Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 apr 2014 - Anul XIX, nr. 86 (5595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

Expoziţia „Oul încondeiat - Tradiţie şi modernitate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Suceava, Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene şi Centrul Cultural Bucovina au organizat ieri, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, vernisajul expoziţiei cu genericul „Oul încondeiat - Tradiţie şi modernitate”, realizată de artistul popular Georgeta Iliuţă.

 

O expoziţie închinată „oului închistrit şi încondeiat din Bucovina”

Subliniind la deschiderea expoziţiei faptul că „oul încondeiat este simbolul Sfintelor Paşti”, Gabriela Teişanu, consultant artistic al Centrului Cultural Bucovina, a vorbit despre „acest meşteşug frumos şi străvechi, prin care meşterul încondeietor a înţeles să păstreze şi să respecte nişte legi nescrise în realizarea acestor bijuterii”.

Cum publicul participant era majoritar alcătuit din copii (care, însoţiţi de cadre didactice, au vizitat Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene în Săptămâna „Şcoala altfel”), directorul instituţiei, Vasile Ilie, le-a urat bun venit copiilor la această expoziţie închinată „oului închistrit şi încondeiat din Bucovina”, îndemnându-i să viziteze şi atelierul de olărit care funcţionează la etaj.

La rândul său, Ion Băiţan, directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, a apreciat şi s-a bucurat de prezenţa copiilor care vin să vadă cum se păstrează şi se transmit mai departe meşteşugurile şi tradiţiile populare.

 

„Nicăieri nu se încondeiază ouăle atât de frumos ca-n Bucovina”

Georgeta Iliuţă, originară din Corocăieşti, dar stabilită acum la Salcea, s-a dedicat încondeierii ouălor de zece ani.

„Nicăieri nu se încondeiază ouăle atât de frumos ca-n Bucovina”, a spus ea, adăugând că meşteşugul acesta îi aduce „bucurie, linişte şi pace sufletească”.

Ouăle de găină, de gâscă sau de struţ, aşezate în coşuri împletite din nuiele, în suporturi speciale sau pe tipsii, în funcţie de tehnica în care au fost împodobite (lucrate cu chişiţa sau pictate cu culori de acryl), alcătuiesc împreună tabloul demonstrativ al meşteşugului meticulos al încondeierii.

Georgeta Iliuţă, care a reprezentat Bucovina cu cinste la târguri şi expoziţii la Viena, Veneţia sau Florenţa, a deschis această expoziţie de autor la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene unde, alături de ouă, a venit şi cu mai multe costume populare cusute cu mâna ei.

 

Mini-spectacol susţinut de Ansamblul pentru copii şi tineri „Balada Bucovinei”

Aşa cum a mărturisit ea, a învăţat să picteze când era copilă urmărind-o pe o mătuşă de-a ei care „picta ochiuri de geam”. A deprins singură meşteşugul încondeierii ouălor şi lucrează atât în culori naturale (vegetale), cât şi în culori pe care le aduce din Italia. Acolo sunt şi nepoatele ei, care-i calcă pe urme şi care, de câte ori au prilejul, „stau pe lângă bunica” şi învaţă să încondeieze ouă.

Ouăle încondeiate sau pictate pot fi achiziţionate cu preţuri cuprinse între 7 şi 20 de lei (cele de găină, de raţă sau de gâscă, decorate cu motive tradiţionale, geometrice, scene religioase sau imagini ale Cetăţii de Scaun a Sucevei şi ale Mănăstirii Voroneţ) sau de 400-500 de lei (ouăle de struţ, cu două icoane pictate).

Evenimentul a avut parte de un mini-spectacol susţinut de Ansamblul pentru copii şi tineri „Balada Bucovinei”, coordonat de Oana Sârbu Botezat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Oul încondeiat - Tradiţie şi modernitate”.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Oul încondeiat - Tradiţie şi modernitate”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei