Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 289 (5496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Stulpicani

În memoria mitropolitului Nectarie Cotlarciuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stulpicani a avut loc duminică, în prezenţa fiilor satului şi a invitaţilor de onoare, o slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Bucovinei, Nectarie Cotlarciuc.

La comemorarea care a început cu depunerea unei coroane de flori la monumentul mitropolitului, primarul comunei, Vasile Ostanschi, a adresat participanţilor salutul de gazdă şi un cuvânt de mulţumire. Printre invitaţi s-au aflat nepoata mitropolitului, Nectara Ghiliceanu, dr. Vasile Diacon, prof. Constantin Logigan - directorul Casei Culturii din Gura Humorului, artistul plastic Radu Bercea, scriitorul Ion Filipciuc, prof. Marian Palade şi publicistul Vasile Marius Ţibulcă.

După o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Silviu Horga, primarul Vasile Ostanschi a vorbit despre respectul pe care contemporanii trebuie să-l aibă faţă de strămoşi, mai ales faţă de personalităţile ştiinţifice şi culturale care au rădăcini pe aceste meleaguri. Prof. Constantin Logigan a evocat personalitatea teologului, profesorului, publicistului şi directorului Bibliotecii Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, Nicolae Cotlarciuc, viitorul mitropolit Nectarie.

A elogiat monografia „Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc şi vremea sa”, scrisă cu abnegaţie şi competenţă de dr. Vasile Diacon, şi a prezentat lucrarea tânărului publicist Vasile Marius Ţibulcă „Nectarie Cotlarciuc, Arhiepiscop al Cernăuţilor şi Mitropolit al Bucovinei”, precum şi lexiconul personalităţilor teologice „Ctitori de cultură şi spiritualitate ortodoxă. Arhierei, preoţi şi monahi cărturari din ţinuturile Sucevei”, al prof. Marian Palade, lucrare care conturează profilul mitropolitului, dar şi profilul altor personalităţi stulpicănene (arhimandritul Vartolomei Măzăreanu, de la Mănăstirea Putna, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi).

Dr. Vasile Diacon a vorbit apoi despre personalitatea complexă a mitropolitului Nectarie în contextul Unirii Bucovinei cu Ţara, arătând totodată greutăţile prin care a trecut în activitatea de documentare cu privire la viaţa şi activitatea lui Nectarie Cotlarciuc. Prof. Marian Palade a elogiat la rândul său munca la catedră şi activitatea de publicist şi director de bibliotecă a lui Nectarie Cotlarciuc, referindu-se totodată la arhimandritul Vartolomei Măzăreanu şi la pr. prof. dr. Gheorghe Popa pentru a accentua faptul că şcoala din Stulpicani a avut şi are profesori şi elevi cu mari resurse intelectuale, care au avut un rol deosebit în dezvoltarea culturii şi teologiei ortodoxe.

Vasile Marius Ţibulcă a reliefat meritele de conducător al Bisericii din Bucovina al mitropolitului Cotlarciuc şi şi-a exprimat indignarea faţă de tratamentul aplicat, după anii ’90, mormintelor mitropoliţilor Bucovineni de la Cernăuţi. În încheiere, primarul Vasile Ostanschi a înmânat câte un exemplar din monografia „Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc şi vremea sa”, de dr. Vasile Diacon, unor participanţi în semn de mulţumire pentru ajutorul pe care l-au dat în organizarea evenimentului comemorativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În memoria mitropolitului Nectarie Cotlarciuc.
 Vizualizări articol: 2193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În memoria mitropolitului Nectarie Cotlarciuc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei