Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 155 (5362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   31 imagini |   ø fişiere video

Premieră teatrală la Fălticeni

„Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” a avut loc vineri, 5 iulie, la ora 18,00, premiera spectacolelor „Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”, piese puse în scenă de trupa de teatru “Birlic”, cu sprijinul regizorului Gheorghe Balint.

„Poveşti de dragoste” este o piesă care reuneşte trei poveşti de dragoste inspirate din viaţa reală, “Împăiaţi-vă iubiţii”, de Teodor Mazilu,  “Nu mai sunt iepuraşul tău drag” şi “Sandwich cu pui”, ambele de Matei Vişniec, prezentate într-o sală care a făcut faţă cu greu numărului mare de fălticeneni dornici de a viziona o piesă de teatru, în care personajele capătă de cele mai multe ori un instinct dramatic, uneori chiar tragic, dar cu o sensibilitate în exces, care le face de cele mai multe ori să cedeze în faţa dragostei. 

“Karagiale reloaded” este o parodie plină de amănunte picante din viaţa de zi cu zi a elevilor de liceu, care ne demonstrează că scrierile lui Caragiale sunt la fel de actuale în ziua de azi ca şi acum un secol şi ceva în urmă. Este o piesă în care se regăsesc elemente din „Pedagog de şcoală nouă”, „Domnul Goe”, „Amici”, „Five o’clock” şi care la final te îndeamnă să citeşti sau să reciteşti operele lui Caragiale. Distinsul profesor din vremurile lui Caragiale este înlocuit de proful „cool” de la colegiu, damele manierate care se încaieră sunt înlocuite de tinerele care se bat în club, cetăţeanul turmentat este înlocuit de elevul „etnobotanist”, iar domnul Goe este înlocuit de elevul costumat în ţinuta lui Harry Potter şi multe altele, toate personajele fiind aduse în „Era Facebook” şi având ca modele aşa-zisele vedete lipsite de cultură generală, dar care apar de dimineaţa până seara la posturile de televiziune sau ţin prima pagină a ziarelor.

 

Patru spectacole într-o singură seară

 “Acest eveniment teatral îl pregătim de ceva timp. Cred că vă aduceţi aminte de <Al cincilea anotimp> şi, cu toate că mulţi credeau că nu va mai fi un al doilea spectacol, iată că astăzi sunt patru spectacole într-o singură seară. Asociaţia <Fălticeni Cultural>, împreună cu elevii de la Colegiul Naţional <Nicu Gane> şi un elev de la Colegiul <Mihai Băcescu> au pregătit aceste piese împreună cu regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul <George Bacovia> din Bacău şi sperăm ca această primă colaborare să fie baza şi altor proiecte culturale. În toamnă vrem să avem o trupă de teatru <Birlic> cu cei maturi, să facem o piesă atât cu elevi, cât şi cu maturi”, ne-a declarat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”.

 

Actorii fălticeneni, la egalitate cu actorii profesionişti

Regizorul Gheorghe Balint a spus că se află la Fălticeni din două motive aproape egale, pentru părintele Mihăilă, fără de care nu ar exista trupa “Birlic”, fără de care nu ar exista la Fălticeni filme, concerte, muzică, teatru, folk, şi pentru a realiza un spectacol extraordinar.

“Oraşul are o şansă foarte mare cu aceşti copii fabuloşi. Pe aceşti tineri eu nu îi consider amatori, pentru că lucrez la fel ca şi cum aş lucra cu actori profesionişti, cu cinci ani sau o sută de ani de scenă. Sper să aveţi o surpriză plăcută, ei au făcut un efort teribil, o să vedeţi patru spectacole în această seară lucrate în trei săptămâni. Am apreciat şi afişele făcute de Lavinia, o elevă care are stofă de grafician, are simţ, are ochi, are fler, are tot ce trebuie. Nu aş fi putut lucra cu aceşti copii dacă nu ar fi avut minte, pudoare, inteligenţă”, ne-a declarat regizorul Gheorghe Balint. 

După succesul înregistrat anul trecut cu „Al cincilea anotimp”, pentru trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni aceasta este prima ieşire la public cu „Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”.
 Vizualizări articol: 1225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei