Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă şi Creaţie pentru Persoanele cu Dizabilităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri, la Fălticeni, s-a desfăşurat conferinţa „Economia socială. Persoanele cu dizabilităţi îşi creează locuri de muncă”, în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Artă şi Creaţie pentru Persoanele cu Dizabilităţi „Oameni aproape invizibili”.

La manifestarea găzduită de Hotel Miraj au participat, alături de reprezentanţii asociaţiilor şi ONG-urilor care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, subprefectul Constantin Harasim, Adrian Izvoranu, preşedintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă, Toader Dima, reprezentant al Ministerului Muncii, Ionuţ Adomniţei, directorul general Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

Conferinţa a avut scopul de a găsi căile pentru integrarea totală a persoanelor cu dizabilităţi în viaţa socială şi economică.

În cadrul discuţiilor purtate, subprefectul Constantin Harasim a prezentat evoluţia instituţiilor de recuperare neuropsihiatrică din judeţ în funcţie de necesităţile de integrare socială a persoanelor asistate în aceste instituţii.

Gheorghe Fron a prezentat unul din modelele de bună practică din România,  Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, pe care actualul primar al comunei Cornu Luncii l-a condus timp de 12 ani.

 

Problemele incluziunii sociale, dezbătute în cadrul conferinţei

Adrian Izvoranu, preşedintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă, a adus în atenţia celor prezenţi problemele incluziunii sociale, precizând că „nu există o problemă cu o soluţie. Există o mulţime de probleme, pentru fiecare persoană şi fiecare problemă au o soluţie. Noi trebuie să creăm cadrul general de rezolvare a problemelor respective. Autorităţile trebuie să fie implicate, trebuie să fie interesate şi să aplice soluţiile găsite în practică. De la 70.000 de persoane cu dizabilităţi înregistrate în 1990, ne găsim la 700.000. Gradul de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi cu vârsta şi abilităţile care se califică a fi încadrate în muncă este de 13%, cu toate că Uniunea Europeană ne-a propus 75%”.

 

Promovarea talentelor din rândul persoanelor cu dizabilităţi

Festivalul se doreşte a fi o acţiune foarte vizibilă, pentru promovarea talentelor din domeniu, pentru mediatizarea lor şi se adresează tuturor celor care vor şi pot să se afirme în spaţiul cultural românesc, în domenii precum literatura, jurnalistica, artele plastice, muzica, fotografia sau filmul. Toţi cei prezenţi la Fălticeni au putut admira numeroase obiecte realizate de persoanele cu dizabilităţi şi au vizionat un spectacol artistic susţinut de formaţiile artistice ale Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Câştigătorii concursului vor fi premiaţi şi vor participa la Gala Naţională “Oameni aproape invizibili”, care se va desfăşura în Bucureşti, pe 3 decembrie 2013 – Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap.

Festivalul face parte dintr-un proiect cu acelaşi titlu derulat cu prilejul Anului european al cetăţenilor – 2013 de Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR).

Aşa cum am aflat de la Iustina Radu, director executiv al CNDR, pentru prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă şi Creaţie pentru Persoanele cu Dizabilităţi a fost ales judeţul Suceava pentru că aici se găsesc cele mai bune exemple de bune practici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă şi Creaţie pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
 Vizualizări articol: 985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă şi Creaţie pentru Persoanele cu Dizabilităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei