Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 227 (5434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

Lansări de carte, în prezenţa unui public numeros, la Salonul Literaturii Române din Bucovina, ediţia a X-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă “Elena Greculesi”, a fost deschis vineri după-amiază Salonul Literaturii Române din Bucovina, ediţia a X-a, în cadrul căruia a fost lansată Revista „Bucovina Literară” nr. 1-7/2013, revistă editată de Societatea Scriitorilor Bucovineni. Directorul revistei, Carmen Veronica Steiciuc, a spus în deschiderea Salonului Literaturii Române din Bucovina că „Bucovina Literară tocmai s-a întors din concediu”. Ea a explicat că revista a lipsit din viaţa literară a urbei o perioadă în care ar fi putut să apară şapte numere, motivul fiind lipsa finanţării. Carmen Veronica Steiciuc a precizat că situaţia va fi remediată până la 1 ianuarie 2014 cu ajutorul unor sponsori, iar de la începutul anului viitor cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

Apariţia acestui număr al revistei „Bucovina Literară”, a explicat Carmen Veronica Steiciuc, a fost posibilă datorită directorului economic al Direcţiei Silvice Suceava, Vasile Rusu, precum şi al Bibliotecii Bucovinei. „În lipsa mijloacelor financiare necesare tipăririi acesteia, o variantă ar fi fost apariţia ei online, numai că nu toate bibliotecile la care trebuia distribuită erau pregătite în acest sens, astfel că am preferat să aşteptăm până ce editarea ei pe hârtie a fost posibilă”, a explicat directorul revistei.

 

„Ne-am păstrat colaboratorii, deşi nu ne-a fost uşor din cauza problemelor financiare”

„Bucovina Literară” a fost prezentată de redactorul-şef al revistei, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă. „Revista a renăscut după o pauză destul de serioasă”, a precizat poetul, însă într-o formă grafică deosebită. „Ne-am păstrat colaboratorii, deşi nu ne-a fost uşor din cauza problemelor financiare”, a spus Ovidiu Vintilă.

El a mai completat că revista se deschide cu un „autograf” al dramaturgului Matei Vişniec, că rubrica „Cronica literară” găzduieşte „nume importante” ale literaturii, precum Ioan Holban, Dan Perşa, Ionel Bota, şi că în capitolul dedicat poeziei pot fi întâlnite nume de referinţă ale literaturii. Revista se bucură de o ilustraţie deosebită, cu reproduceri după grafica realizată de artistul plastic Salvador Rojo din Mexic.

 

„Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale”

În prezenţa unui public numeros, au avut loc mai multe lansări de carte: Mihai Eminescu - „Poesii”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2012, ediţie critică, studiu introductiv, comentarii filologice şi reconstituirea ediţiei princeps de Nicolae Georgescu; „Opere III. Cerşetorul de cafea”, Editura Polirom, Iaşi, 2012, autor Emil Brumaru; „Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale”, Editura Tracus Arte, Bucureşti 2013, autor Alexandru Ovidiu Vintilă.

Despre studiul „Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale”, Alexandru Ovidiu Vintilă a spus că s-a născut din lipsa unei lucrări monografice, sistematic întocmită, despre Traian Brăileanu, una dintre personalităţile, în opinia autorului, inconturnabile ale Bucovinei. „Cum filosoful şi sociologul cernăuţean a fost trecut la Index de fostele autorităţi comuniste, am considerat că este oportun un demers de acest gen, mai ales că, în cazul său, încă se operează cu judecăţi de valoare marcate de mefienţă. Şi asta, după cum se ştie, din cauză că a îmbrăţişat o anumită opţiune politică”, a explicat autorul.

El a completat că această carte s-a vrut a fi una recuperatorie, „de reconstrucţie a traseului biobibliografic străbătut de savantul cernăuţean, o sinteză, pe cât posibil, completă asupra vieţii şi activităţii lui, unul dintre cei mai însemnaţi sociologi români, redutabil teoretician al elitelor, doctrinar al naţiunii, cu o viziune sistemică, cel care a valorificat în premieră, în sociologie, filosofia lui Vasile Conta, deschizător de drumuri în România în ceea ce priveşte ştiinţa politică, fiind autorul, în acest sens, al primului tratat de politologie din spaţiul carpato-danubiano-pontic, întâiul traducător, în limba română, al lucrării lui Kant <Critica raţiunii pure>, dar şi al operei integrale a gânditorului de la Königsberg, interpret şi tălmăcitor de seamă al lui Aristotel, veritabil gânditor creştin, în ultima perioadă a vieţii sale, mărturisitor al mesajului hristologic şi, nu în cele din urmă, major sociolog al comunităţii”.

 

Invitaţi

Salonul Literaturii Române din Bucovina, iniţiat de Emil Satco în anul 2003, a reunit în acest an la Suceava autori consacraţi din spaţiul literar românesc.

Printre invitaţii care au susţinut prezentări în cadrul evenimentului de vineri se numără prof. univ. dr. Nicolae Georgescu (Bucureşti), poetul ieşean Emil Brumaru, Doina Rizea, editor (Bucureşti), Grigore Ilisei, scriitor (Iaşi), criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan (Suceava), Maria Olar, preşedinte Fundaţia Culturală „Leca Morariu” (Suceava), scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă (Suceava), reprezentanţi ai Bibliotecii Regionale Cernăuţi (director Antonina Ivanitska) şi ai unor biblioteci publice din regiunea Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansări de carte, în prezenţa unui public numeros, la Salonul Literaturii Române din Bucovina, ediţia a X-a.
 Vizualizări articol: 949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansări de carte, în prezenţa unui public numeros, la Salonul Literaturii Române din Bucovina, ediţia a X-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei