Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 285 (5492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

„Timp haşurat”, primul volum de poezii semnat de Lorena Mureşan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Old Times a găzduit ieri un eveniment cultural remarcabil, la care poezia şi grafica şi-au dat mâna, într-un mod armonios, pe placul publicului însetat de frumos. Lorena Mureşan, şefa Serviciului Locativ din Primăria Suceava, şi-a lansat primul volum de poezii, „Timp haşurat”, iar Teodora Holenciuc, elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi-a expus câteva lucrări de grafică, unele dintre ele premiate la concursuri sau care au făcut obiectul altor expoziţii. Teodora Holenciuc a asigurat şi grafica volumului de poezii „Timp haşurat”.

 

„O poezie lipsită de sofisticări, de prelucrări, de mental”

Poeta Viorica Petrovici a spus, la debutul evenimentului, că „un vulcan de sentimente”, aşa cum este Lorena Mureşan, a reuşit să adune în carte „fascicole de lumină pe tema copilărie, pe tema iubirii, a socialului, cotidianului, chiar anumite aspecte filosofice, dintr-o geometrie sacră. Pe toate le veţi găsi aici, în carte, îngemănate spre un bulgăre de soare, care este Lorena. Acest prim volum o defineşte ca o voce distinctă, prin puritatea limbajului şi o sinceritate debordantă. Rar veţi găsi o poezie lipsită de sofisticări, de prelucrări, de mental... Este o poezie directă, a sufletului, este o poezie a unei sensibilităţi deosebite”.

Prezentă la eveniment, prof. univ. dr. Rodica Nagy, care a scris prefaţa volumului de poezii, le-a spus celor prezenţi că în momentul în care a primit cartea semnată de Lorena Mureşan „am descoperit, dincolo de persoana sobră, cerută de serviciul administrativ, pe care îl conduce în cadrul primăriei, o sensibilitate aparte, care trece dincolo de dimensiunile destul de reduse ale acestui volum”.

Despre autoarea cărţii, profesoara Rodica Nagy a mai spus că „reuşeşte, aşa cum uneori nici bărbaţii poeţi nu o pot face, să confirme ceea ce înţelegea lingvistul Eugen Coşeriu când vorbea despre definiţia poeziei: <Poezia nu este altceva decât instituţia universalului în faptul individual>. Lorena Mureşan pleacă de la fapte mărunte, individuale, uneori geometric relatate, şi fără a apela la o recuzită retorică care a făcut carieră în istoria poeziei, fără apeluri la metafore, reuşeşte uneori, printr-un ton aproape de raport administrativ, să transmită cele mai frumoase gânduri, care sunt legate de temele fundamentale în preocuparea spirituală a umanităţii.”

 

Frumuseţea versului, a culorii, a liniilor

Autoarea cărţii s-a destăinuit şi a povestit prietenilor care au dorit să fie ieri alături de ea că primele sale poezii au fost cele de iubire, apoi a ajuns la o poezie în care a încercat să se regăsească, „să mă caut pe mine, să văd cine sunt eu, pe dinăuntrul meu, ca să pot să arăt ce pot să fiu eu în afară şi, apoi, universul copilăriei, mai ales că am trăit o copilărie frumoasă la bunici”.

Lucrările Teodorei Holenciuc au adus un plus de valoare cărţii, prin aceeaşi profunzime şi inovaţie, dar de această dată din frumuseţea culorii şi a liniilor. O parte dintre lucrările Teodorei care au fost expuse ieri sunt prefaţa multor poezii din volumul semnat de Lorena Mureşan.

Autoarea a avut amabilitatea să citească câteva poezii din primul ei volum, după care a oferit cu generozitate autografe celor prezenţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Timp haşurat”, primul volum de poezii semnat de Lorena Mureşan.
 Vizualizări articol: 2471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Timp haşurat”, primul volum de poezii semnat de Lorena Mureşan5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 6 dec 2013, 14:47:51
poate fi timp haşurat ... cu umbre de zăbrele
cu "medicamente necompensate" pentru libertate
sau în (sub)cultura felată pe ritmuri de manele
românitate ... ce baftă?! ai parte de toatehappy

timp haşurat pe cursu' valutar sprinţar
pe vorbiri publice cu aderenţă la nonsens
pentru cine nu ştie timpu' haşurat e-un dar
pe ce-l cu rana-n inimă ... îl doare imens

timp haşurat peste tăceri conflictuale
peste umbre ce-s ca o reverenţă pe român
timp haşurat pe ipocrizii sentimentale
ce separă (ireversibil) sluga de stăpân

timp haşurat ce dansează cu percutaţii
peste pecetea ce transpiră slinos, peste noi
timp ce nu mai pansează cu iubire fraţii
haşurat ... peste noi (în suflete goi )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei