Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 302 (5509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Lansarea proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala de conferinţe a Muzeului de Istorie din municipiul Suceava a avut loc, în prima jumătate a lunii decembrie, lansarea oficială a proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, derulat de Muzeul Bucovinei împreună cu partenerul ucrainean - Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, partenerul moldovean - Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți și partenerul român - Consiliul Judeţean Suceava. 

 

Proiectul se desfăşoară în perioada 15 noiembrie 2013 - 14 mai 2015 şi are o valoare de 208.500 de euro

La eveniment, aşa cum anunţat dr. Doina Creangă, reprezentantul Muzeului Bucovinei, au participat Ex. Sa Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, directorii celor două instituţii muzeale partenere - Oleg Cuciurean (de la Cernăuţi) şi Ludmila Dobrogeanu (de la Bălţi), Georghe Lazăr, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi Boris Petraşuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Filiala Suceava.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi cofinanţat de statele participante în program, se derulează în perioada 15 noiembrie 2013 - 14 mai 2015 şi are o valoare totală de 208.500 de euro, echivalentul a 923.405 lei.

Din valoarea totală a grantului, suma de 104.300 de euro, echivalentul a 461.924 de lei, reprezintă contribuţia EU pentru aplicant - Muzeul Bucovinei, 44.700 de euro, echivalentul a 197.967 de lei, contribuţia EU pentru partenerul ucrainean Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, 59.500 de euro, echivalentul a 247.570 de lei, reprezentând cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Suceava, ordonatorul de credite al aplicatului şi partener în proiect.

 

Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea cooperării transfrontaliere

Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea cooperării transfrontaliere, în vederea relevării moştenirii culturale comune, prin crearea și consolidarea de relații de colaborare, cooperare și cunoaştere reciprocă între instituţiile de cultură de profil muzeistic, aflate de o parte şi de alta a graniţei.

Ca obiective specifice, proiectul urmăreşte intensificarea schimbului şi transferului de cunoştinţe şi bune practici în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil, prin organizarea de sesiuni de informare, între 24 de gestionari de colecții români,  ucraineni și moldoveni; ameliorarea stării de sănătatea a patrimoniului cultural mobil, deţinut de muzeele partenere, prin implementarea în comun, de către gestionarii de colecții, a unor măsuri de protecţie eficiente a bunurilor culturale şi de prevenire a riscurilor de deteriorare; îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei muzeale prin valorificarea şi promovarea în comun a patrimoniului cultural mobil şi crearea de produse culturale transfrontaliere.

 

Vor fi digitizate 25.000 de piese de patrimoniu şi vor fi monitorizate 24 de depozite de colecţii ale muzeelor partenere

În cadrul activităţilor proiectului se vor desfăşura schimburi de experienţă la care vor participa gestionarii de colecţii de patrimoniu cultural din cele trei muzee implicate în proiect.

Pe parcursul a trei sesiuni de informare şi 17 ateliere de lucru, care se vor desfăşura la Suceava, Cernăuţi şi Bălţi, gestionarii de colecţii din muzeele partenere își vor dezvolta noi abilități şi vor asimila noi cunoştinţe şi bune practici în conservarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil.

Va fi elaborat şi tipărit un Ghid de bune practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil, instrument de lucru care va familiariza gestionarii de patrimoniu cu noile tehnici şi proceduri de lucru în domeniul conservării patrimoniului.

Prin proiect va fi achiziţionată aparatură IT şi aparatură de măsură şi control cu ajutorul căreia vor fi digitizate 25.000 de piese de patrimoniu şi vor fi monitorizate 24 de depozite de colecţii ale muzeelor partenere.

 

Vor fi editate cataloage şi publicaţii în care vor fi valorificate colecţii etnografice

Vor fi editate patru tipuri de cataloage, cu un tiraj total de 12.000 de bucăţi, publicaţii în care vor fi valorificate colecţii etnografice - patrimoniu comun celor trei muzee partenere.

De asemenea, în vederea valorificării patrimoniului cultural mobil vor fi organizate trei expoziţii etnografice temporare - la Suceava, Cernăuţi şi Bălţi.

Protejarea eficientă a patrimoniului cultural mobil şi valorificarea acestuia va favoriza dezvoltarea atractivităţii celor trei muzee, reprezentând astfel o preţioasă resursă pentru dezvoltarea turismului cultural în zonele de graniţă, contribuind la îmbunătăţirea situaţiei economice din zona de frontieră.

La nivelul zonei transfrontaliere rezultatele proiectului vor contribui la crearea şi dezvoltarea unui mediu cultural de cooperare transfrontalieră comună, a unui dialog intercultural activ și a unei reţele muzeale de comunicare şi relaţionare între actorii culturali.

Proiectul îşi propune să apropie instituţii de cultură - muzee aflate de o parte şi de alta a graniţei şi să consolideze relaţiile interumane prin organizarea şi desfăşurarea de acţiuni comune care urmăresc protejarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent de o parte şi de alta a frontierei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”.
 Vizualizări articol: 2347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lansarea proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei