Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   60 imagini |   ø fişiere video

La Poiana Stampei

Festivalul “Flori de pe Dorna”, ediţia a V-a, cea mai reuşită de până acum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampei a avut loc, în perioada 8-9 septembrie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional “Flori de pe Dorna” şi a XIII-a ediţie a Serbării Câmpeneşti “Întâlnire cu fiii satului”.

 

Sportivii, răsplătiţi cu diplome şi cupe, iar premiul cel mare, o bicicletă de curse

Manifestările au început sâmbătă, 8 septembrie, cu „Crosul Florilor” la care s-au înscris zeci de elevi de la şcolile din comună, aceştia concurând pe distanţe cuprinse între 400 şi 2.000 de metri, în funcţie de vârstă şi sex.

Concursul de ciclism, desfăşurat pe un traseu de 5 kilometri, pe un drum betonat, a atras un număr mare de participanţi, motivaţi în special de  premiul cel mare, o bicicletă cursieră DHS oferită de un sponsor local şi care a fost oferită în urma tragerii la sorţi la care au participat toţi concurenţii de la acest concurs. Bicicleta i-a revenit lui Cristinel Chiforescu, ceilalţi participanţi primind diplome.

Pe modernul stadion privat inaugurat sâmbătă pe Plaiul Bârgăului s-au desfăşurat meciurile de volei şi minifotbal. La volei, pe locul III s-a situat echipa Primăriei Poiana Stampei, locul II a fost ocupat de echipa satului Teşna, iar pe prima poziţie a podiumului a urcat echipa “Tunarii” din satul Poiana Stampei.

La turneul de fotbal bătălia a fost grea, fiind înscrise şase echipe, iar trofeul competiţiei “Cupa Florilor” a fost câştigat de echipa „Tunari”. Şi în campionatul de tenis de masă “bătălia” a fost grea, 30 de iubitori ai acestui sport, fete şi băieţi, concurând pentru cele trei cupe puse în joc până aproape de ora 23,00. Cei mai buni sportivi au fost premiaţi de autorităţile locale şi de ANTREC, în cadrul  spectacolului folcloric de duminică.

 

“Gastronomia din Ţara Dornelor şi din Ardeal”

După oficierea la bisericile din comună a Sfintei Liturghii dedicată sărbătorii “Naşterii Maicii Domnului”, la Casa de Cultură Poiana Stampei a avut loc vernisajul unei expoziţii-concurs, având ca temă “Gastronomia din Ţara Dornelor şi din Ardeal”, la care au participat pensiuni şi gospodine din comună.

Au fost oferite spre degustare prăjituri de casă, cozonac cu mac, plăcinte şi gogoşi, mîncăruri tradiţionale, bere de casă, dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, palincă, afinată, murată şi zmeurată. 

Mirela Todaşcă a venit cu un aperitiv dietetic format din ruladă din piept de pui, cu ciuperci, (hribi de Poiana Stampei) şi ruladă cu caşcaval de casă. Ramona Vasiluţ şi Antoneta Carpea, de la restaurantul „Dumicrin”, au venit la expoziţie numai cu bucate tradiţionale specifice comunei, cum ar fi un platou cald, o ciulama de pui cu ciuperci şi mămăliguţă, cea mai căutată mâncare în zonă, o tigaie picantă, o tochitură moldovenească, şi, ca desert, clătite cu dulceaţă de afine, papanaşi cu smântână şi dulceaţă din fructe de pădure, iar de băut au preparat o carafă de limonadă cu mentă, specifică zonei şi restaurantului.

 

Premiile

La finalul concursului gastronomic, după ce un juriu de specialitate a analizat aspectul şi gustul produselor, s-a decis că Mirela Rogojan are cea mai bună reţetă de cozonac cu mac, Mioara Costin ştie să facă cele mai bune clătite cu urdă, Mariana Roman are cea mai bună reţetă de prăjituri răcoritoare, iar Flaorea Ivan este o specialistă în băuturi de casă. Chiforescu Iustina şi Chiforescu Maria păstrează reţetele tradiţionale, Ivan Raveica ştie să facă cele mai gustoase pampuşte, Todaşcă Maria este deţinătoarea reţetei pentru cea mai bună ciocolată de casă, iar Mirela Todaşcă a realizat cel mai gustos aperitiv. Nici reprezentanţii restaurantului „Dumicrin” nu au fost uitaţi la festivitatea de premiere, ei urcând pe scenă pentru modul cum ştiu să atragă turiştii cu ciulama de pui, în timp ce angajaţii restaurantului Bîrgău Est păstrează şi acum reţetele tradiţionale la preparatul mâncărurilor. Deşi localitatea Poiana Stampei este într-o zonă în care fructele ajung cu greu la maturitate, Corneluţa Mezdrea este cea care încurajează consumul de fructe, iar Viorel şi Silvia Vasiluţ prepară cel mai bun balmoş din zonă.

 

Canalizarea, meşteşugurile populare şi asocierea crescătorilor de animale, priorităţi pentru comuna Poiana Stampei

Primari, oameni de afaceri din Bazinul Dornelor, cadre universitare şi reprezentanţi ai structurilor turistice care au participat la seminarul simpozion având ca temă “Fondurile europene – o prioritate pentru comuna Poiana Stampei”, au încercat să afle, preţ de câteva ore, ce proiecte s-ar potrivi cel mai bine comunei Poiana Stampei.

Niculina Vasiluţ, preşedintele ANTREC Bucovina, a precizat că este necesar un proiect pentru cei care nu mai cresc animale, nu mai reuşesc să-şi obţină veniturile necesare bunului mers al gospodăriei, dar pot să valorifice ceea ce ei au pe lângă casă (unelte de prelucrare a lemnului, pajişti cu plante medicinale) sau ceea ce pot să facă cu mâinile lor, mai exact meşteşugurile populare.

Pentru primarul Viluţ Mezdrea prioritatea zero în comună este realizarea unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare.

O altă problemă care a fost ridicată este asocierea proprietarilor de terenuri şi de animale în vederea accesării fondurilor europene şi a subvenţiilor.

   

Parada portului popular şi slujbă de pomenire a eroilor

Programul zilei de duminică, 9 septembrie, a început cu oficierea de către un sobor de preoţi a Sfintei Liturghii la biserica din Poiana Stampei. În sunet de fanfară, săteni îmbrăcaţi în cele mai frumoase costume populare, călăreţi cu cei mai frumoşi cai din comună, dar şi un copil cu un ponei, căruţe împodobite cu covoare ţesute manual pline cu săteni şi membrii formaţiilor participante au parcurs traseul de la biserică la primărie pe jos, în cadrul paradei militare, a portului popular, a artiştilor şi a căruţelor şi călăreţilor. 

A urmat comemorarea eroilor din Poiana Stampei morţi în Războiul de Independenţă şi în cele două războaie mondiale, slujba religioasă fiind oficiată de un sobor de preoţi din Poiana Stampei şi din comunele învecinate.

 

Oaspeţi

Partea artistică a Festivalului “Flori pe Dorna” a început cu cuvântul de bun venit adresat de gazda manifestării, primarul Viluţ Mezdrea, şi de invitaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, Roman Boca, deputaţii Dumitru Pardău, Ghervazen Longher. De asemenea, au fost prezenţi primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, şi noul director general al Companiei Naţionale a Uraniului,  Ioan Moraru.

 

Spectacol cu muzică corală şi de fanfară

Spectacolul artistic a început cu evoluţia scenică a coralei “Andrei Mureşanu”, avându-l la baghetă pe arhidiaconul Cornel Pop. În cursul dimineţii coriştii au răspuns prin cântări în cadrul liturghiei de la biserica din Poiana Stampei, continuând cu un recital de pricesne şi cântări religioase care au întregit prezenţa muzicală a coralei “Andrei Mureşanu” la Poiana Stampei. A urmat Fanfara „Armonii” din Bistriţa, dirijor Bogdan Bejenaru, cu un spectacol cu muzică specifică..

 

Ansamblurile din Coşna şi Poiana Stampei, apreciate de public

Ansamblul „Coşnencuţa” din Coşna şi Grupul vocal “Speranţa” din Coşna au prezentat două suite de dansuri din Bucovina, dar şi evoluţii scenice ale soliştilor vocali şi instrumentişti, apreciate de spectatori.

Ansamblul „Poieniţa” a primit aplauzele numerosului public spectator chiar de la început, marea majoritate a componenţilor fiind copii, nepoţi, strănepoţi, vecini ai celor prezenţi pe scenă. Alături de taraful “Poieniţa” condus de profesorul Dănuţ Lăcătuş, au evoluat cei mai tineri dansatori ai ansamblului, toţi elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Ion Irimescu” din Suceava, Secţia Poiana Stampei, pregătiţi de directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei, Petrică Chiforescu. Programul a cuprins o suită de orchestră, solişti vocali şi instrumentişti, dansuri din Bucovina şi Moldova.  

Miruna Gabriela Ţăran din Iacobeni i-a încântat pe cei prezenţi cu vocea caldă, dar şi cu melodiile “Mi-am făcut bundiţă nouă” şi “Badea-i ciobănaş la munte”.

 

Ovidiu Purdea Someş a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei

Cunoscutul artist Ovidiu Purdea Someş a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Poiana Stampei.

Primarul Viluţ Mezdrea i-a înmânat diploma cunoscutului artist şi a dat citire Hotărârii Consiliului Local, iniţiată de regretatul consilier local Ioan Motrescu în aprilie 2011. „Această hotărâre de Consiliului Local a fost luată în urmă cu mai bine de un an, dar Ovidiu Purdea Someş a dorit să răsplătească acest titlu cu un spectacol la Festivalul <Flori pe Dorna>. Să duceţi mai departe pe unde veţi merge gândurile frumoase şi dragostea pe care o găsiţi la Poiana Stampei”, a spus Viluţ Mezdrea.

Cunoscutul solist a cântat “pentru a cuceri fetele din Bucovina”, melodii mai vechi cunoscute publicul, cântece populare mai noi, spectacolul fiind presărat cu numeroase momente de umor. La final, toţi copiii prezenţi la spectacolul de la Poiana Stampei au primit gratuit ultimul CD Ovidiu Purdea Someş.

 

Teatru de magie

Invitaţi speciali ai zilei de duminică au fost şi actorii Teatrului de Magie “Andrei Teaşcă” din Bucureşti, care au prezentat spectacolul “Magic Show”, o incursiune în lumea magiei, în care magicienii au scos porumbei din tot felul de obiecte din material textile, au tăiat şi apoi au unit frânghii, au schimbat ţinutele în câteva secunde sau au chemat copii din public pentru a fi mici magicieni. Un spectacol complex, “gustat” din plin de public în care cel mai tehnic artist magician din Romania, Nic Mihale, a uimit audienţa prin trucuri spectaculoase.

 

Cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei

Pentru concursul “Cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei”, reprezentanţi ai administraţiei locale au fost prin cele şapte sate din componenţa comunei Poiana Stampei (reşedinţă administrativă), Căsoi, Dornişoara, Pilugani, Tătaru, Teşna şi Prăleni, şi au realizat fotografii cu cele mai frumoase gospodării, grădini de flori, legume şi zarzavaturi, aranjamente florale.

Monitorizarea satelor a început din luna mai, când s-au cultivat terenurile, iar înainte de festival s-a realizat un film cu imaginile surprinse în sate şi care a fost vizionat pentru prima oară de cei prezenţi sâmbătă la simpozionul desfăşurat în cadrul Festivalului “Flori de pe Dorna”. Primari din alte localităţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri din Bazinul Dornelor, jurnalişti şi membri ai ANTREC au votat cel mai frumos sat din comună, în urma votului fiind declarată câştigătoare localitatea Poiana Stampei. Reprezentantul localităţii, Vlăduţ Popescu, a primit placa indicatoare cu cel mai frumos sat în cadrul spectacolului de duminică.

Toate casele care au fost în concurs au fost nominalizate, proprietarii lor primind câte o diplomă, felicitări din partea administraţiei locale şi aplauze din partea sătenilor.

 

Spectacol folcloric

Adriana Bucevschi şi-a început spectacolul cu cântece şi jocuri populare din zona Rădăuţi, Ansamblul “Plaiurile Dornelor” a Clubului Copiilor Vatra Dornei a oferit un spectacol complex cu jocuri din trei zone etnofolclorice, Bucovina, Oltenia şi Banat, dar şi cu frumoase melodii populare interpretate de solişti vocali şi instrumentişti, Ansamblul “Solonczanka” al polonezilor din Soloneţu Nou a prezentat cântece şi jocuri tradiţionale poloneze, dar şi costume populare specifice acestei etnii. Ansamblul folcloric “Cetina Călimanilor” din Neagra Şarului a convins asistenţa să-l răsplătească cu aplauze prin coregrafia dansurilor populare moldoveneşti,iar

Ansamblul Folcloric “Balada” s-a remarcat prin dansurile autentice din judeţul Bistriţa-Năsăud şi prin cântece vechi, specifice zonei Bârgaielor. 

Organizatorii ediţiei din acest an a Festivalului Naţional “Flori de pe Dorna” au fost Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, ANTREC Bucovina, Asociaţia “Vechea Bucovină”, Asociaţia “Roua Cerului”, Şcoala şi Casa de Cultură din Poiana Stampei, Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina,  cu sprijinul sponsorilor locali şi din alte localităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul “Flori de pe Dorna”, ediţia a V-a, cea mai reuşită de până acum.
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Festivalul “Flori de pe Dorna”, ediţia a V-a, cea mai reuşită de până acum5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei