Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 282 (5489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Documente de arhivă

Expoziţia „Bucovina istorică 1775-1918”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhivele Naţionale Suceava au organizat ieri, cu ocazia desfăşurării şedinţei festive a Colegiului Prefectural Suceava, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Bucovinei, o expoziţie cu genericul „Bucovina istorică 1775-1918”.

 

Şase panouri cu informaţii şi o serie de documente interesante extrase din arhive 

Expoziţia, care etalează pe şase panouri informaţii care vizează „Personalităţi bucovinene”, „Cultura şi învăţământul multinaţional în Bucovina”, Cadastrul şi proprietatea funciară în Bucovina”, „Dezvoltarea politico-administrativă a Bucovinei”, „Dezvoltarea edilitar-urbană” şi „Unirea Bucovinei cu România”, prezintă în câteva vitrine o serie de documente interesante extrase din arhive. 

Evenimentul, la deschiderea căruia prefectul Florin Sinescu a spus că „trebuie să ne asumăm istoria Bucovinei”, iar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a subliniat faptul că „azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate”, a reunit reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, ai instituţiilor descentralizate şi ai Centrului Militar Judeţean Suceava cu structurile din Sistemul Naţional de Apărare.

 

„Spiritul nemţesc în care încercăm să facem o serie de lucruri în administraţia publică”

Deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, cel care a făcut demersuri în Parlamentul României pentru instituirea Zilei Bucovinei, a spus că, deşi acest lucru nu a fost încă ratificat prin lege, „la Suceava această zi este sărbătorită cum se cuvine”.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a accentuat faptul că manifestările organizate pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România se realizează într-un parteneriat instituţional cu scopul de a conferi amploare evenimentului.

El a enumerat câteva realizări importante pentru Suceava, aducând în discuţie „spiritul nemţesc” care s-a instalat în perioada ocupaţiei austriece a Bucovinei, „spiritul nemţesc în care încercăm să facem o serie de lucruri în administraţia publică”.

 

Documente prezentate în ordine cronologică

Expoziţia, care a fost prezentată de şeful Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, Simona Palaghianu, etalează câteva documente prezentate în ordine cronologică.

Astfel, din anul 1775, poate fi văzut un document prin care Gabriel von Spleny, general maior, primul guvernator al Bucovinei, îi porunceşte lui Dosoftei, episcopul de Rădăuţi, să transmită locuitorilor provinciei că bucata din Moldova „pe unde s-au pus pajure împărăteşti” este sub stăpânirea Austriei. Vitrinele mai cuprind registrul din Şipotele Sucevei din anul 1853, care consemnează actul de naştere al lui Ciprian Porumbescu, un document din anul 1854 prin care episcopului Eugeniu Hacman i se conferă Ordinul Franz Josef, precum şi câteva planuri de faţadă, cum este cel al clădirii Gimnaziului din Suceava (1859) sau cel al Căpităniei districtului Suceava (1900).

Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale a editat sub egida CJ Suceava, a Instituţiei Prefectului şi a Primăriei Suceava un catalog ilustrat al expoziţiei (atât în format tipărit, cât şi pe suport electronic), catalog care a fost proiectat pe un ecran în cadrul manifestării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Bucovina istorică 1775-1918”.
 Vizualizări articol: 1538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Bucovina istorică 1775-1918”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei