Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 302 (5509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Filatelie

Tradiții și valori spirituale românești și ucrainene ilustrate pe mărci poștale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia marchează acum, la final de an, bunele relații dintre România și Ucraina în domeniul filatelic printr-o emisiune de mărci poștale intitulată „Patrimoniul UNESCO - Biserica Mănăstirii Sucevița și Biserica Mântuitorului din Berestovo”.

 

Mănăstirea Suceviţaa fost ridicată între anii 1582-1584 de fraţii Movilă

Cele două biserici aflate în Patrimoniul UNESCO, cu care sunt ilustrate timbrele emisiunii, sunt mărturii spirituale ale istoriei și tradiției românești și ucrainene.

Construită pe ruinele unui lăcaş mai vechi (prima ctitorie a familiei Movileştilor, o ctitorie modestă, datând din preajma anului 1581), Mănăstirea Suceviţa a fost ridicată între anii 1582-1584 de fraţii Movilă, pe vremea domniei lui Petru Şchiopul (1582-1591), la iniţiativa mitropolitului Gheorghe Movilă.

Stilul arhitectonic al Bisericii Mănăstirii Sucevița îmbină elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova, alături de adevărate capodopere ale artei murale universale.

 

Biserica Mântuitorului din Berestovo este cea mai veche biserică din zona Kievului

Construită la sfârșitul secolului al XI-lea, Biserica Mântuitorului din Berestovo este cea mai veche biserică din zona Kievului, remarcându-se în arhitectura bisericească din Ucraina prin faptul că pentru prima oară toate cele trei intrări au pridvoare cu acoperișuri înclinate de forma unui trifoi abrupt.

Construcţia a avut trei nave, trei abside şi trei cupole, doar peretele de vest a rămas intact, ceilalţi pereţi fiind cunoscuţi prin săpături.

Istoricii de artă cred că această construcţie a introdus inovaţii structurale în arhitectura bisericească din Ucraina datorită faptului că pentru prima oară toate cele trei intrări au pridvoare, cu acoperişuri de forma unui trifoi abrupt înclinate.

 

Legătura dintre cele două biserici este conferită de personalitatea marcantă a lui Petru Movilă

Legătura dintre cele două biserici care fac subiectul emisiunii filatelice este conferită de personalitatea marcantă a lui Petru Movilă (1596-1646), nepot al lui Ieremia Movilă.

Numit mitropolit al Kievului în 1633, Petru Movilă pune bazele unui colegiu în Lavra Pecerska din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.

Trebuie evidenţiat faptul că lucrarea sa „Mărturisirea Ortodoxă” („Pravoslavnica Mărturisire”) a devenit a treia mărturisire de credinţă ortodoxă a Bisericii soborniceşti şi apostoleşti a Răsăritului, după Simbolul credinţei şi Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin.

Lucrarea teologică expune dogma ortodoxă recunoscută de întreaga Ortodoxie.

 

Emisiunea comună România - Ucraina poate fi achiziţionată de la magazinele Romfilatelia

Emisiunea de mărci poștale este alcătuită din două timbre cu valorile nominale de 1 leuși 9,10 lei, un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, mini-coala de 8 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 350 de exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii, numerotat cu roșu de la 001 la 350, și plicul prima zial emisiunii, având ștampila prima ziaplicată în clar în folio aur, numerotat cu negru de la 001 la 350. Începând cu data de 21 decembrie 2013, emisiunea comună România - Ucraina intitulată „Patrimoniul UNESCO - Biserica Mănăstirii Sucevița și Biserica Mântuitorului din Berestovo” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiții și valori spirituale românești și ucrainene ilustrate pe mărci poștale.
 Vizualizări articol: 2144 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tradiții și valori spirituale românești și ucrainene ilustrate pe mărci poștale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei