Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 169 (5376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

„Cultură şi spiritualitate - Lianţi ai unui parteneriat durabil”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia marchează împlinirea a zece ani de la semnarea Tratatului politic de bază privind relaţiile prieteneşti şi de colaborare dintre România şi Federaţia Rusă prin introducerea în circulaţie a emisiunii aniversare de mărci poştale intitulate „Cultură şi spiritualitate - Lianţi ai unui parteneriat durabil”.

 

Emisiunea filatelică este ilustrată cu două simboluri ale culturilor română şi rusă: Ateneul Român şi Teatrul Balşoi

Emisiunea filatelică, alcătuită dintr-un timbru şi un plic prima zi (având ca forme de machetare coliţa dantelată, minicolile de şase timbre + 2 viniete, în două variante, şi colile de 20 timbre), este ilustrată cu două simboluri ale culturilor română şi rusă: Ateneul Român şi Teatrul Balşoi. Cele două edificii de referinţă aflate în capitalele celor două ţări au fost alese datorită încărcăturii lor simbolice, dar şi pentru importanţa pe care o au în istoria ambelor state.

Ateneul Român, construcţie circulară, cu faţada având aspectul unui templu grecesc, cu cele opt coloane ionice cu proporţii similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole, a fost ridicat, între anii 1886-1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron, asistat de arhitectul român Constantin Băicoianu.

Interiorul acestui monument, simbol al capitalei României, impresionează prin fastul lui la care contribuie cele patru scări în spirală construite din marmură de Carrara, sculpturile decorative, executate de artişti italieni şi germani, şi alte ornamentaţii bogate.

 

Emisiunea filatelică se înscrie în contextul promovării relaţiilor culturale între România şi Rusia

Teatrul Bolşoia luat fiinţă în anul 1776, când i s-a acordat prinţului Piotr Urusov privilegiul de a prezenta spectacole de teatru, operă şi balet. La început, spectacolele au avut loc într-o casă particulară, dar începând din 1780 s-au desfăşurat în clădirea teatrului, care, din cauza terenului mlăştinos din centrul Moscovei, a fost construită pe stâlpi de lemn.

În anul 1805, clădirea a fost mistuită de foc, iar un alt incendiu a distrus interiorul imobilului în 1853. Clădirea a fost reconstruită într-o formă mai elegantă, care s-a păstrat până azi, proiectată de arhitectul italian Alberto Cavos (1800-1863).

Emisiunea filatelică, machetată de Mihai Vămşescu, se înscrie în contextul promovării relaţiilor culturale între România şi Rusia, reluate pe baza unor programe comune, care se regăsesc într-un lung şir de evenimente bazate pe cultură şi spiritualitate, care au devenit un puternic liant al unui parteneriat durabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cultură şi spiritualitate - Lianţi ai unui parteneriat durabil”.
 Vizualizări articol: 833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Cultură şi spiritualitate - Lianţi ai unui parteneriat durabil”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei