Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

Timp de o săptămână

Fălticeniul a respirat cultură, de la muzică folk la spectacole de teatru şi de operă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru copii şi tineret din Moldova, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”, ajuns la cea de-a III-a ediţie, s-a bucurat şi în acest an de o prezenţă numeroasă şi de mare valoare atât din partea concurenţilor, cât şi a marilor actori şi regizori români care au venit în perioada 9-15 septembrie la Fălticeni.

Timp de o săptămână, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” au avut manifestări cultural-artistice. A fost vernisată o expoziţie de acuarelă, au putut fi vizionate 11 piese de teatru, participanţii la concursurile din festival au lucrat cu studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), cu actorul Dan Clucinschi şi coregrafa Lorette Enache, au fost spectacole de folk, cinci filme româneşti în cadrul cinematecii de noapte, peste 25 de invitaţi de onoare, o parte dintre ei participând şi la festivitatea de premiere.

În cadrul concursului de monolog şi recitare poezie au fost peste 50 de participanţi, iar la concursul trupe de teatru au participat nouă trupe, din care au făcut parte peste 120 de tineri ce doresc să facă teatru şi au demonstrat că pot face acest lucru pe scena de la Fălticeni. 

 

“În artă, în teatru, nu există talentometru”

Juriul Festivalului a fost format din regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul „Bacovia” din Bacău – preşedinte, Claudia Motea – actriţă, dramaturg şi realizatoarea unei emisiuni de teatru pentru copii la TVR, coregrafa Lorette Enache de la UNATC Bucureşti şi reprezentanţii Asociaţiei „Fălticeni Cultral”, profesorii de limba şi literatura română Nelu Mihăilă şi Neculai Sturzu.

Gheorghe Balint ne-a declarat: “Este o sarcină extraordinar de grea, de ingrată să fii membru al juriului la un astfel de concurs, pentru că în artă, în teatru, nu există talentometru. Judeci cu inima, cu sufletul, dar trebuie să apreciezi în primul rând valoarea. A fost foarte greu, probabil sunt şi nemulţumiţi. Făcând teatru, copiii învaţă să fie oameni”.

 

Trofeul festivalului a ajuns la Botoşani şi la Panciu

Punctajele obţinute de cele două trupe de teatru au fost la egalitate. “Şcoala lui Gufi” a trupei “Atelierul de Teatru” din Botoşani, coordonatori Lenuş Teodora Moraru şi Gelu Rîşca, şi “Prinţesa şi porcarul” a trupei “Protha” din Panciu, coordonator Cătălin Sfârloagă, au fost cele două piese care au adus lacrimi de bucurie în rândul tinerilor din cele două trupe. Trofeul festivalului a fost acordat şi regizorului Gheorghe Balint, care a pus în scenă împreună cu membrii trupei de teatru “Birlic” din Fălticeni, în acest an, nu mai puţin de patru spectacole.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Lenuş Teodora Moraru pentru piesa “Şcoala lui Gufi”, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a fost obţinut de Andreea Langa pentru rolul Iola din “Şcoala lui Gufi” şi de Iris Tiron pentru rolul prinţesei din “Prinţesa şi porcarul”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost obţinut de Adnana Bolea din Iaşi pentru rolul mamei din “Jacques sau supunerea” de Eugen Ionescu, Ilinca Ana-Maria Prisăcariu pentru rolul lui Luli din “Şcoala lui Gufi”, Cristina Luca din Piatra Neamţ pentru rolul Galinei din “Familie, iubire, prafuri” de Maria Hibovschi, şi Simona Chirilă pentru rolul Garofiţei din “Prinţesa şi porcarul”.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost obţinut de Octavian Gabriel Mic din Piteşti şi David Drugaru din Râmnicu Vâlcea, membri ai trupei Mimesis pentru “O piesă pur şi simplu”, spectacol colaj după textele lui I.L. Caragiale şi versurile lui George Topârceanu.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost obţinut de Florin Aioanei, pentru rolul Bob de rouă din “Şcoala lui Gufi”.

Premiul Adolescentului a fost obţinut de trupa “Noi” din Călăraşi, coordonată de Marian Zaharia pentru piesa “Manual de folosinţă al adolescentului”, autor Aura Stuparu. Aura Stuparu a obţinut şi premiul pentru cel mai original text dramatic.

Premiul pentru originalitate, creativitate şi expresivitate scenică a revenit trupei îndrumate de Gina Gulai, “Alfa Omega Art” din Piatra Neamţ pentru piesa “Bertha”, premiul pentru viziune regizorală a ajuns la botoşăneanul Emil Gnatenco pentru “Jacques sau supunerea”, iar premiul pentru cea mai bună scenografie a fost acordat lui Gelu Rîşca pentru piesa “Şcoala lui Gufi”.

 

Secţiunile recitare poezie şi monolog au adus în faţa juriului numeroşi participanţi

Marele Premiu la secţiunea “Poezie”, grupa de vârstă 7-14 ani, a fost obţinut de Teofana Mare, în vârstă de 7 ani, din Piatra Neamţ, la secţiunea “Monolog”, pentru aceeaşi grupă de vârstă nu a fost acordat Marele Premiu, pe locul I clasându-se Andrei Marc, în vârstă de 10 ani, din Piatra Neamţ, pentru rolul lui “Nică” din “Nică la scăldat” de Ion Creangă.

La secţiunea “Poezie”, grupa de vârstă 15-25 de ani, au obţinut premiul I botoşănencele Andreea Langa şi Ilinca Ana-Maria Prisăcaru, la fete, şi Valentin Hriţcu, din Fălticeni, la băieţi.

La “Monolog”, fete, Ioana Andrei din Iaşi a obţinut Marele Premiu, pentru monologul “Ines” din piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, Sabina Bălan din Botoşani a primit premiul pentru originalitate, creativitate şi expresivitate scenică şi pentru creaţiile proprii “Poem cu nas de clown” şi “Mama e un înger”. Ana Maria Popescu, din Fundulea – Călăraşi, a obţinut Premiul de Popularitate pentru monologul “Toma Duru zis Mămăliguţă” de Ana Maria Donosă.

La “Monolog”, băieţi, Octavian Gabriel Mic din Piteşti a obţinut Marele Premiu “Grigore Vasiliu Birlic” pentru monologul “Slugă la cinci stăpâni” de Gabriel Petre, iar Alexandru Mazăre din Bacău a obţinut Premiul “Emil Hossu” pentru originalitate, creativitate şi expresivitate scenică pentru monologul din creaţia proprie “D-fence”.

 

Premii oferite de senatorul Ovidiu Donţu şi preşedintele CJ, Cătălin Nechifor

Senatorul Ovidiu Donţu a oferit un premiu special Ancăi Lăcusteanu pentru One-woman show “Edith Piaf” şi i-a felicitat pe toţi cei prezenţi la acest festival în calitate de concurenţi, invitaţi sau spectatori, pentru “dinamica fenomenului cultural pe care aţi adus-o la Fălticeni şi în judeţul Suceva”. 

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a oferit un premiu trupei de teatru “Birlic”, o tabără gratuită în vacanţa de iarnă, în cadrul căreia tinerii actori din Fălticeni, împreună cu colegii lor de la trupa de teatru a Colegiului “Ştefan cel Mare” din Suceava, să pregătească piesa “Şcoala lui Gufi” pe care să o prezinte la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ în cadrul “Săptămânii altfel”.

La final, toţi participanţii la festival au primit câte un portret realizat de graficianul Mihai Pînzaru PIM.

 

Nu se poate face teatru fără actori şi spectatori

Regizorul Gheorghe Balint a declarat: “Meseria sau povara aceasta de a face teatru este cumplită. Este o şansă foarte mare pentru aceşti copii ca la un asemenea eveniment să simtă sprijinul actorilor. Teatrul fără actori nu se poate. Fără regizori se poate, fără scenograf sau muzician se poate, dar fără actori nu. Teatrul începe cu actorul şi se termină cu actorul. O să moară teatrul când moare  ultimul actor... Teatru nu se poate face însă fără spectatori. Festivalul de la Fălticeni este o mică şansă pentru ţara aceasta care se clatină. Mulţumesc părinţilor care cred în meseria aceasta şi cred în copiii lor şi vreau să le spun că aceşti copii nu-şi pierd timpul făcând actorie. Au de învăţat lucruri foarte bune. Le mulţumesc şi colegilor mei care se ocupă de trupe, pentru că mie nu-mi place denumirea de profesor sau de coordonator, sunt prieteni sau sunt mentori”.

Şi actorul Radu Gheorghe a spus la Fălticeni că “nu este uşor să fii pe scenă, dar cine nu este chemat, să coboare. Rolul actorului este să fie pe scenă şi îmi permit să atrag atenţia colegilor mei mai tineri, chiar dacă sunt foarte tineri, când îşi primesc premiul este o mândrie, deci să mai stea trei secunde pentru cei care mai au altă meserie, aceea de a-i fotografia pentru memoria acestui festival. Cei care au urcat deja pe scenă, mici sau mari, s-au expus, au trecut proba cea mai grea, aceea a expunerii într-un rol, şi de aceea trebuie să o treacă şi pe aceea de a expune personalitatea lor, a ceea ce sunt în afara scenei şi a adresa un mesaj celor care îi aplaudă”.

 

Diploma “Inima Fălticeniului”, acordată invitaţilor de onoare

Prezent la Gala decernării premiilor festivalului, actorul Vladimir Găitan a mulţumit organizatorilor acestei manifestări pentru “tot ceea ce fac, din suflet, pentru breasla aceasta a oamenilor de teatru”, precizând că fălticenenii au în marele actor “un om care le va fi alături pentru orice încercare care ţine de profesia de actor”.

Au primit Diploma “Inima Fălticeniului”, din partea Asociaţiei Fălticeni Cultural, cei care în cele şapte zile de festival au fost alături de fălticeneni. Au fost prezenţi la spectacolul de gală şi au primit această diplomă maestrul Vladimir Găitan, graficianul Mihai Pînzaru PIM, Radu Gheorghe, Beatrice Rancea, Stere Gulea, Irina Margareta Nistor, Medeea Marinescu, Marius Manole, Dan Lungu, Mihai Bisericanu, Georgeta Ciocârlan, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Sorin Poclitaru, Adi Bezna, Clara Mărgineanu, Vasile Toma, Dan Clucinschi, Alexandra Buză, Ştefania Iacob, dar şi Cătălin Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu – vicepreşedinte al CJ, senatorul Ovidiu Donţu, primarul Cătălin Coman.

Gala decernării premiilor festivalului a avut loc în cadrul unui spectacol de operă susţinut de solişti de marcă de la Opera Naţională din Iaşi, acompaniaţi de pianista Simona Gâdei şi de Corul de copii “Juniorii Operei”, dirijat de Raluca Zaharia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fălticeniul a respirat cultură, de la muzică folk la spectacole de teatru şi de operă.
 Vizualizări articol: 1054 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fălticeniul a respirat cultură, de la muzică folk la spectacole de teatru şi de operă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei