Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Ediţia a XIV-a

Zilele Culturii Polone, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Culturii Polone a debutat ieri la Suceava sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

 

„O zi specială”

La festivitatea de deschidere, care a avut loc în Sala „Ştefan cel Mare” a Palatului Administrativ, au participat, alături de reprezentanţi ai minorităţii poloneze, în frunte cu preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, invitaţi din carul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, din Senatul Poloniei, delegaţi ai voievodatelor Podkarpackie şi Małopolska, ai oraşului Zakopane, senatori şi deputaţi suceveni în Parlamentul României, autorităţi judeţene şi locale.

După întâmpinarea de bun venit adresată participanţilor de prof. Stanislava Iachimovschi din partea Dom Polski Suceava, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a salutat oaspeţii, subliniind faptul că “este important pentru noi faptul că, la cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, putem să ne întâlnim şi să discutăm pe tema relaţiilor româno-polone, într-o zi specială în care semnăm un parteneriat de colaborare între judeţul Suceava şi voievodatul Podkarpackie”.

 

„Tipul de identitate dinamică şi deschisă a polonezilor reprezintă un bilet pentru viitor”

Miroslaw Karapyta, mareşalul regiunii Podkarpackie, care a precizat că se află pentru a doua oară la Suceava, în „frumoasa Bucovină, care este aproape de inima mea”, a reliefat faptul că între România şi Polonia există relaţii diplomatice îndelungate şi a subliniat că-şi doreşte ca această colaborare “să treacă dincolo de contactele oficiale”, pentru că beneficiarii direcţi sunt locuitorii celor două zone,

Senatorul Marek Konopka, care a transmis asistenţei salutul mareşalului Senatului Poloniei, a adresat mulţumiri publice Guvernului României şi autorităţilor judeţene sucevene pentru sprijinul pe care îl acordă minorităţii poloneze, declarându-şi totodată „admiraţia şi aprecierea” pentru deputatul Ghervazen Longher pentru strădania de care dă dovadă în consolidarea relaţiilor de colaborare dintre cele două ţări. Activitate apreciată şi de Halina Golebicka, consilier-şef al Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, care s-a referit la „tipul de identitate dinamică şi deschisă a polonezilor, care reprezintă un bilet pentru viitor”.

 

Înfiinţarea unui Consulat al Republicii Populare Polone la Suceava

În cuvântul său, subprefectul Constantin Harasim a spus, referindu-se la parteneriatul de cooperare dintre judeţul Suceava şi voievodatul Podkarpackie, că-şi doreşte ca „această legătură istorică să fie amplificată”, iar primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, (care consideră o onoare deosebită găzduirea acestui eveniment la Suceava) şi-a manifestat speranţa că, „poate anul viitor, când va avea loc cea de-a XV-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, se va încheia un parteneriat între municipiul Suceava şi oraşul polonez Zakopane”.

Încrederea în parteneriatul dintre judeţul Suceava şi voievodatul Podkarpackie a fost întărită şi de senatorul Gavril Mîrza, „un veteran al relaţiilor dintre judeţul Suceava şi voievodatele din Polonia”, care s-a referit la necesitatea „strângerii legăturilor economice”, legături care, la Suceava, ar putea fi susţinute mai eficient de înfiinţarea unui Consulat al Republicii Populare Polone.

 

„Ziua în care s-a încheiat cel de-al 11-lea parteneriat între judeţul Suceava şi regiuni similare din Europa şi din lume”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a remarcat faptul că ziua de 6 septembrie 2012 va rămâne în istorie ca „ziua în care s-a încheiat cel de-al 11-lea parteneriat între judeţul Suceava şi regiuni similare din Europa şi din lume”. Accentuând faptul că între judeţul Suceava şi voievodatul Podkarpackie „există foarte multe elemente comune”, el a precizat că acest protocol „deschide calea către colaborarea administrativă, economică, culturală şi turistică”.

Programul Zilelor Culturii Polone a continuat, după o scurtă prezentare PowerPoint a relaţiilor de colaborare româno-polone, cu desfăşurarea, pe secţiuni, a lucrărilor simpozionului ştiinţific internaţional cu genericul „Legături istorice şi culturale polono-române”.


Simpozion ştiinţific, concert în Sala „Dom Polski”, Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou

Zilele Culturii Polone continuă astăzi cu lucrările simpozionului „Legături istorice şi culturale polono-române” (pe cele trei secţiuni: „În lumea istoriei”, „În lumea culturii” şi „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”). Tot astăzi vor fi lansate şi prezentate câteva cărţi, iar seara, de la ora 20:30, în Sala „Dom Polski”, va avea loc concertul formaţiei poloneze Pieczarki.

Ziua de sâmbătă se va desfăşura în comunitatea polonezilor din Soloneţu Nou, unde, după Sfânta Liturghie care va fi oficiată, începând cu ora 11:00, în biserica parohială, este programată Sărbătoarea Roadelor, o petrecere cu picnic şi spectacole în aer liber. Vor fi prezentate roadele şi produsele specifice din comunităţile din Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Păltinoasa, Cacica, Moara, Vicşani, Siret, Gura Humorului, dar şi din Iaşi şi Constanţa.

Vor fi, de asemenea, standuri cu produse tradiţionale poloneze din voievodatele Podkarpackie, Małopolska şi din localitatea Zakopane.

Momentele artistice vor fi asigurate de formaţia Pieczarki şi de ansamblurile de cântece şi dansuri „Mala Pojana” şi „Solonczanka”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Culturii Polone, la Suceava.
 Vizualizări articol: 874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zilele Culturii Polone, la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei