Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 176 (5383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Poezia de dragoste a „doctorului de suflete”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a găzduit vineri lansarea volumul de debut “Cuvinte pe spatele tău” al poetei Ilinca-Ioana Rusu.

Aşa cum le-a spus scriitorul Paul Mustaţă iubitorilor de poezie care au dorit să fie alături de Ilinca, volumul este o carte tipică de debut, cu încercări, cu reuşite, cu tendinţe, cu influenţe, fiind abordat un stil poetic curat, care arată că autorul încă îşi mai caută locul.

„Poezia Ilincăi este una curată, nu este o poezie cum se încearcă în arta modernă, alambicată, cu versificări ciudate, cu metafore extreme. Este poezie pe lina clasică, accesibilă, plăcut de citit, având ca sursă de inspiraţie poezia clasică românească şi nu căutările excentrice ale unor poeţi moderni”, a precizat Paul Mustaţă.

Ilinca-Ioana Rusu este psiholog în cadrul Direcţiei Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, activitatea desfăşurând-o cu copiii aflaţi în diferite forme de instituţionalizare în municipiul Fălticeni. Cartea lansată vineri a prins contur anul trecut, la mare, autoarea fiind încurajată să-şi publice versurile de prietena sa Cristina Lauric şi de colega sa Gabriela Curtui.

Muzeografa şi scriitoarea Gabriela Curtui a caracterizat poezia Ilincăi ca fiind una de dragoste, plină de speranţă şi optimism. „Ion Irimescu a iubit foarte mult poezia, încât urmaşii săi sunt datori să se întâlnească în minunatul lăcaş pe care l-a dăruit oamenilor pentru a asculta, a omagia poetul. De data aceasta poetul este Ilinca Rusu, un om care în viaţa de toate zilele este doctor de suflete pentru copiii mai puţin fericiţi, dar pe care încercăm să îi redăm vieţii, aşa cum este normal să fie. Poemul este scris cu respiraţia sărată a valului de mare de către cea a cărui suflet este încă prins într-o capcană, între copilărie şi adolescenţă, care încearcă să străpungă scoica închisă, căutând împlinirea prin fermitate şi prin iubire împărtăşită. Şi doctorul de suflete are nevoie de medicamente, mai ales când cuvintele nespuse dor în nopţi cu lună demult tăcută, în vârful plopilor ca nişte portocale”, a spus Gabriela Curtui.

 

O carte „născută” la malul mării

Ilinca-Ioana Rusu a început să scrie încă din primii ani ai adolescenţei, însă scrisul a luat o formă mult mai concretă începând cu anul 2006. A ajuns în Fălticeni în urmă cu trei ani pentru a-i ajuta pe copiii aflaţi în plasament şi pe cei instituţionalizaţi la Serviciul Alternativ de tip familial.

„M-am simţit datoare să ofer şi altceva decât ceea ce ofer zi de zi copiilor cu care lucrez. Această carte s-a născut acum un an, când am fost la mare. Atunci am simţit că mă regăsesc, când fiecare val, fiecare sunet scos de pescăruş, fiecare bob de nisip pe care îl atingeam năştea în minte cuvântul. Cuvintele veneau ca un fluviu, ca o nevoie, şi atunci am început să scriu”, ne-a declarat Ilinca-Ioana Rusu.

Cartea conţine 50 de poezii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poezia de dragoste a „doctorului de suflete”.
 Vizualizări articol: 992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poezia de dragoste a „doctorului de suflete”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei