Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 184 (5391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Arte vizuale

Jurnalul galeriilor sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeriile de artă sucevene, cu program permanent de expunere, prezintă pe simeze în luna august o suită de expoziţii de o mare diversitate.

 

Expoziţia „Arta germanilor din Transilvania - secolele XVIII-XIX”, la Muzeul de Istorie Suceava

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis, cu câteva zile în urmă, expoziţia cu genericul „Arta germanilor din Transilvania - secolele XVIII-XIX”, care prezintă publicului circa 30 de lucrări de pictură din colecţia Muzeului Naţional Bruckenthal.

Expoziţia, care se circumscrie acţiunilor organizate în cadrul parteneriatului de colaborare inter-instituţională între Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Muzeul Bucovinei, etalează lucrări de pictură realizate de artişti germani, autohtoni sau călători prin Transilvania. Sunt expuse portrete, peisaje şi scene de viaţă laică şi religioasă, piese din categoria Tezaur aflate în patrimoniul muzeului sibian, tablouri în ulei pe pânză sau pe carton semnate sau atribuite artiştilor Johann Martin Stock, Johann Bobel, Franz Anton Bergmann, Franz Neuhauser, Henrich Trenk, Theodor Glatz, Theodor Benedikt Sockl, Carl Dorschlag, Lotte Goldschmidt, Fritz Schullerus, Karl Ziegler, Mathilde Berner Roth şi Arthur Coulin.

„Structura expunerii - aşa spus curatorul sibian dr. Iulia Mesea - evidenţiază momentele de efervescenţă, prin reprezentanţii cei mai importanţi, iar lucrările probează atât specificul artei locale, cât şi influenţele receptate din arta europeană, cu predilecţie cea germană şi austriacă”. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 8 septembrie.

 

„George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului

Fundaţia Löwendal, în parteneriat cu Primăria oraşului Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, prezintă pe simezele muzeului humorean, până la sfârşitul lunii august, expoziţia cu genericul „George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”.

Expoziţia de la Gura Humorului, care este cea de-a treia manifestare dedicată polivalentului artist (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet...) George baron Löwendal (1897 - 1964) în urbea de la limita estică a Obcinelor Bucovinei, etalează circa 100 de lucrări (pictură, grafică, schiţe de scenografie) aparţinând fundaţiei care se îngrijeşte de opera celui despre care acad. Răzvan Theodorescu spunea că a fost „un fenomen în felul său şi un unicat”.

Ariadna Avram, nepoata artistului şi preşedinta fundaţiei, a spus la vernisaj că prezentarea acestei expoziţii în spaţiul bucovinean îşi propune să-l readucă pe cel care a fost supranumit „pictorul Bucovinei” în arealul care i-a fost atât de drag şi-n care şi-a petrecut „ultimele vacanţe de vară ale vieţii”.

 

Expoziţia „Humanum Lux”, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava

Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava prezintă pe simeze, până la sfârşitul acestei luni, expoziţia colectivă „Humanum Lux” („Lumina omului”), o desfăşurare vizuală care etalează, pentru a treia oară sub acest generic, lucrări circumscrise acestei teme realizate de membrii Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrările de pictură, grafică, tapiserie şi metaloplastie aparţin artiştilor Iulia Andrieş, Cătălin Alexandru Chifan, Oana Chinchişan, Anton Costîn, Geta Gheorghiu, Eugenia Goraş, Viorel Grigoraş, Oana Ruxandra Hrişcă, Marcela Larionescu, Niculai Moroşan, Viorica Moruz, Iuliana Perebiceanu, Mihai Pînzaru PIM, Puşa Pîslaru, Lucia Puşcaşu, Dumitru Rusu, Camelia Rusu Sadovei, Vasile Anghel Siminiuc, Constantin Ungureanu BOX.

Din păcate, artista plastică Angela Pitariu Bolnavu, care a participat la cele două ediţii anterioare, nu mai expune acum întrucât, între timp, a plecat pe drumul veşniciei, dar reţinem ceea ce spunea ea despre lumina din genericul expoziţiei la vernisajul din august 2009: „Toţi suntem lumină şi trebuie să conştientizăm acest lucru!”

 

Pictorul David Croitor expune în „Salonul Alb” al Casei de Cultură din Vatra Dornei

În „Salonul Alb” al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei s-a deschis, în prima zi de Gustar, expoziţia de pictură a artistului plastic dornean David Croitor.

Pictorul David Croitor, care, aşa cum remarcă criticul de artă Valentin Ciucă, „a deprins rigorile armoniei cromatice ale organizării spaţiului grafic, laolaltă cu ideea că natura nu trebuie bruscată, dar nici exaltată printr-un decorativism ocazional” de la maestrul Dimitrie Loghin, este unul dintre artiştii dedicaţi integral picturii.

David Croitor, care a părăsit profesia de geolog optând exclusiv pentru cariera artistică, este un nostalgic poet al culorii întrucât lucrările lui, deşi au o cromatică vie, au întotdeauna un rest, un „ceva” nevăzut, ca o adiere, un abur, o aromă de amintire care încearcă să recupereze, fugar, sentimentul clipei pierdute.

„Poezia spaţiului bucovinean - spune Valentin Ciucă - inefabilul anotimpurilor în rotirea lor miraculoasă, arhitectura caselor risipite pe Obcine, oamenii care animă totul au devenit motive de reflecţie şi emoţie, dar şi de exprimare plastică”.

 

„Drum Împărătesc”, la Galeria „Bucovina”, din incinta Palatului Administrativ

Galeria „Bucovina”, din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava, continuă să găzduiască expoziţia „Drum Împărătesc”, realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea, o impresionantă cascadă cromatică alcătuită din 60 de lucrări în acuarelă, care vizează peisajul bucovinean decupat, deopotrivă, de pe traseul drumului civilizator din vremea administraţiei austriece şi de pe imaginarul „drum împărătesc acoperit cu prund de argint şi bătut cu pulbere de raze”, din basmul eminescian „Făt-Frumos din lacrimă”.

Ampla desfăşurare peisagistică, pe care scriitorul Ion Drăguşanul a apreciat-o ca fiind cea mai frumoasă expoziţie de acuarelă pe care a văzut-o vreodată, se circumscrie seriei de manifestări culturale cu genericul „Sărbătorile Memoriei”.

 

Expoziţia de pictură „O pată de culoare”, la Galeria Tuturor

Pictorul sucevean Ştefan Danilevici, supranumit „pictorul crizantemelor”, artistul care a reuşit să îmblânzească boala Parkinson prin mirajul culorilor, a deschis o expoziţie cu genericul “O pată de culoare”, la „Galeria Tuturor - fără resentimente”, din incinta Centrului Comercial „Zimbru” Suceava.

Expoziţia, care etalează 35 de lucrări (peisaje, naturi statice, compoziţii şi tablouri cu flori), aduce în mignona galerie suceveană (administrată de graficiana Lucia Nica Pricopiuc) mesajul cromatic al unui artist, care nu este doar rezultatul unui simplu exerciţiu creator, ci rodul unui intens efort de reflecţie şi autocontrol, întrucât Ştefan Danilevici se luptă de aproape un deceniu şi jumătate cu boala Parkinson.

De câţiva ani, Ştefan Danilevici pictează aproape zilnic, abordând cu precădere peisajul, natura statică şi florile - dintre care cel mai mult îi plac crizantemele.

Lucrările sale au fost prezentate publicului în expoziţii personale sau colective, numele său fiind deja cunoscut la Saloanele anuale ale artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava.

 

Expoziţia „Lumină şi sunet”, la Iulius Mall

La Iulius Mall Suceava s-a deschis din această săptămână expoziţia de pictură şi grafică intitulată „Lumină şi sunet”, realizată de Adrian Ştefan Smîntancă, absolvent al Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava (clasa de pictură a prof. Dumitru Rusu), candidat la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi.

Expoziţia, organizată de Iulius Mall Suceava împreună cu Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina şi Alianţa „Pro Bucovina”, prezintă publicului sucevean 32 de lucrări de pictură şi grafică (lucrări realizate în ulei, tempera şi grafit pe pânză şi pe hârtie), genurile abordate fiind portretul, peisajul şi natura statică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jurnalul galeriilor sucevene.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Jurnalul galeriilor sucevene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei