Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2012 - Anul XVII, nr. 266 (5171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Un vechi obicei al lui Mihail Sadoveanu a reînviat la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sfârşitul de săptămână a fost marcat în municipiul Fălticeni prin două evenimente culturale. Primul, „Toamnă sadoveniană la Fălticeni”, s-a desfăşurat la Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” şi a constat într-o întâlnire a scriitorilor fălticeneni, “un obicei vechi al lui Sadoveanu, ca la începutul lunii noiembrie, la casa sa de la Fălticeni, să se întâlnească scriitorii şi artiştii”, cum a precizat muzeografa Ana Nazarov, care, alături de Dan Baltazar, a fost gazda manifestării. Au participat scriitorii Alexa Paşcu, Mioara Gafencu, Coca Maria Udişteanu, Lenuţa Rusu, Vasile Moroşanu, pictorul Gabrel Baban, Dana Tofan – şef serviciu cultură, profesoarele Monica Creţu şi Mihaela Muraru, alte persoane implicate în fenomenul cultural fălticenean.

Ideea organizării acestui eveniment i-a aparţinut poetului Alexa Paşcu, cel care, în cadrul întâlnirii, a venit cu propunerea constituirii unei asociaţii culturale care să apropie condeiele fălticenene. 

„În Fălticeni există condeie care merită mai mult. Numai cine îndrăzneşte aprinde pe cer o stea, cine nu, stă şi priveşte la steaua altcuiva. Este timpul să înfiinţăm o Asociaţie culturală, să avem un cenaclu, să scoatem o revistă”, a spus Alexa Paşcu.

Întâlniri ale marilor personalităţi ale culturii române au fost găzduite la „casa din deal” încă de pe vremea marelui prozator Mihail Sadoveanu. Aici poposeau George Topârceanu, Agatha Bârsescu, Hortensia Papadat Bengescu, Eugen Lovinescu, Ionel Teodoreanu şi mulţi alţii. La întâlnirea din această toamnă, care s-a desfăşurat în săptămâna în care s-au împlinit 132 de ani de la naşterea lui Mihail Sadoveanu, au fost prezentate şi câteva cărţi ale scriitorilor fălticeneni, titluri care au ieşit de sub tipar în acest an. Coca Maria Udişteanu, autoare de versuri pentru copii, a citit două poezii din volumul „Copilăria poeziei”, scriitorul Alexa Paşcu a împărtăşit celor prezenţi despre emoţiile premierii în cadrulFestivalului Naţional de Proză “Mihail Sadoveanu”, iar scriitoarea Lenuţa Rusu şi-a prezentat o parte din poeziile pentru copii, de dragoste, cu teme filozofice, religioase, adunate în cele şase volume care au văzut lumina tiparului.

 

„Bune şi rele”

A doua manifestare a avut loc duminică seara, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Lansarea cărţii de proză „Bune şi rele”, scrisă de fălticeneanul Vasile Moroşanu, i-a adunat pe fălticenenii iubitori de literatură. Vasile Moroşanu se află la a doua experienţă literară, după cartea „Surpriza”, lansată în anul 2010. În volumul „Bune şi rele”, ilustrat grafic de artistul plastic Radu Bercea, Vasile Moroşanu împărtăşeşte cu cititorii săi o parte din memoriile de călătorie prin toate provinciile istorice ale României.

Dacă pentru volumul de debut Vasile Moroşanu a ales un motto de Platon („Este mai uşor să scrii despre zei, decât despre oameni”), noua sa carte are ca motto o veche zicală chineză: „În viaţă, omul trebuie să fie înconjurat de trei prieteni: bunătatea, cumpătarea şi răbdarea!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un vechi obicei al lui Mihail Sadoveanu a reînviat la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un vechi obicei al lui Mihail Sadoveanu a reînviat la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei