Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 260 (5467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia de pictură în acuarelă „Prin Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis marţi expoziţia de pictură în acuarelă cu genericul „Prin Bucovina”, care prezintă publicului lucrările din prima serie circumscrisă ciclului „Bucovina”, a artistului plastic sucevean Dumitru Rusu.

 

Peisajul bucovinean, cu cromatica specifică anotimpurilor

Expoziţia, organizată de Shopping City şi Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, etalează 95 de lucrări care, aşa cum a spus în deschiderea manifestării artista plastică Lucia Puşcaşu, ilustrează peisajul bucovinean, cu cromatica specifică anotimpurilor, care corespund etapelor succesive ale vieţii.

Evenimentul, care marchează totodată aniversarea vârstei de 75 de ani a artistului, a reunit un număr însemnat de participanţi, oficialităţi, colegi de breaslă şi de catedră, foşti elevi şi, desigur, membrii familiei.

Adresând salutul Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, preşedintele Cătălin Nechifor, care a mărturisit că simte parcă mirosul toamnei privind acuarelele lui Dumitru Rusu, a spus că aceasta este cu siguranţă reţeta succesului, să fii un artist important, un maestru cu mulţi discipoli, şi să etalezi într-o expoziţie personală un număr atât de mare de lucrări.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava Ilie Niţă s-a declarat onorat de a participa la vernisajul acestei expoziţii, subliniind faptul că instituţia administrativă judeţeană este alături de oamenii de artă, exemplul cel mai recent fiind organizarea în această vară a taberei de pictură de la Pătrăuţi, la care a participat şi Dumitru Rusu.

 

O expoziţie „densă în comunicare”, care ar putea avea ca fundal sonor „muzicile serafice ale sfinţilor”

Prezentarea expoziţiei i-a revenit criticului de artă ieşean Valentin Ciucă, un apropiat al artiştilor suceveni, care s-a declarat şi s-a dovedit a fi solidar cu manifestările artistice din arealul bucovinean, „o zonă absolut remarcabilă”, aşa cum a accentuat el.

Subliniind faptul că avem de-a face cu o expoziţie „densă în comunicare”, care ar putea avea ca fundal sonor „muzicile serafice ale sfinţilor”, simfoniile lui George Enescu sau creaţiile instrumentale armonice inspirate de cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi, Valentin Ciucă a apreciat evenimentul ca fiind unul de referinţă pentru creaţia plastică din această zonă, eveniment creat de „un nume important al artelor din Moldova şi din România”.

Remarcând armonia lucrărilor de acuarelă conferită de „diafanele raporturi de culoare”, Valentin Ciucă a spus la finalul prezentării sale că se simte dator să facă „o reverenţă în faţa artistului”.

Reverenţă pe care au făcut-o toţi participanţii la manifestare, cu întreg colectivul de colegi de la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, în frunte cu directorul Ion Băiţan, care a dat tonul pentru un „Mulţi ani trăiască!” la aniversarea maestrului Dumitru Rusu.

Vernisaj încheiat de artistul expozant (care a spus că următoarele secvenţe ale ciclului „Bucovina” vizează, după peisaj, obiceiurile şi oamenii din acest areal) cu invitaţia la „un pahar de licoare”, licoare pe care Lucia Puşcaşu a asemuit-o cromatic „laviurilor de acuarelă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură în acuarelă „Prin Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Expoziţia de pictură în acuarelă „Prin Bucovina”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei