Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia de pictură, grafică şi sculptură „Suprapuneri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, în colaborare cu filiala suceveană, a deschis vineri, în prima zi de martie, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, expoziţia de pictură, grafică şi sculptură cu genericul „Suprapuneri”, care prezintă lucrări realizate de artiştii plastici Petru Ciobănică, Sorin Otînjac, Mihail Voicu, Lucian Smău şi Cătălin Târziu.

 

Artiştii expozanţi etalează lucrări din mai multe cicluri circumscrise unor etape diferite de creaţie

Expoziţia, prezentată de Lucia Puşcaşu, preşedinta filialei UAP Suceava, ca fiind o manifestare „de excepţie”, o „expoziţie grea”, în care fiecare dintre cei cinci artişti expozanţi etalează lucrări din mai multe cicluri circumscrise unor etape diferite de creaţie, este oferită publicului sucevean ca un cadou de Mărţişor.

Remarcând faptul că, în cea mai mare parte, lucrările au ca element comun corpul uman, cu precădere trupul feminin, Lucia Puşcaşu a făcut referire la imaginaţia artiştilor, la formele mai mult sau mai puţin stilizate, la contrastele cromatice şi la tehnicile de lucru.

 

Stările de lumină ale omului, o anume ritmicitate cromatică, o manualitate atent exersată...

Dacă lucrările de pictură ale lui Petru Ciobănică, realizate cu culori acrilice, „reiterează - aşa cum scrie prof. dr. Traian D. Stănciulescu - stările de lumină ale omului asumat ca unu şi ca multiplu, ca ipostas al contrariilor generatoare de stări, de gânduri polare, de acţiuni şi obiecte reflectate în oglinda propriului chip de creaţie”, cele ale lui Sorin Otînjac, în care artistul îmbină picturalul cu decorativul într-o formulă care evidenţiază o anume ritmicitate cromatică, sunt compoziţii bine motivate teoretic şi etic.

Mihai Voicu, pe care criticul de artă Valentin Ciucă îl apreciază ca fiind unul dintre cei mai importanţi graficieni români ai momentului, are ca vocaţie autentică gravura „unde imaginarul se întâlneşte cu rigoarea compoziţională şi o manualitate atent exersată”.

 

Forme eliberate subtil şi metafore ascunse în structura cristalină a pietrei ori în fibra lemnului

În lucrările sale de sculptură Lucian Smău, care uzează de materiale diverse (bazalt negru, granit, marmură, bronz...) „simte forma - aşa cum spune despre el Valentin Ciucă - o eliberează subtil şi o exprimă cu naturaleţe”.

Celălalt sculptor, Cătălin Târziu, care aparţine aceleiaşi generaţii, caută, aşa cum singur o spune, să redescopere armonii, stări sau metafore ascunse în structura cristalină a pietrei ori în fibra lemnului.

O expoziţie care, dacă nu a avut parte de prea mulţi participanţi la vernisaj, poate fi vizionată pe parcursul lunii martie, oferind pretextul unui liniştitor dialog vizual între privitorul trăitor de emoţii artistice autentice şi lucrările celor cinci ieşeni expozanţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură, grafică şi sculptură „Suprapuneri”.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia de pictură, grafică şi sculptură „Suprapuneri”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei