Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 232 (5439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

La 90 de ani

Eugen Dimitriu, un „autentic aristocrat al spiritului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cărturarul Eugen Dimitriu a fost omagiat joi, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.

La evenimentul care a avut loc în Sala de Artă „Elena Greculesi” a  bibliotecii publice sucevene au participat reprezentanţi ai spiritualităţii locale, oameni care au venit să-l felicite pe muzeograful, memorialistul şi scriitorul care şi-a lansat cu acest prilej cele două volume ale lucrării intitulate „Corespondenţă fălticeneană” (Editura PIM, Iaşi, 2013).

 

„Dacă acum sunt decan, la o sută de ani voi ajunge rector”

În deschiderea manifestării, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, a prezentat un scurt laudatio închinat acestui „autentic aristocrat al spiritului” care a ajuns la vârstă nonagenară.

După ce sărbătoritului i s-au înmânat premii şi Diplome de excelenţă din partea Societăţii Scriitorilor Bucovineni (Carmen Veronica Steiciuc) şi a Centrului Cultural Bucovina (Victor T. Rusu), prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc a prezentat cele două volume care reproduc „misivele cu parfum din alt veac ale lui Eugen Dimitriu şi ale interlocutorilor săi”.

Apreciat ca fiind „un cercetător care s-a identificat mai bine de jumătate de secol cu Fălticeniul”, oraş care-i datorează înfiinţarea Galeriei Oamenilor de Seamă, Eugen Dimitriu, care a fost „în permanenţă preocupat de cea mai mică fărâmă de trecut fălticenean”, s-a remarcat ca „un muzeograf şi conservator prin vocaţie, nu numai prin profesie”.

Şi dacă venerabilul cărturar, decanul de vârstă al scriitorilor suceveni, a spus că „dacă acum sunt decan, la o sută de ani voi ajunge rector”, glumind apoi pe tema secretului longevităţii sale, un număr însemnat dintre cei care au participat la eveniment au ţinut să-i adreseze cuvinte de apreciere şi să-i ureze „La mulţi ani!”.

 

Un „renascentist”, care „a avut întotdeauna căldură sufletească, un cuvânt blând, povaţă înţeleaptă şi răbdare infinită”

Eugen Dimitriu a fost felicitat pentru trudnica sa muncă de cercetare şi pentru „performanţa de a ajunge la această vârstă” (prof. Nicolae Cârlan - care i-a oferit în dar „o purcică” pântecoasă, un clondir cu licoare bahică) şi pentru faptul că „a găsit răgazul să valorizeze într-o carte o bogată şi foarte interesantă corespondenţă” (prof. univ. dr. Mihai Iacobescu - care i-a apreciat „puterea de muncă extraordinară” şi faptul că „şi-a descoperit elixirul vieţii”).

I-au adresat cuvinte respectuoase dr. Ioan Ieţcu (care, printr-o serie de similitudini existenţiale, l-a aşezat alături de Vasile Voiculescu), poetul Mihai Sultana Vicol (care i-a reliefat statura de „renascentist, om al culturii totale”), prof. Gheorghe Giurcă (care a spus că Eugen Dimitriu este „o personalitate unică”), monahia Elena Simionovici (care l-a îndemnat „să se socotească un ales”, urându-i ca „după osteneala de-o viaţă, să aibă parte de lumină”) şi biochimistul Corneliu Pîrîu (care a mărturisit că-l stimează pentru că „a avut întotdeauna căldură sufletească, un cuvânt blând, povaţă înţeleaptă şi răbdare infinită”).

O manifestare la care, spre final, s-a intonat în cor „La mulţi ani!”, care s-a încheiat în faţa cărţilor pe care venerabilul cărturar a acordat autografe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eugen Dimitriu, un „autentic aristocrat al spiritului”.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Eugen Dimitriu, un „autentic aristocrat al spiritului”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei