Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 283 (5490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Comenius „Science ExpRES”

Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în vizită culturală, în Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au fost, la sfârşitul lunii noiembrie, într-o vizită culturală la Istituto di Istruzione Superiore "Erasmo da Rotterdam" din Nichelino - Torino, Italia. Acţiunea face parte din proiectul de parteneriat multilateral Comenius „Science Experiments on Renewable Energies” („Science ExpRES”), împreună cu şcoli din Franţa, Italia, Turcia, Olanda şi Lituania, care se derulează în perioada 2013-2015.

Grupul sucevean a fost format din profesorii Violeta Iacentiuc, Crăiţa Buda Niga, Constantin Dumitru şi Monica Lepcaliuc, împreună cu elevii Iulian Roibu, Florin Roşu, Alexandru Ţîrdia şi Georgiana Maxinesi. Coordonatoarea proiectului, profesoara Violeta Iacentiuc, ne-a spus că „programul întâlnirii a îmbinat într-un mod echilibrat activităţile cuprinse în aplicaţia proiectului cu vizitele culturale. Am fost întâmpinaţi cu un cuvânt de bun venit din partea directoarei liceului, urmând apoi prezentarea şcolilor implicate în proiect şi a câte unui tip de energie regenerabilă ales: Franţa - energia solară, România - energia apei, Turcia - energia geotermală, Olanda - energia eoliană şi Lituania - energia provenită din biomasă. Pentru stabilirea logoului, posterului şi a sloganului proiectului s-a stabilit o comisie imparţială (elevi şi profesori italieni) care să jurizeze propunerile partenerilor până în ultima zi a întâlnirii”.

 

Echipa din România, câştigătoare la concursul de poster

Participanţii au vizitat laboratoarele liceului italian, unde li s-a explicat modul de funcţionare a turnului solar, o idee originală de producere a energiei la proiectarea şi construcţia căruia a participat coordonatorul italian, profesorul Dario Barca. În parcul exterior clădirii s-au remarcat turnul solar şi aşa-numitele "fotovoltaic sunflowers", panouri solare care îşi schimbă poziţia după soare. În a doua zi, sucevenii au vizitat oraşul Torino, capitală a regiunii Piemont. Ghidul le-a prezentat lucruri interesante despre piaţa San Carlo şi cele două biserici gemene din această piaţă, despre palatul Carignano, palatul Madama, biserica San Lorenzo şi giulgiul din Torino, poarta Palatină şi multe alte obiective turistice din elegantul oraş.

A treia zi a fost dedicată vizitelor tematice la Environmental Park Torino şi la Fiat Center of Research. Ultima zi a început la liceul gazdă din Nichelino, unde s-au anunţat câştigătorii concursului de logo, poster şi slogan. Echipa din Turcia a fost căştigătoare pentru logo şi slogan, iar echipa din România pentru poster. Sloganul proiectului va fi "Our Green Handprint!".

Profesoara Violeta Iacentiuc ne-a spus că, în concluzie, „a fost o primă întâlnire de proiect prin care am început cu succes proiectul nostru. Prin multitudinea de vizite tematice efectuate am văzut şi am învăţat lucruri noi despre energiile regenerabile, dar şi despre protejarea mediului înconjurător. Mulţumim atât coordonatorului italian, profesorul Dario Barca, dar şi elevilor gazdă care au fost foarte prietenoşi şi drăguţi cu elevii români, făcându-i să se simtă la fel ca acasă.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în vizită culturală, în Italia.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în vizită culturală, în Italia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei