Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 ian 2014 - Anul XIX, nr. 8 (5517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iulius Mall Suceava

Expoziţia de pictură „Artă şi stiluri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Iulius Mall Suceava a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Artă şi stiluri”, a artistului sucevean Nicolae Zepciuc.

 

„Este prea frumoasă pictura ca s-o fac doar într-un singur stil”

Pictor autodidact, Nicolae Zepciuc spune că s-a „jucat” cu culorile de mic copil, a învăţat singur să-şi prepare pânza, să combine culorile şi să picteze. A lucrat ca dulgher, tâmplar, parchetar şi, după pensionarea din motive de sănătate, s-a dedicat picturii făcând, la început, reproduceri după lucrările unor artişti celebri (Renoir, Van Gogh, Picasso...).

Puternic influenţat de aceştia, a continuat să picteze fără să fie preocupat să-şi formeze un stil propriu, să-şi contureze o manieră de expresie plastică personală.

„Este prea frumoasă pictura ca s-o fac doar într-un singur stil”, spune el, concentrându-se cu precădere asupra subiectelor şi cromaticii lucrărilor sale.

 

„Fără pictură aş fi un om fără viaţă”

Nicolae Zepciuc spune că lucrează numai la lumina zilei, ca să poată stăpâni bine culorile.

„Fără pictură - spune el - aş fi un om fără viaţă. Culorile îmi trezesc o satisfacţie deosebită. Nu-mi alcătuiesc o paletă anume, ci utilizez culorile după propriul meu impuls. Am stricat atâtea culori până am învăţat să pictez, până mi s-a format mâna”.

„Am exersat mult până am prins curaj - mărturiseşte Nicolae Zepciuc - şi cred că aş fi înaintat mai mult în pictură dacă aş fi avut un atelier. Când lucrezi trebuie să fii relaxat, să nu ai probleme, să nu fii stresat, pentru că nu-ţi iese cum trebuie. Câteodată termin lucrarea într-o singură zi, alteori trebuie să revin asupra ei. Când fac o analiză pe centimetru pătrat, mai găsesc după câteva zile câte ceva care nu-mi convine, fac corecturile necesare şi-apoi pot să dau lucrarea deoparte pentru că ştiu că nu mai am nimic de făcut la ea”.

 

Este mulţumit de lumea creată de el, o lume care-i zâmbeşte prin culoare

Pentru Nicolae Zepciuc nu contează neapărat rezultatul activităţii sale artistice (nu este un vânător de titluri şi premii), ci pictura însăşi.

Este mulţumit de lumea creată de el, o lume care-i zâmbeşte prin culoare, lume în care se simte confortabil şi în care se întâlneşte cu Renoir, Van Gogh şi Picasso, dar şi cu marii naivi, cei care au găsit formula de a fi autentici într-o lume contrafăcută, dezvăluind miraculosul din spatele banalului.

A realizat numeroase portrete, peisaje, naturi statice şi compoziţii cu care s-a prezentat, în mai multe rânduri, în faţa publicului, în expoziţii personale şi colective.

Printre cei care l-au încurajat s-au aflat artiştii plastici Mihai Pânzaru PIM şi Iulian Dziubinski, care au venit alături de el şi la acest vernisaj.

 

30 de lucrări în ulei pe pânză, lucrări din anii anteriori şi creaţii recente

Expoziţia, organizată la Iulius Mall Suceava sub egida Alianţei Pro Bucovina şi a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, etalează 30 de lucrări în ulei pe pânză, lucrări executate atât în anii anteriori, cât şi câteva creaţii recente, din anul 2014, ridicate de pe şevalet cu doar câteva zile în urmă, când culorile nu erau încă bine uscate.

Aşa cum a spus Nicolae Zepciuc, următoarea expoziţie, pe care o va prezenta pe data de 25 martie, de Ziua Poliţiei Române, va fi la Galeria „Millenium”, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Către sfârşitul anului şi-a propus să realizeze o expoziţie retrospectivă, prilej cu care intenţionează să lanseze şi primul său catalog. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură „Artă şi stiluri”.
 Vizualizări articol: 1612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia de pictură „Artă şi stiluri”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei