Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 301 (5508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj la Gura Humorului

Înfăşurat în iarnă, cu privirea spre flori...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa de Cultură din Gura Humorului a avut loc vineri, în ziua de Înainteprăznuirea Naşterii Domnului, vernisajul unei expoziţii de pictură realizată de artistul plastic Radu Bercea.

 

60 de lucrări în ulei, executate într-un timp record

După un an încărcat cu evenimente expoziţionale personale şi colective, organizate în ţară şi în străinătate, humoreanul Radu Bercea trage linia de bilanţ la final de an acasă, la Gura Humorului, prezentând publicului 60 de lucrări în ulei, executate într-un timp record.

Este vorba de numai 14 zile, aşa cum a subliniat la vernisaj prof. Constantin Logigan, directorul Casei de Cultură humorene, interval în care Radu Bercea (care în noul an, în care păşim peste câteva zile, va trece pragul vârstei de 75 de ani) a realizat această „expoziţie de lumină şi culoare” alcătuită din 60 de tablouri, în care albul anotimpului hibernal din peisajul bucovinean stă faţă în faţă cu cromatica generoasă a florilor.

O expoziţie inedită în care iarna nu este privită prin florile albe de gheaţă de pe ferestrele caselor, ci vibrează poetic cu culorile vegetale hrănite solar.

 

„Un colorist de excepţie, cum de excepţie este şi sufletul său”

De fapt, aşa cum a spus prof. Constantin Logigan, Radu Bercea, care a expus de la Rio Negro (Brazilia) până la Ostriţa (Ucraina), şi-a făcut numele cunoscut pe un vast „teritoriu în care soarele nu asfinţeşte niciodată”, aşa că dacă iarna s-a instalat într-un loc, într-altul, în care Radu Bercea a poposit în periplul său, vara se manifestă din plin.

O expoziţie realizată de un bărbat care respiră, aşa cum a remarcat la rândul său directorul bibliotecii humorene, prof. Armanda Manuela Andrieş, „foarte multă feminitate”, delicateţea şi armonia cromatică a florilor generând această impresie.

Apreciat de poetul Mihai Sultana Vicol ca fiind „patriarhul picturii bucovinene”, ale cărui lucrări „sunt însemnate cu o parte din sufletul său”, Radu Bercea este, aşa cum a spus „jupânul” Roman Istrati, „un colorist de excepţie, cum de excepţie este şi sufletul său”, care oferă exemplul viu al unui om care „se poate izbăvi prin artă”.

 

Artistul a oferit o parte din lucrările sale pentru valorificare în scop caritabil

Un om căruia primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, i-a apreciat omenia, spunând că şi-ar dori să aibă măcar jumătate din prietenii pe care-i are Radu Bercea. Omenie care se circumscrie şi evenimentului de faţă, întrucât artistul a oferit o parte din lucrările sale pentru valorificare în scop caritabil, pentru întrajutorarea unei familii sărace.

Prezent la vernisaj, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ilie Niţă, i-a înmânat lui Radu Bercea (dar şi prietenului său, pictorul Ioan Bodnar) scrisoarea de mulţumire (nominalizată) pe care Ex. Sa dl Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Republica Franceză, a adresat-o câtorva artişti suceveni care au contribuit la „prezentarea diversităţii şi bogăţiei culturale a României” la Sărbătoarea Zilei Naţionale celebrată la Ambasada României de la Paris.

Înfăşurat în iarnă, cu privirea spre flori, Radu Bercea a creat la Gura Humorului un spectacol vizual înmărmuritor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înfăşurat în iarnă, cu privirea spre flori....
 Vizualizări articol: 1430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Înfăşurat în iarnă, cu privirea spre flori...5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei