Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Manifestare artistică şi culturală

Peste 200 de oameni, prezenţi la „Folkever” Siret, ediţia a V-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Poezie „Folkever” a reunit în două zile peste 200 de oameni care au fost impresionaţi de promovarea de noi talente ale muzicii folk şi ale poeziei.

Ioan Mateiciuc, organizatorul festivalului, îşi declară bucuria faţă de această realizare: „Este o bucurie să vă ştiu aproape, mai ales că am reuşit să punem mână de la mână şi în acest an, iar asta nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul primăriei şi al oamenilor care au răspuns pozitiv la cererea noastră”.

Evenimentul a început prin înmânarea unei diplome primarului siretean, Ioan Popoiu, pentru susţinerea şi promovarea valorilor culturale în oraşul Siret, care vine cu o propunere: „Dorim ca, începând din anul următor, acest festival să-l unim cu Zilele Culturii Siretene. Vrem să fie o acţiune comună, pentru a fi părtaşi la aceste minunate acţiuni”.

 

Folkiştii prezenţi la Siret

Primul artist care a urcat pe scenă a fost Mihai Boicu, ce a făcut atmosferă prin câteva piese despre iubire, urmat de Trupa Icarus, care a adus cântat piese precum:„Primăvara mea”, „În tren”, „Jocul de cărţi”, „Dintr-un alt timp”.

Folkistul Ovidiu Scridon a precizat „Am descoperit Siretul prin acest festival de muzică folk” şi a încântat publicul cu piesele „Într-o zi”, „Femeia” şi a încheiat cu „Mi-e dor”.

Dan Vană s-a aflat la Siret al doilea an consecutiv: „Să sperăm că de la anul festivalul va intra în formatul tradiţional, pentru că este păcat să renunţăm la adevăratele activităţi, deoarece este din ce în ce mai greu să faci ceva de calitate”. El a cântat despre „Etalonul ţăranului român”, o piesă în stil baroc medieval „Noapte stranie”, „ Anotimpuri” şi a încheiat cu „Stea adusă de vânt”.

Vasile Mardare a fost pentru prima dată la Siret şi a impresionat oamenii cu „Nici o carte”, „Ţiganca de la semafor”, „Romanţă de toamnă”, de pe vremea când încă mai exista un cenaclu, primul cântec de dragoste pe care l-a compus, „Aceeaşi floare”, şi a încheiat cu „Am să te iubesc” şi „Păpuşarii”.

Ultimul recital din prima seară a fost cel al lui Cristian Buică, ce a mulţumit organizatorilor că au reuşit să ţină pe picioare acest festival şi a cântat piesele „Reşiţa mea”, poveste de dragoste „Suta de parai” şi „Poarta spre rai”.

 

Ionela Mădălina Grosu, câştigătoarea secţiunii de poezie

Sâmbătă, începând cu ora 12, au avut loc lansări de carte în sala Voievozilor a Primăriei Siret, unde, în cadrul Festivalului „Folkever”, Dinu Olăraşu, George Stanca, Florin Onică şi Paul Gorban au vorbit despre cărţile lor, în paralel cu prezentări de reviste.

Alături de aceşti artişti care au şocat şi au surprins publicul prin versuri, Ionela Mădălina Grosu a fost declarată câştigătoarea manifestării la secţiunea I, „Poezie - creaţie” şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. După înmânarea diplomei, tânăra poetă a recitat câteva din creaţiile sale.

 

Cea de-a doua seară a festivalului

Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei au urcat pe scenă pentru a treia oară la Siret: „Am avut onoarea să fiu câştigătoarea festivalului de anul trecut şi sunt fericită să vă încânt şi în acest an”. Câteva dintre piesele lor au fost „Nu cumva”, „De ce nu apar folkiştii la televizor”, „Nu sunt destul de trist să fiu folkist”.

Florentin Budea a sensibilizat cu trei cântece de stare, „Poem pentru Ana”, „Pereche nepereche” şi „Alina”.

Paul Gorban s-a bucurat că la Siret au loc şi poezia, şi folkul, aşa că a recitat „Caii din Perugia” şi „Toate imaginile”.

Grup Folk Clasic din Baia Mare şi-a făcut apariţia pe scenă cu „Imposibila întoarcere”, „Pădureanca”, o piesă veche - „Stai lângă sufletul meu”, iar la final grupul a prezentat un colaj de muzică folk care provine din zona Maramureşului.

Un moment emoţionant a fost când poetul şi cântăreţul Dinu Olăraşu a urcat pe scenă: „Mulţumesc o dată pentru bucuria ce mi-a prilejuit-o lansarea cărţii şi pentru faptul că am fost părtaş la poeziile cărţii lui George Stanca”.

Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Poezie „Folkever” a fost organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Româneşti din Cernăuţi şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, al Primăriei oraşului Siret şi al Consiliului Local Siret.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de oameni, prezenţi la „Folkever” Siret, ediţia a V-a.
 Vizualizări articol: 1098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 200 de oameni, prezenţi la „Folkever” Siret, ediţia a V-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei