Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2014 - Anul XIX, nr. 74 (5583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Manifestare cultural-artistică

Celebrarea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Filiala Suceava, cu sprijinul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, a organizat sâmbătă o manifestare cultural-artistică dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko.

 

Simpozion şi vizionarea filmului realizat de cineastul Valentin Spercaci

Manifestarea de celebrare a lui Taras Şevcenko, la care au participat reprezentaţi ai comunităţii etnice ucrainene, ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava, oficialităţi judeţene şi invitaţi din România şi Ucraina, a cuprins în program Simpozionul „Şevcenko, omul şi geniul” şi proiecţia unui film despre viaţa lui Taras Şevcenko, prezentarea unor expoziţii de carte şi fotografie, precum şi un spectacol de gală susţinut, pe scena „Dom Polski”, de ansambluri şi solişti din România şi Ucraina.

Dacă deschiderea evenimentului (la care, alături de organizatori, au participat prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher), urmat de Simpozionul „Şevcenko, omul şi geniul” şi vizionarea filmului realizat de cineastul Valentin Spercaci s-au desfăşurat în sala de festivităţi a Federalcoop, expoziţiile de carte şi fotografie au fost etalate la sediul UUR - Filiala Suceava, de la parterul imobilului.

 

„Numai prin colaborare şi bună înţelegere vom putea face mai mult decât am făcut până acum pentru ucrainenii din România”

Expoziţia de fotografie (în care, între altele, pot fi văzute macheta casei în care s-a născut Taras Şevcenko, şevaletul şi ustensilele sale de grafică şi pictură, piatra tombală, dar şi o serie de monumente care i-au fost dedicate pe teritoriul Ucrainei), realizată cu sprijinul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, a fost prezentată de către Ex. Sa, consulul general Vasyl Boiechko. Cu acest prilej, preşedintele UUR, Ştefan Buciuta, a salutat participanţii şi i-a felicitat pe organizatorii manifestării, subliniind faptul că „numai prin colaborare şi bună înţelegere vom putea face mai mult decât am făcut până acum pentru ucrainenii din România”.

Totodată, el a spus că, „dacă odată cu moartea lui Taras Şevcenko s-a desfiinţat iobăgia în Imperiul Ţarist, acum, după două sute de ani de la naşterea lui, Ucraina are şansa de a intra în Uniunea Europeană”.

 

Galeria „Taras Şevcenko”, un „spaţiu în care s-au organizat expoziţii, lansări de carte şi concerte”

Fostul preşedinte al UUR - Filiala Suceava, prof. Ioan Bodnar, care a primit în cadrul manifestării o „Diplomă de excelenţă” conferită de Societatea „Ucraina - Lumea” (semnată de poetul şi preşedintele Ivan Drach), a subliniat faptul că Galeria „Taras Şevcenko”, care găzduieşte expoziţia, a fost realizată cu sprijinul financiar acordat de UUR, prin preşedintele Ştefan Buciuta, „spaţiu în care s-au organizat expoziţii, lansări de carte şi concerte”.

Poetul Ion Cozmei, traducătorul lui Taras Şevcenko în România, care, cu puţin timp în urmă, a participat, la Chişinău, la un simpozion internaţional - unde a primit două distincţii, Diploma de onoare a Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova şi Premiul Relaţii Culturale al Uniunii Scriitorilor din Moldova - şi care a fost onorat acum (odată cu Ex. Sa consulul general Vasyl Boiechko, şi cu dna Iaroslava Colotelo) cu Medalia Jubiliară „200 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko” (conferită de Consiliul Mondial al Coordonării Ucrainene), a recitat din versurile Marelui Cobzar.

 

Spectacol de gală, pe scena „Dom Polski”

Preşedintele UUR - Filiala Suceava, Boreslaw Ştefan Petraşuc, le-a mulţumit tuturor pentru participare şi, apreciind faptul că reprezentanţii comunităţii etnice poloneze se află alături de ucraineni, a invitat asistenţa la cea de-a doua parte a evenimentului, care s-a desfăşurat în Sala „Dom Polski” din municipiul Suceava.

La spectacolul de gală dedicat aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului naţional al Ucrainei, au urcat pe scenă Corul mixt al UUR - Filiala Suceava, Ansamblul „Kozaciok” - Bălcăuţi, Ansamblul „Izvoraşul” - Izvoarele Sucevei, Grupul vocal de copii „Nadiia” - Călineşti Cuparencu, solista vocală Loredana Mândrişteanu, Ansamblul „Nadiia Zamca” - Siret, Ansamblul „Cervona Kalena” - Negostina, solista Felicia Oblezniuc (acompaniată la fluier de Constantin Moisa), recitatori de la Colegiul Naţional „Mihai Eminerscu” Suceava, Svetlana Sasu (Kiev) şi Grupul folcloric „Djerelo” (Lvov).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Celebrarea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Celebrarea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko, la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei