Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 176 (5383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

„George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia Löwendal, în parteneriat cu Primăria oraşului Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, prezintă pe simezele muzeului humorean, în intervalul 25 iulie - 31 august, expoziţia cu genericul „George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”.

 

„Pictorul Bucovinei” a revenit în arealul care i-a fost atât de drag şi-n care şi-a petrecut „ultimele vacanţe de vară ale vieţii”

La vernisajul expoziţiei, care a avut loc săptămâna trecută, eveniment care a debutat prin sunetul flautului fermecat al maestrului Nicolae Maxim, prim-solist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Elvira Romaniuc, directorul instituţiei muzeale humorene, a subliniat faptul că avem de-a face cu „o expoziţie în oglindă”, întrucât, cu câteva zile în urmă, Fundaţia Löwendal a deschis la Muzeul de Artă din Cernăuţi o expoziţie de aceeaşi amploare.

Expoziţia de la Gura Humorului, care este cea de-a treia manifestare dedicată polivalentului artist (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet...) George baron Löwendal (1897-1964) în urbea de la limita estică a Obcinelor Bucovinei, etalează circa 100 de lucrări (pictură, grafică, schiţe de scenografie) aparţinând fundaţiei care se îngrijeşte de opera celui despre care acad. Răzvan Theodorescu spunea că a fost „un fenomen în felul său şi un unicat”.

Ariadna Avram, nepoata artistului cu sânge albastru (genealogia familiei menţionează legătura cu familia regală daneză) şi preşedinta fundaţiei, a spus de la bun început că această „ofensivă artistică” în spaţiul bucovinean îşi propune să-l readucă pe cel care a fost supranumit „pictorul Bucovinei” în arealul care i-a fost atât de drag şi-n care şi-a petrecut „ultimele vacanţe de vară ale vieţii”.

Ariadna Avram, care a precizat că în anul care urmează, când se va împlini o jumătate de veac de la trecerea în veşnicie a bunicului său, şi-a propus să-i itinereze lucrările prin Europa, în mod deosebit în spaţiul scandinav, dar şi la Petersburg şi la Kiev, şi-a exprimat dorinţa de a deschide o filială a fundaţiei în perimetrul bucovinean, de ce nu chiar la Gura Humorului.

 

George baron Löwendal, „un personaj fabulos, care a făcut de toate atât în lumea teatrului, cât şi în lumea artelor vizuale”

Criticul de artă ieşean prof. univ. dr. Petru Bejan, care în prima zi a lunii iulie a acestui an a participat la prima sa întâlnire cu lumea artelor plastice sucevene (la vernisajul unei expoziţii de grafică de şevalet, prezentată pe simezele City Gallery, din incinta Shopping City Suceava), a revenit în zonă pentru a descoperi la Gura Humorului, aşa cum a mărturisit el, „un artist despre care nu s-a vorbit foarte mult în ultima vreme, un personaj fabulos, care a făcut de toate atât în lumea teatrului, cât şi în lumea artelor vizuale”.

„Pictorul Bucovinei, aşa cum a fost el supranumit - a spus Petru Bejan - ataşat sufleteşte de această regiune, a căutat şi a pictat personaje expresive, portretul fiind slăbiciunea lui”.

Criticul de artă ieşean a remarcat totodată în expoziţia de la Gura Humorului o serie de lucrări „în care vedem pulsul avangardei”, lucrări în care „putem găsi adevărata lui modernitate”.

„A fost un ctitor - a subliniat el - a făcut primul teatru de marionete din regat, iar şevaletul a fost pentru el un fel de scenă, a avut notorietate şi s-a bucurat de prestigiu încă din timpul vieţii, iar acum, putem spune că George baron Löwendal a revenit în atenţia lumii graţie nepoatei sale şi fundaţiei pe care ea a înfiinţat-o”.

De fapt, aşa cum a spus la final Elvira Romaniuc, citându-l pe academicianul Dimitrie Vatamaniuc, „nimeni nu putea să facă mai mult pentru Löwendal decât nepoata sa”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„George Löwendal - Dialoguri estetice bucovinene”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei