Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 26 (5233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Ziua Colegiului Naţional “Nicu Gane”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 1 februarie, Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit 143 de ani de existenţă instituţională, 90 de ani de când a dobândit statutul de liceu şi 25 de ani de când s-a desfăşurat prima oară, în această formă, manifestarea „Ziua Şcolii”. Manifestarea, la care au participat Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, primarul Cătălin Coman, inspectorul şcolar general adjunct Cristina Teodorovici, directori ai unităţilor de învăţământ din municipiu, a fost un bun prilej de întâlnire a foştilor elevi ai colegiului cu profesorii care i-au îndrumat, a cadrelor didactice cu foştii colegi ieşiţi la pensie.

Aşa cum am aflat de la prof. Mihaela Bărbăcuţ, directoarea Colegiului “Nicu Gane”, Ziua Colegiului a inclus concursuri pentru elevi având ca temă „143 de ani de cultură identitară”, vernisajul expoziţiei cu fotografii şi documente despre istoria colegiului şi activitatea lui Nicu Gane şi un spectacol artistic susţinut de corul “Animosi”, format din elevi ai colegiului şi corala “Leon Băncilă” a Fundaţiei “Fălticeni Cultural”

„Ziua de astăzi este în primul rând o sărbătoare în familia lărgită a găneştilor, care au probat mereu ceea ce am putea numi o singulară conştiinţă identitară, o constantă mentală şi atitudinală, recognoscibilă la nivel individual, dar şi la nivel de generaţie, care-şi revendică deopotrivă ca sursă evoluţia istorică a instituţiei, dar şi o încărcătură culturală consistentă”, a precizat prof. Mihaela Bărbăcuţ.

 

„Istorie şi cultură sub patronajul lui Nicu Gane”

Expoziţia foto-documentară „Istorie şi cultură sub patronajul lui Nicu Gane”, vernisată vineri, cuprinde fotografii şi documente care evocă foşti elevi, profesori şi directori, un amplu spaţiu fotografic fiind dedicat sărbătoririi centenarului colegiului. A doua secţiune a expoziţiei este realizată cu câteva exponate din Colecţia Muzeului „Nicu Gane” din Iaşi. Alături de fotografii, documente şi manuscrise care i-au aparţinut lui Nicu Gane, vizitatorii expoziţiei mai pot admira un portret a lui Nicu Gane din 1883, o ediţie a nuvelelor din 1901, o traducere în germană a nuvelelor din 1903, o carte de vizită cu însemnări, două volume ale proceselor verbale din cadrul şedinţelor primăriei din Iaşi, din perioada când Nicu Gane era primar în această localitate, şi textul „Discursului de recepţiune” de la Academia Română.

Expoziţia a fost realizată de o echipă din care au făcut parte prof. Anca Şoldănescu, bibliotecara Ramona Mihăilă şi un fost elev al Colegiului, Ioan Şoldănescu, a cărui amprentă inconfundabilă a dat formă şi culoare exponatelor.

Publicist activ şi autentic animator cultural, profesorul Neculai Sturzu, fost director al colegiului, a prezentat o motivare a faptului că această şcoală poartă numele lui Nicu Gane, în contextul în care de instituţia de învăţământ sunt legate nume sonore ale literaturii, artei şi ştiinţei. „Numele a fost propus de George Stino în 1923. Chiar dacă Nicu Gane nu a fost nici elev şi nici profesor al acestei şcoli, este o personalitate importantă pentru cultura românească. În 1923, alte nume care au devenit celebre în cultură, Sadoveanu, Eugen Lovinescu, erau foarte tinere, erau în plină afirmare, aşa încât numele lui Nicu Gane a fost binemeritat”, a precizat profesorul Sturzu.

 

Doi dintre invitaţi s-au considerat gazde

Primarul Cătălin Coman a participat la Ziua Colegiului considerându-se „mai degrabă gazdă”, pentru că la această instituţie s-a format în anii de liceu şi s-a reîntors pentru a fi profesor. Şi prof. Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, s-a considerat, la fel ca şi primarul Cătălin Coman, o gazdă a manifestării. Alexandru Rădulescu a spus că expoziţia fotografică îi prezintă pe cei care au determinat şi au ţinut spiritul instituţiei de învăţământ „Nicu Gane”, „spirit pe care noi îl definim ca performanţă în educaţie şi cultură”.

„Dacă ne uităm în această expoziţie, vom vedea că la baza acestei evoluţii au stat marii profesori care au muncit aici şi elevii care au ajuns mari personalităţi”, a precizat Alexandru Rădulescu.

Mesajul inspectorului şcolar general adjunct Cristina Teodorovici şi cel al fostului elev al colegiului preot Liviu Mihăilă au încheiat seria discursurilor. Înainte de începerea spectacolului artistic, preotul Liviu Mihăilă a oferit celor prezenţi o carte religioasă apărută sub semnătura sa şi o sticlă cu aghiazmă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Colegiului Naţional “Nicu Gane”.
 Vizualizări articol: 1286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ziua Colegiului Naţional “Nicu Gane”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei