Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal

„Galeria naivă”, revista Artei Naive din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul organizării la Păltinoasa, în intervalul 15-22 iulie, a primei tabere de artă naivă din arealul bucovinean, tabără care are ca locaţie de desfăşurare Casa Ignătescu, de pe malul pârâului Bucovăţ, sculptorul, pictorul, fotograful şi scriitorul ieşean Costel Iftinchi, fondatorul şi redactorul-şef al revistei „Galeria naivă”, mi-a oferit numărul 2 (10), vara 2013, al singurei publicaţii de artă naivă din România.

 

Costel Iftinchi, autorul unor lucrări documentare de reală valoare referitoare la arta naivă (ca enciclopedia „50 de ani de artă naivă în România”), coautor al volumelor „Aventuri în insula naivilor”, „Sub umbrela artei naive”, „Caravana naivilor” şi editorul publicaţiei, şi-a constituit un colectiv de redacţie alcătuit din entuziaşti ai acestui fenomen artistic caracterizat, aşa cum remarca un observator avizat, prin „ingenuitate şi sinceritate, emoţie, vitalitate şi energie, umor şi iubire pentru om, natură şi viaţă”.

Revista „Galeria naivă”, singura publicaţie din ţară care nu apare cu o periodicitate lunară, trimestrială sau semestrială, ci pe anotimpuri, are un cuprins care vizează „Simezele revistei” (un număr substanţial de pagini ilustrate cu lucrări de artă naivă), evenimentele de gen (saloane şi expoziţii), precum şi o secţiune cu „File de istorie” (dedicate unor nume de referinţă ale artei naive din România).

Sunt preţioase consemnările referitoare la Salonul de Primăvară al Artei Naive de la Bacău (ediţia a XXII-a) sau cele de la expoziţia „Patimile şi Învierea Mântuitorului în creaţia populară contemporană” (expoziţie organizată cu prilejul sărbătorilor pascale în foaierul Centrului Naţional de Artă „Tinerime Română” din Bucureşti) şi de la cea de-a XXII-a ediţie a Saloanelor Moldovei, de la Palas Mall Iaşi.

Filele de istorie menţin vie memoria lui Ion Niţă Nicodin, primul pictor naiv din satul Brusturi (care a început să picteze la vârsta de 54 de ani), păstrează amintirea Elisabetei Ştefăniţă, „pictoriţa cu acul” din Stoeneşti, Argeş, ni-l prezintă pe Ioan Dinu, pictorul naiv din Bacău, şi ne-o relevă pe recent trecuta în veşnicie Elena Tănase, sensibila pictoriţă care realiza, în manieră naivă, adevărate documente etnografice şi de trăire.

Revista anunţă la final, la „Evenimente viitoare”, organizarea, în luna septembrie, a Salonului Naţional de Artă Naivă de la Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Galeria naivă”, revista Artei Naive din România.
 Vizualizări articol: 2469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Galeria naivă”, revista Artei Naive din România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei