Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendar popular - Miezul iernii (Sâmpetru de iarnă)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miezul iernii (16 ianuarie) era marcat în societatea tradiţională prin sărbătoarea Sâmpetrului de iarnă („personaj - aşa cum scrie etnograful Mihai Camilar - destul de ambiguu, el fiind nu numai deţinătorul cheilor Raiului, dar şi patronul lupilor şi al altor sălbăticiuni, cărora le împarte hrana cuvenită în noaptea ce precede sărbătoarea”).

 

„De-acum nu-mi pasă, că jumătate de iarnă s-a dus!”

Sărbătoarea Sâmpetrului de iarnă (care, aşa cum spune etnograful bucovinean, „nu se limita numai la aspectul său profan, înregistrat în calendarul popular, dezvăluitor şi deţinător al tainelor, ci şi la aspectul sacru al inimii şi al minţii de pătrundere a misterului cu ajutorul simbolurilor”) „avea cândva o mare încărcătură de înţelesuri şi un înalt prestigiu comunicativ, fiind altoită pe trunchiul ancestral de cunoaştere prin învăţătura tradiţională ce înlesnea accesul către firea lucrurilor”.

Odată cu miezul iernii, „frigul începea să se domolească”, iar gospodarii îşi socoteau cantitatea de fân consumată până la acea dată şi apreciau cât le mai ajunge ceea ce a mai rămas, urcându-se pe stoguri şi zicând: „De-acum nu-mi pasă, că jumătate de iarnă s-a dus!”

 

Cei care nu cinstesc sărbătoarea vor avea „necazuri cu lupii, dureri de cap, amorţeli şi junghiuri”

Sâmpetru de iarnă (care era şi „momentul în care bolta cerească devenea o imensă oglindă cosmică sublimă, câmp de repere orientative în spaţiu şi timp”) era o sărbătoare ţinută cu sfinţenie şi de apicultori „pentru a se asigura că în vară vor avea rod bogat în miere”.

Cât priveşte rolul de patron al lupilor, trebuie spus că exista credinţa că, în noaptea care preceda sărbătoarea, animalele domestice nu vor cădea pradă lupilor decât cu încuviinţarea Sâmpetrului de iarnă. Este şi motivul pentru care oamenii ţineau această sărbătoare, convinşi fiind că lupii nu le vor mânca animalele şi nu le vor pricinui pagube.

Se credea că cei care nu cinstesc sărbătoarea vor avea „necazuri cu lupii, dureri de cap, amorţeli şi junghiuri”.

De aceea, aşa cum consemnează Mihai Camilar, „bărbaţii obişnuiau să nu lucreze nimic pe afară, iar femeile se abţineau de la tors lâna, nu depănau nimic, executând doar treburi casnice mărunte”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calendar popular - Miezul iernii (Sâmpetru de iarnă).
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Calendar popular - Miezul iernii (Sâmpetru de iarnă)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei