Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 aug 2012 - Anul XVII, nr. 180 (5085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cetatea de Scaun

Ieri s-a deschis Târgul Meşterilor Populari, la Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVII-a, şi-a deschis ieri porţile la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. Peste 80 de meşteri şi artizani din mai multe zone ale ţării au expus ieri, pe aleea din Muzeul Satului, obiecte din ceramică, sculpturi în lemn, împletituri din diferite materiale, icoane pe lemn şi sticlă, măşti populare, ouă încondeiate, costume populare, urmând ca astăzi să li se alăture şi alţi meşteri veniţi din ţară.

 

Invitaţie la târg

După cum ne-a spus directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, sucevenii sunt aşteptaţi, în perioada 3 – 5 august, la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde, pe lângă întâlnirea cu meşteri populari autentici din toată ţara, vor avea parte şi de concerte de muzică populară în aer liber, pe scena din incinta muzeului.

Ieri după-amiază, iubitorii de folclor s-au bucurat să o asculte pe îndrăgita interpretă Margareta Clipa, alături de artişti autohtoni: Andreea Chisăliţă, Ionuţ Motrici, Mariana Maximiuc, Doina Petroaie, Ionel Dorel şi Mirela Aanei.

 

Ofertă pentru toate gusturile

Printre meşterii populari şi artizanii care au expus ieri la Suceava i-am întâlnit pe Brânduşa Traian, din Salva - Maramureş, care a venit cu trăistuţe, brâie, cergi, realizate după metode vechi, păstrate de la strămoşi, pe Gavrilă Negrea şi Teodor Pop, meşteri lemnari din zona Maramureş, care şi-au împărţit frăţeşte premiul oferit de organizatorii târgului de anul trecut de la Suceava, şi care au venit şi în acest an cu o gamă variată de produse artizanale, obiecte în miniatură realizate din lemn montate în sticle (vârtelniţe, scăriţe, cruci...), mori de vânt sau de apă, căsuţe.

Puteţi descoperi la târg şi alţi meşteri apreciaţi pentru autenticitate şi pentru păstrarea tehnicilor tradiţionale strămoşeşti în artă, cum ar fi Eleonora Lommer, din Mănăstirea Humorului, care a expus costume populare, Maria Zinici – Rădăuţi, cu ouă încondeiate, Marcel Mocanu, din Braniştea – Galaţi, cu oale din lut, Ana Cazac, din Gura Humorului, cu măşti populare. Dacă vreţi să vă reîntâlniţi cu personajele din opera lui Ion Creangă, Păcală, Tândală, Smărăndiţa Popii, puteţi să vă opriţi la standul lui Iulian Mihalachi, din Bălţăteşti – Neamţ, care a confecţionat din materiale textile şi lut aceste personaje îndrăgite. Nu lipseşte de la această ediţie a târgului ceramica de Corund (Mathe Deneş), vasele din sticlă pictate (Dan Bordeianu – Bucecea), sculpturi în lemn  - cruci şi icoane, o adevărată artă în miniatură (Nicolae şi Elena Gheorghian – Suceava), împletituri din paie (Dănilă Zoltany – Sighişoara), păpuşi din materiale textile (Mariana Roşca – Topliţa).

 

Curelaru’ din Iaşi şi Căldăraru din Sibiu

Cu „meşteşug” la vorbă, dar şi la pielărie, curelaru’ din Iaşi Constantin Vasiliu, împreună cu soţia sa, Eugenia, a venit cu o diversitate de curele, la preţuri de criză, dar cu garanţie cel puţin zece ani.

O pată de culoare la această ediţie a târgului este şi prezenţa lui Neculai Căldăraru, din Sibiu, căldărar la propriu, pentru că a moştenit meşteşugul prelucrării cuprului, din care făureşte cazane pentru ţuică, care, în funcţie de mărime, au preţuri cuprinse între 100 şi 10.000 de lei, dar şi ceaune şi ibrice, la preţuri accesibile. Meşterul Căldăraru ne-a spus că, din neam în neam, familia lui lucrează la aceste obiecte casnice şi că neam de neam n-a văzut cazane de ţuică mai bune decât ale lor, „făcute doar la ciocan”.

De la târg nu lipsesc nici şerbetul parfumat şi dulceţurile din fructe de pădure, plăcintele, cozonacul, sucurile naturale, mierea de albine şi toate derivatele din miere, care îi îmbie pe suceveni la o degustare dulce.

 

Muzică şi voie bună, la Cetate

Astăzi, de la ora 17:00, sucevenii şi toţi invitaţii din ţară vor putea urmări evoluţiile Grupului folcloric Gheorghe Jitaru (Iaşi), ale interpreţilor Florin Costan, Ionuţ Motrici, Manole Ştirbu, Mariana Maximiuc, Petronela Petruneac, Lucian Florin Motoveleţ şi ale Formaţiei de dansuri populare din Stroieşti. Invitaţii de onoare ai serii, care vor urca pe scenă de la ora 19:00, pentru un concert extraordinar, sunt membrii formaţiei Haiducii. În ultima zi a Târgului Meşterilor Populari, pe scena în aer liber va cânta, începând cu ora 15:00, Fanfara din Sf. Ilie, urmată, la ora 17:00, de un spectacol folcloric în care vor evolua interpreţii suceveni Marius Zgâianu, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Otilia Todircă, Nicu Chirilă, Adriana Bucevschi, Dan Dăncilă, Alexandru Cozariuc, Patricia Gheaţă, Pamfil şi Iulia Roată, Dan Onoiu şi Laura Haidău.

Special pentru seara de duminică, organizatorul Târgului Meşterilor Populari, Muzeul Bucovinei, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a invitat-o pe îndrăgita interpretă de muzică populară Irina Loghin, care va susţine un concert mult aşteptat, începând cu ora 19:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ieri s-a deschis Târgul Meşterilor Populari, la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Ieri s-a deschis Târgul Meşterilor Populari, la Muzeul Satului Bucovinean4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei