un trandafir din faţa blocului şi l-a pus într-un pahar. Eu, plictisindu-mă, oarecum, în vacanţă, am luat o foaie şi un creion şi am început să desenez acel trandafir, grafică, din momentul în care era boboc, până în momentul în care i-au căzut petalele, desene pe care mi le-am pus ulterior pe perete. Tatăl meu, văzând desenele, a avut următoarea reacţie: <Ia 1.000 de lei şi i-aţi culori de ulei>. Aşa că mi-am luat culori de ulei şi aşa a început totul. Anul acesta se împlineşte un sfert de veac de când am început să pictez, datorită părinţilor mei şi datorită unui trandafir. Le mulţumesc foarte mult părinţilor mei şi soţului meu, care în toată această perioadă m-au sprijinit. Datorită lor am continuat să pictez şi am ajuns la a X-a expoziţie”, s-a destăinuit, în faţa prietenilor, la vernisaj, Cristina Hreamătă Macoveiciuc.

 

„Cred că pot găsi suficiente lucruri frumoase în jurul meu, flori, copaci...”

Artista a mai spus că îi place mult una dintre replicile pictorului francez Pierre-Auguste Renoir: „Cred că un tablou trebuie să fie vesel şi frumos. Există pe lume suficiente lucruri urâte, ca să mai creăm şi noi altele”. Asta crede şi artista suceveană. „Cred că pot găsi suficiente lucruri frumoase în jurul meu, flori, copaci... Încerc să transpun un pic din această frumuseţe şi în tablourile mele. Dorinţa mea este să se bucure şi alţii de această frumuseţe”, ne-a spus artista.

Cunoscută publicului autohton, printr-o prodigioasă activitate didactică (profesor titular, din 1995, la cercul de „Artă textilă” din cadrul Palatului Copiilor Suceava) şi expoziţională (locală, regională, naţională şi internaţională), Cristina Hreamătă Macoveiciuc a etalat în „Florilegii pascale” şi lucrări în ulei, peisaje şi flori, realizate cu cuţitul de paletă. Nu au lipsit nici „tablourile modulare”, lucrări a căror unitate stilistică este realizată prin asamblarea de componente de sine stătătoare, care alcătuiesc împreună o expresie artistică şi estetică unitară, remarcându-se macii şi floarea-soarelui, flori preferate de artistă. Florile de măceş, de măr, brânduşe, florile de câmp, trandafirii albi şi galbeni (galbenul este culoarea preferată a artistei), bujorii sunt alte simboluri din natură, care se regăsesc în tablouri. Culorile calde folosite de artistă parcă te îndeamnă la visare, la crearea propriului tău univers artistic.

Expoziţia constituie un punct de atracţie pentru suceveni, mai ales că mesajul expoziţiei subliniază inocenţa, sinceritatea, bunul-gust, prospeţimea, frumuseţe naturii. Florile fac parte din viaţa noastră, a tuturor, ele fiind purtătoare de dragoste, de frumos, de puritate, de sinceritate. În faţa unui tablou semnat de Cristina Hreamătă-Macoveiciuc, florile parcă-ţi vorbesc, prin culoare, prin formă, îţi transmit linişte, sentimente şi gânduri frumoase, care te fac să le iubeşti.

 

„Artista ne-a primit să privim în sufletul ei, prin aceste tablouri”

Prezent la vernisaj, maestrul Mihai Pânzaru PIM i-a urat artistei să aibă şansa să-i fie căutate lucrările. „În această perioadă, de sărbătoare, un cadou minunat este un tablou. Cristina are un nucleu de admiratori, care o aşteaptă de fiecare dată cu apariţii noi, de top, cu creaţiile ei”.

Poetul Mihai Vicol a fost impresionat, în mod special, de icoanele din expoziţie, realizate oarecum mai neconvenţional, unele pe scoarţă de copac şi altele pe sticlă, cu pastă de contur, având în vedere şi perioada sărbătorilor de Paşti. „În tablourile Cristinei Hreamătă Macoveiciuc predomină expresivitatea. Cristina, cu talent şi har, a reuşit să transpună pe scoarţă de copac suferinţa şi pătimirea Mântuitorului Iisus Hristos. Viaţa ei de până acum a însemnat muncă, muncă, muncă, iar ceea ce face cu copiii, la Palatul Copiilor Suceava, este încă o dovadă că ea nu-şi poate uita menirea de pictoriţă”, a completat poetul Vicol.

Directoarea Palatului Copiilor Suceava, Biatrice-Liliana Choleva, a spus, la finalul vernisajului: „Sunt foarte încântată de activitatea profesională a Cristinei, de ceea ce face cu elevii săi de la Palat. Sunt bucuroasă să fiu prezentă la vernisajul expoziţiei sale, pentru că artista ne-a primit să privim în sufletul ei, prin aceste tablouri. Ea are un suflet extraordinar, pentru că, altfel, n-ar putea realiza aceste tablouri minunate”.

Expoziţia „Florilegii pascale” a fost organizată de Iulius Mall Suceava, Alianţa „Pro Bucovina” şi Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de tablouri, icoane pe scoarţă de copac şi pe sticlă, semnate de artista plastică Cristina Hreamătă Macoveiciuc.
 Vizualizări articol: 3503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
40 de tablouri, icoane pe scoarţă de copac şi pe sticlă, semnate de artista plastică Cristina Hreamătă Macoveiciuc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei