Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 91 (5298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava

S-a semnat protocolul de colaborare între Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

La Muzeul de Istorie Suceava s-a încheiat joi, 18 aprilie, protocolul „Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava”, un contract de colaborare inter-instituţională între Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Muzeul Bucovinei Suceava.

 

Protocolul vizează colaborarea culturală şi promovarea reciprocă

Protocolul, care a fost semnat de directorii generali ai celor două instituţii muzeale, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca şi Constantin Emil Ursu, vizează colaborarea culturală şi promovarea reciprocă în cadrul unui parteneriat menit să valorifice patrimoniul celor două muzee, cu precădere piese din colecţiile care nu se află în expoziţiile de bază.

Spunând că „din punct de vedere economic cultura este susţinută, în special, din alocări bugetare” şi accentuând faptul că „trecem printr-o criză mondială” şi nu se întrevăd alocări bugetare care să asigure o mai bună desfăşurare a activităţii şi dezvoltarea instituţiilor culturale, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca a subliniat că, în aceste condiţii, „trebuie să imaginăm sisteme de acomodare” la această situaţie.

 

„Trebuie să găsim soluţii să apropiem finanţatorii noştri”

Cum instituţiile muzeale se află, aşa cum a spus el, „unele sub finanţarea guvernului, iar altele au trecut sub finanţare locală”, folosind legile în vigoare „trebuie să găsim soluţii să apropiem finanţatorii noştri”, pentru ca activitatea muzeelor să se desfăşoare şi să se dezvolte în continuare.

În acest sens, „o idee care a pornit dintr-un laborator sibian de gândire” vizează deschiderea unor axe culturale parteneriale (Nord-Vest, Centru, Nord-Est şi, în perspectivă, Sud-Vest), „axe inter-corelative” care urmăresc să conexeze Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu cu alte muzee din ţară („doar muzee active, vii, care doresc să se afirme”), prin încheierea unor protocoale de colaborare.

 

„Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava” este foarte importantă pentru instituţia muzeală suceveană

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, care, aşa cum a precizat prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca deţine „cca. 1.580.000 de bunuri de patrimoniu inventariat” („un muzeu cu un patrimoniu absolut fabulos şi greu accesibil”, cum a remarcat Constantin Emil Ursu), a început deja semnarea acestor protocoale pe axele culturale menţionate.

Referindu-se la „Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava”, directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a spus că aceasta este foarte importantă pentru instituţia muzeală suceveană.

 

În viitor, „Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava” ar putea să se prelungească până la Cernăuţi

Reamintind faptul că între Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Bucovinei există o colaborare de câţiva ani, care s-a soldat până acum cu aducerea la Suceava a unor expoziţii deosebite, Constantin Emil Ursu a precizat că, „folosind experienţa şi relaţiile Muzeului Naţional Brukenthal, nu avem decât de câştigat”.

Remarcând faptul că Muzeul Bucovinei a fost o vreme foarte activ în organizarea unor expoziţii externe, există posibilitatea ca în viitor, când Ucraina ar putea să devină membră a Uniunii Europene, „Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava” să se prelungească până la Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a semnat protocolul de colaborare între Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
S-a semnat protocolul de colaborare între Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Bucovinei5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei