Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 81 (5288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Poezie & imagine

O seară cu Michael Astner, la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Festivalul literar germano-român „Lectora”, care s-a desfăşurat la Suceava în intervalul 2-7 aprilie a.c., le-a oferit participanţilor prilejul întâlnirii cu poetul, publicistul, traducătorul şi artistul fotograf sas Michael Astner.

 

Lectură publică, în limbile română şi germană, şi expoziţie de artă fotografică susţinută de proiecţie video

Dacă joi, Michael Astner s-a întâlnit cu organizatorii şi cu participanţii festivalului la Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, vineri seara a prezentat un moment de lectură publică, în limbile română şi germană, la Muzeul Bucovinei, unde a etalat şi o expoziţie de artă fotografică susţinută de proiecţie video.

Michael Astner, un poet şi un publicist pe care George Ostafi, moderatorul evenimentului, l-a caracterizat ca fiind un autor „care nu face compromisuri, ferm cu moralitatea sa”, a făcut studii de germanistică şi anglistică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și a debutat ca poet în limba germană, în anul 1985, în „Neue Literatur”și în limba română, în anul 1987, în revista „Dialog”.

Poetul, care pendulează publicistic între Germania (i-au apărut poeme în reviste din Graz, München, Freiburg im Breisgau şi a fost finalist al concursului literar „Open Mike” din Berlin, în anul 1995) şi România (în revistele „Dialog”, „Timpul”, „Vatra” şi are o rubrică permanentă, cu genericul „Teutonul român”, în „Ziarul de Iaşi”) a citit câteva din poeziile sale în limba română, în limba germană, dar şi în dialectul săsesc din zona sa de obârşie (Apoldu de Sus, judeţul Sibiu).

 

„Libertatea moare odată cu siguranţa”

Michael Astner, aşa cum a mărturisit, evită să aibă un serviciu cu program fix pentru a-şi putea desfăşura neîngrădit activitatea creativă („libertatea moare odată cu siguranţa”), dar şi pentru a-şi petrece o parte din timp la casa sa din Amnaş (vechiul Amlaş - după Hamlesch, în dialectul săsesc). Poemele nostalgice ale lui Michael Astner (din ciclul de „Elegii almăşene”) au intrat în rezonanţă cu imaginile fotografice, atât cu cele imprimate pe suport de hârtie, cât şi cu cele proiectate pe ecran. Imagini din Sibiu, din Iaşi (oraşul în care şi-a făct studiile, în care a activat în gruparea literară „Club 8” şi de care nu se desparte pentru că are prieteni), dar şi din Tübingen (unde a locuit o vreme) sau Herrenberg.

Imagini cu ziduri scorojite, cu flori de gheaţă pe geam („o specie - aşa cum a spus el - pe cale de dispariţie odată cu apariţia geamurilor de termopan”), cu primul toporaş (viorea) ivit printre pietre în luna martie, sau cu curţile năpădite de iarbă ale gospodăriilor săseşti din Amnaş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O seară cu Michael Astner, la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O seară cu Michael Astner, la Muzeul Bucovinei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei