Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 301 (5508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

La Vatra Dornei

Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri, la Vatra Dornei s-a desfăşurat a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”.

Festivalul a început la ora 11.00, cu Parada Portului Popular, desfăşurată pe traseul Biblioteca “G.T. Kirileanu” - Primăria Vatra Dornei, la care au participat grupuri de colindători, urători, ansambluri artistice şi formaţii de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi din Republica Moldova. În faţa clădirii administraţiei locale toţi participanţii au făcut un popas pentru a prezenta un scurt spectacol. 

Prestigioasa manifestare naţională a dornenilor la care judeţele înconjurătoare şi-au trimis reprezentanţii să ne încânte şi să ne ureze “La mulţi ani!” a fost deschisă de buciumaşii de la Gura Humorului, de călăreţi şi de plugari, de la plugul tras de boi nelipsind bradul împodobit cu tot ceea ce este mai lucitor, pentru că Anul Nou şi Crăciunul sunt sărbători ale luminii şi ale strălucirii.

Au urmat urăturile copiilor care au reprezentat anul 2013 şi anul 2014. Şi Moş Crăciun, un personaj atât de iubit de copii, a ajuns în faţa primăriei într-o trăsură, spre bucuria celor mici.

 

Peste 20 de formaţii şi-au prezentat tradiţiile de sărbători

Dacă organizatorii i-au răsplătit pe urători cu colaci, vin fiert şi ceai fierbinte, diplome şi trofeul festivalului, din partea spectatorilor trupele au fost răsplătite cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost apreciată de senatorul Neculai Bereanu, primarul Ilie Boncheş, viceprimarul Nicuşor Cojocaru, consilierul judeţean Ioan Abutnăriţei, consilieri locali şi alţi reprezentanţi ai executivului local din Vatra Dornei, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate şi oameni de afaceri.

În faţa Primăriei Vatra Dornei au evoluat, cu obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, Ansamblul Folcloric “Dorna Dorului” şi Ansamblul “Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei, Ansamblul “Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul “Codruleţul” din Vorona, Botoşani, Cerbul şi Ansamblul folcloric de la Mirosloveşti, judeţul Iaşi, Colindătorii de la Vişeu de Sus, Maramureş, Grupul Folcloric “Balada” al Centrului de Creaţie Populară Bistriţa, Grupul de datini din Coşna, Ansamblul Folcloric din Viişoara, Republica Moldova, Cerbul de la Berchişeşti, Cerbul de la Costeşti, judeţul Iaşi, Cerbii şi Ansamblul de datini şi obiceiuri de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, Grupul folcloric “Stânjenelul” din Stroieşti, Grupul de colindători din Şaru Dornei, Grupul de colindători din Broşteni, Alaiul de urători din Ostra.

 

Festivalul este o sinteză a obiceiurilor din zona de nord a ţării

Minorica Dranca, directoarea Muzeului etnografic din Vatra Dornei, ne-a spus că „festivalul de anul acesta este o sinteză a tot ceea ce are zona de nord a ţării, şi nu mă refer numai la Bucovina, pentru că avem colindători din toate judeţele din nordul ţării. Mă refer la ceea ce înseamnă miezul simbolic al colindatului pentru români. Să nu uităm că acest cântec ritual, colindul, a dat un verb pe care îl folosim cu toţii. A colinda cu sensul de alerga din loc în loc fără un scop anume, a merge pentru a vedea lumea. Aceşti colindători care sunt prezenţi astăzi la Vatra Dornei nu sunt numai slujitorii datinei străbune, ei sunt şi adevăraţi ambasadori ai locului din care vin, ai ţării din care vin, pentru că mulţi dintre ei ne-au reprezentat şi o vor face în continuare la festivaluri naţionale şi internaţionale, uimind lumea. Spre cinstea noastră, am reuşit să conservăm în mod natural, să îmbogăţim de-a lungul mileniilor şi să trecem prin straturile mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”.

Organizatorii manifestării au fost Primăria municipiului Vatra Dornei, împreună cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardău”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi!”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei