Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 256 (5463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lansare proiect

„Restaurare Biserica <Sfânta Înviere> Suceava şi construire Punct de informare turistică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parohia „Sfânta Înviere” a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul „Restaurare Biserica <Sfânta Înviere> Suceava şi construire Punct de informare turistică”, cu o valoare totală de 3.808.233,06 lei (din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.637.848,82 de lei), finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1. „Restructurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”.

 

Un moment important pentru Parohia „Sfânta Înviere” Suceava

Subliniind faptul că semnarea, cu câteva zile în urmă, a contractului de finanţare a proiectului reprezintă un moment important pentru Parohia „Sfânta Înviere” Suceava, preotul paroh Ioan Irimia a spus că, după ce într-o primă fază proiectul a fost respins (2009), el a fost redepus şi, după evaluarea şi vizita pe teren din această toamnă, se află în derulare.

La Biserica „Sfânta Înviere”, ctitorie a Doamnei Elena Ecaterina Rareş din anul 1551, s-au efectuat în anii '80 ample lucrări de restaurare şi conservare care au adus monumentul mai aproape de înfăţişarea iniţială.

Din păcate, anunţarea în vara anului 1989 a unei vizite a lui Nicolae Ceauşescu la Suceava (într-o perioadă în care la Bucureşti se dărâmau biserici) a determinat conducerea locală să impună grăbirea lucrărilor care se efectuau la acoperiş, acesta nemaifiind executat atât de zvelt şi de lat cum era în proiect, lucru care a dăunat construcţiei, întrucât apa cade chiar la baza bisericii, producând infiltraţii în fundaţia şi în zidurile monumentului.

În anul 2007, parohul bisericii, împreună cu membrii consiliului parohial, a iniţiat demersurile pentru întocmirea documentaţiei şi a avizelor necesare pentru restaurare şi pentru construirea unui punct de informare turistică.

Au început lucrările dar, întrucât posibilităţile financiare ale parohiei nu puteau susţine un proiect de asemenea anvergură, s-a uzat de oportunitatea fondurilor europene.

 

Perioada de implementare a proiectului este de 22 de luni

Proiectul prevede schimbarea şarpantei şi realizarea unui nou acoperiş în două volume cu lărgirea streşinii, realizarea unei cornişe din piatră profilată, refacerea soclului degradat, a copertinei de la contraforţi şi a trotuarelor şi construirea în curtea bisericii a Punctului de informare turistică.

Prezent la prezentarea proiectului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a subliniat faptul că „avem obligaţia morală să păstrăm, să conservăm şi să transmitem generaţiilor următoare monumentele istorice”, motiv pentru care Primăria Suceava susţine proiectul în măsura posibilităţilor financiare, aşa cum face şi cu alte obiective de patrimoniu din perimetrul urbei.

Fiind vorba şi de construirea unui Punct de informare turistică amplasat în vecinătatea unui monument istoric, primarul Ion Lungu a precizat că s-a acordat pentru acest obiectiv suma de peste un miliard de lei vechi.

Perioada de implementare a proiectului este de 22 de luni, lucrările urmând să fie finalizate până la data de 31 iulie 2015.

Prezentarea proiectului a beneficiat de prezenţa directorului general al SC Regional Consulting, Doina Iacoban, şi de cea a pr. Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Restaurare Biserica Suceava şi construire Punct de informare turistică”.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
„Restaurare Biserica Suceava şi construire Punct de informare turistică”4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei