Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 214 (5421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Zi plină, ieri, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seria spectacolelor de teatru din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic” a continuat joi seară cu evoluţia scenică a actorilor Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj şi a studenţilor UNATC. Actorii lugojeni Ileana Căprariu, Maria Voronca, Maria Rogobete, Tudor Trăilă, Irina Rusu, Ovidiu Decean, Constantin Ilie, Cristina Velici, Daianna Suba, Melania Militaru şi Constantin Goloşie au pus în scenă „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, în regia Mariei Voronca, o comedie care a fost savurată de public şi care a stârnit în mai multe rânduri ropote de aplauze. Au urcat apoi pe scenă studenţii Vladimir Albu, Oleg Apostol şi Mihai Cojocaru, care au realizat un spectacol de teatru dans conceput de Lorette Enache pe muzica lui Alexandru Matei. Printre spectatorii celei de-a patra seri din cadrul festivalului s-au aflat maestrul Vladimir Găitan şi actriţa Claudia Motea, care au apreciat faptul că atât actorii lugojeni, cât şi studenţii de la UNATC îşi fac meseria cu seriozitate şi profesionalism.

Reîntors acasă, Vladimir Găitan a ţinut să adreseze publicului câteva cuvinte de suflet.

„Cel mai bun şi cel mai important lucru este că o mână de oameni, în frunte cu părintele Mihăilă, fac un lucru deosebit. Într-o ţară care se tabloidizează pe zi ce trece, cu o absenţă la cultură îngrozitoare, cineva, undeva, într-un colţ unde se agaţă harta în cui s-a gândit să ofere o alternativă de cultură şi de teatru unor copii. Mi se pare extraordinar şi mă aplec în faţa gestului acesta”, a precizat maestrul Vladimir Găitan.  

Referindu-se la cele două concursuri şi la spectacolele de la Fălticeni, actorul Vladimir Găitan a spus că „am văzut sala plină. Este un semnal extraordinar. Dimineaţă, la nouă, sala pe jumătate plină, cu foarte mulţi tineri. Deci fenomenul prinde şi ei au nevoie. Avem surpriza plăcută aici, la Fălticeni, ca tinerii să vină spre fenomen. Vă spun eu, din experienţa de actor profesionist de la Bucureşti, unde sălile sunt pline de tineri. Un spectacol ca „Escu”, un Tudor Muşatescu clasic, scris în 1935, să-l joci de 12 ani cu sala efectiv plină şi să vezi cum structura sălii se schimbă, de la prietenii noştri în vârstă, de 50 – 60 de ani, când se aprinde lumina la pauză vezi că 80 % sunt tineri. Asta înseamnă că trebuie să le dăm tinerilor mai mult teatru. Trebuie să-i provocăm la ceea ce înseamnă terapia prin cultură”, a spus maestrul Vladimir Găitan.   

 

Nouă trupe de teatru au adus lacrimi şi zâmbete juriului în cele două zile de concurs

Ieri s-a încheiat şi concursul de interpretare trupe de teatru, juriul şi spectatorii urmărind evoluţiile scenice ale trupelor: “Alfa Omega Art” din Piatra Neamţ, cu piesa “Bertha”, coordonator Gina Gulai; “Thaliamar”, din Mangalia, cu piesa “Echivoc”, coordonator Aura Mircea Stuparu; “Noi”, din Călăraşi, cu “Manual de folosinţă al adolescentului”, coordonator Marian Zaharia, şi “Protha”, din Panciu, cu “Prinţesa şi porcarul”, coordonator Cătălin Sfârloagă.

Pentru juriu misiunea este una foarte dificilă, toate cele nouă trupe prezente în concurs joi şi vineri având evoluţii foarte bune. Dacă unele au fost specifice vieţii de adolescent, piese mai uşoare, dar foarte bine interpretate, altele au fost piese considerate grele şi pentru actori profesionişti.

Dacă în prima zi de concurs al trupelor de teatru botoşănenii de la “Atelierul de Teatru” au impresionat juriul prin prestaţia artistică şi prin costume, dar şi prin modul cum au redat în scenă povestea celor care vor să vadă cu adevărat „lumina vieţii” după ce sunt ţinuţi de alţii în întuneric, vineri, protagoniştii piesei “Manual de folosinţă al adolescentului”, de la Liceul Tehnologic din Fundulea, au adus lacrimile pe obrajii membrilor juriului prin modul cum au prezentat situaţiile în care se află adolescentul din ziua de astăzi, cu părinţi plecaţi în străinătate, cu părinţi şomeri, divorţaţi sau decedaţi. „Mi-au dat lacrimile, am plâns. Ar trebui să jucaţi această piesă şi în Parlament”, a spus profesorul Nelu Mihăilă. 

„Felicitări. Cred că toţi suntem aşa, cu un nod în gât. Este un spectacol foarte curat, este o oglindă a adolescenţei. Textele sunt adevărate”, a fost concluzia actriţei Claudia Motea.

 

Nume mari ale scenei au primit titlul de Cetăţean de Onoare

Tot ieri a fost decernat titlul de cetăţean de onoare pentru scriitorul Mihail Şerban, maestrul Vladimir Găitan, maestrul Emil Hossu (postmortem) şi actriţei de teatru şi film Catrinel Dumitrescu.

Ceremonia  de acordare a distincţiilor a avut loc în sala de şedinţe „Iorgu Radu” a Primăriei Fălticeni, la care au participat actorul Vladimir Găitan, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, actriţa Claudia Motea, coregrafa Lorette Enache, graficianul Mihai Pînzaru - PIM, actori de la teatrele din Călăraşi şi Lugoj, membri ai Asociaţiei „Fălticeni Cultural”. 

„Facem eforturi considerabile pentru ca zestrea culturală a municipiului Fălticeni să aibă rezonanţa şi ecoul dorit la nivel de ţară şi la nivel european, organizând un festival internaţional de teatru. Sunt personalităţi ale lumii culturale care sunt alături de noi, printre acestea numărându-se marele actor de teatru şi film Vladimir Găitan. Prezenţa dumnealui la Fălticeni nu poate fi decât un imbold pentru aspiraţiile pe care le avem în domeniul cultural”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul şedinţei festive a Consiliului Local s-a numărat şi maestrul Mihai Pînzaru Pim, cel care a copilărit şi „a parcurs anumite secvenţe din viaţă” împreună cu marele actor Vladimir Găitan.

„Dacă ar fi să-i caracterizez personalitatea pot să spun: educat, responsabil, modest şi învelit în talent. Nu întâmplător filmografia lui numără momente de istorie din cinematografia românească, nu întâmplător Vladimir Găitan, Duţu, cum îi spuneau colegii de şcoală şi părinţii, a fost prieten cu o figură strălucitoare a cinematografiei româneşti, cel care a plecat dintre noi prea devreme, Sergiu Nicolaescu. Şi artiştii sunt ambasadorii localităţii dumneavoastră în ţară şi în lume prin atenţia pe care le-o acordaţi”, a spus Mihai Pînzaru-PIM.

 

Vladimir Găitan va reveni la Fălticeni cu colegii de la Teatrul de Comedie

În cuvântul de mulţumire, actorul Vladimir Găitan a spus că nu a crezut că, după 45 de ani de meserie, va avea atâtea emoţii, pentru că gestul făcut de aleşii municipiului Fălticeni face parte din gesturile pe care le trăim foarte rar.

„Este o meserie în care suntem răsfăţaţi de măria sa publicul, prin acele aplauze, dar lucrurile întotdeauna se opresc acolo. De aceea pot să număr pe degete întâmplările acestea. Vă mulţumesc foarte mult că v-aţi gândit la mine, mai ales că eu faţă de dumneavoastră mă simt destul de vinovat pentru că v-am trădat cu destulă aroganţă trecând prin oraşul dumneavoastră de foarte multe ori având în gând şi în inimă sentimentul că am ajuns acasă, fiind foarte aproape de strada Mirăuţi din Suceava, unde era casa bătrânească. Vă mulţumesc foarte mult că v-aţi gândit la mine şi vă spun foarte sincer că mă simt vinovat faţă de dumneavoastră pentru că nu am jucat niciodată pe o scenă a Fălticeniului. Îi mulțumesc enorm părintelui Liviu Mihăilă că a avut această inițiativă, să mă invite la acest festival, la care am răspuns cu foarte multă bucurie”, a spus actorul Vladimir Găitan.

Vladimir Găitan le-a promis fălticenenilor că le va fi alături „aşa cum nu a reuşit în tinereţe”, în orice proiect cultural care se va derula în urbea de pe Şomuz şi va fi prezent împreună cu colegii de la Teatrul de Comedie pentru a oferi o recompensă pentru gestul făcut, comedia “Poker” în care va evolua alături de George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Simona Stoicescu şi Adrian Lustig.

 

„Un gest ca acesta îţi fac viaţa mai suportabilă”

Prin telefon s-au adresat asistenţei Alex Şerban, nepotul scriitorului Mihail Şerban şi strănepotul lui Grigore Vasiliu Birlic, şi actriţa Catrinel Dumitrescu.

Alex Şerban a promis că va ajunge curând la Fălticeni pentru a primi Diploma de Cetăţean de Onoare a bunicului şi a crea un eveniment cultural cu această ocazie, finalul discuţiei fiind dedicat citirii de către Alex Şerban a poeziei „Închinare” scrisă de Mihail Şerban în 1932.  

Convorbirea telefonică cu Catrinel Dumitrescu, care din cauza repetiţiilor pentru apropiata stagiune teatrală nu a putut ajunge la Fălticeni, a fost una foarte emoţionantă. În aşteptarea telefonului pentru a intra în direct cu fălticenenii, actriţa a poposit pe o bancă.

„Nu am mai stat pe o bancă de foarte multă vreme. Mi-am adus aminte că acum doi ani, cam pe vremea asta, jucam la Fălticeni împreună cu Emil Hossu <Doi pe-o bancă>”, au fost cuvintele lui Catrinel Dumitrescu care au adus lacrimi pe obrajii oamenilor de teatru prezenţi la şedinţa Consiliului Local.

Catrinel Dumitrescu a mulţumit pentru titlul primit, precizând că „Sunt momente în care un gest ca acesta îţi face viaţa mai suportabilă şi te face să accepţi mult mai uşor ceea ce ţi se întâmplă. Este un gest de dragoste, de recunoaştere, tămăduitor. Vă mulţumesc din tot sufletul şi pentru gest, dar şi pentru posibilitatea pe care mi-o daţi, să vorbesc la prezent de noi, să vorbesc în numele nostru. Am să închei cu o vorbă a lui Milu: Vă mulţumim că ne iubiţi”.

 

“Măria Sa, Birlic” a ajuns la fălticeneni

Prezentarea filmului documentar “Măria Sa, Birlic”, o producţie a studioului TVR Iaşi, realizată de Carmen Olaru în 2010, la împlinirea a 105 ani de la naşterea actorului Grigore Vasiliu Birlic, a avut loc în prezenţa a aproape 200 de spectatori, câţiva dintre ei cunoscându-l personal pe marele actor, alţii păstrând cărţi cu autograf  sau afişe de la spectacolele în care juca.  

. Echipa TVR Iaşi coordonată de Carmen Olaru (Cristian Sbingu şi Adrian Vulpe-imagine, Viorel Creanga –montaj) a valorificat tot ce a adunat mai bun în filmările de teren de la Fălticeni, Suceava şi Bucureşti. Alături de documente, multe dintre ele aparţinând Galeriei Oamenilor de Seamă din Fălticeni, în film sunt culese mărturii de la foştii colegi de scenă Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Iurie Darie, Stela Popescu, Ion Lucian, Carmen Stănescu, dar şi de la fălticeneni care l-au cunoscut, printre ei aflându-se şi publicistul Eugen Dimitriu, care a povestit, în film, cât de greu le era profesorilor la orele de curs când Birlic făcea întreaga clasă să râdă în hohote.

Prin filmul “Măria Sa, Birlic”, actorul Grigore Vasiliu Birlic s-a întors acasă, prin imaginile care apar în film cu uliţele din Fălticeni, cu Galeria Oamenilor de Seamă, inclusiv cu scrisori personale din care reiese că Birlic era un bărbat cuceritor, tandru, romantic, care adora să le facă curte doamnelor din preajma sa. Cursele de cai, maşinile şi jocul de cărţi erau o parte din pasiunile marelui actor, câştigurile obţinute la jocurile de noroc fiind împărţite de multe ori cu cei care pierduseră la aceste jocuri, Birlic fiind numit de Vladimir Găitan un “Robin Hood” al actorilor.

 

Seară de teatru şi film

În seara de teatru de vineri s-a jucat piesa „Ludwig, Nicolo & Jo” cu Radu Gheorghe, Mihai Bisericanu şi Georgeta Ciocârlan şi “Karagiale Reloaded” a trupei “Birlic”.

La cinemateca de noapte a fost difuzat filmul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, prezentarea acestuia fiind făcută chiar de unul din actorii principali din film, Vladimir Găitan.

 

Astăzi are loc gala decernării premiilor festivalului

Programul zilei de astăzi include o excursie cultural-religioasă la Complexul duhovnicesc “Nicolaus” – Hreaţca şi participarea la Sf. Liturghie, slujba de pomenire pentru personalităţile culturale.

La ora 15,00 este programată lansarea de cărţi ale editurii Polirom, invitat Dan Lungu, scriitor şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, după care va fi prezentat filmul “Sunt o babă comunistă”. Discuţiile despre film şi despre cinematografia românească vor fi purtate în prezenţa regizorului Stere Gulea, a criticului de film Irina Margareta Nistor şi a lui Dan Lungu.

O altă întâlnire de suflet va avea loc la ora 19,00, printre invitaţi numărându-se Eusebiu Ştefănescu, Vladimir Găitan şi Radu Gheorghe.

La ora 21,00 va avea loc Gala decernării premiilor festivalului şi un spectacol de operă susţinut de Opera Naţională din Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zi plină, ieri, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 1334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zi plină, ieri, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei